Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε οκτώ χαρακτηριστικές ταινίες, οι οποίες βασίστηκαν σε βιβλία της Αγκάθα Κρίστι. Από τον «Μάρτυρα Κατηγορίας» του Μπίλι Γουάιλντερ, μέχρι το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» του Σίντνεϊ Λουμέτ.

Ads

Μάρτυρας Κατηγορίας / Witness for the Prosecution
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Σενάριο: Λαρι Μάρκους, Μπίλι Γουάιλντερ, Χάρι Κούρνιτζ
Πρωταγωνιστούν: Τάιρον Πάουερ, Μαρλέν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον, Ελσα Λάντσεστερ
Φωτογραφία: Ράσελ Χάρλαν
Μοντάζ: Ντάνιελ Μάντελ
Μουσική: Μάτι Μάλνεκ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1957
Διάρκεια: 116 λεπτά

image

Το 1957, ο σπουδαίος Μπίλι Γουάιλντερ, μεταφέρει στο Σινεμά το βιβλίο «Μάρτυρας Κατηγορίας». Ο βραβευμένος με 6 Όσκαρ δημιουργός, σκηνοθετεί υποδειγματικά τους εξαιρετικούς ηθοποιούς του: Μαρλέν Ντίτριχ, Τάιρον Πάουερ και Τσαρλς Λότον.

Ads

Ο Λέοναρντ Βόουλ (Τάιρον Πάουερ) ζητά την βοήθεια ενός ηλικιωμένου αλλά διάσημου ποινικολόγου του Λονδίνου, του Σερ Γουίλφριντ Ρόμπαρτς (Τσαρλς Λότον) προκειμένου να τον υπερασπιστεί για τις άδικες, όπως ισχυρίζεται, κατηγορίες εναντίον του, σχετικά με τη δολοφονία μιας πλούσιας κυρίας. Ο ποινικολόγος αν και βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη λόγω πρόσφατων προβλημάτων με την καρδιά του και στενά περιφρουρούμενος από την νοσοκόμα του Μις Πλίμσολ (Έλσα Λάντσεστερ), αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση κυρίως γιατί τον ενδιέφερε η πρόκληση, να καταφέρει να αθωώσει τον πελάτη του, χωρίς να έχει στην ουσία καθόλου ελαφρυντικά στοιχεία στα χέρια του.

Ο Βόουλ συνελήφθη από την Σκότλαντ Γιαρντ ως ο δολοφόνος της Μις Έμιλυ Φρεντς (Νόρμα Βάρντεν), μιας πλούσιας κυρίας της οποίας είχε γίνει φίλος πρόσφατα. Τον Βόουλ ενοχοποίησε η μαρτυρία της υπηρέτριας της κυρίας Φρεντς, της Τζάνετ ΜακΚένζι (Ούνα Ο’ Κόνορ) η οποία υποστήριξε ότι ο Βόουλ ήταν μαζί με την κυρία της, λίγο πριν διαπραχθεί ο φόνος, καθώς και η ύπαρξη κηλίδων αίματος στις μανσέτες του πουκαμίσου του, αίμα που ήταν της ίδιας ομάδας με αυτό της Φρεντς (τύπου “Ο”). Ο σερ Ρόμπαρτς έχοντας σαν μόνο μάρτυρα υπεράσπισης την γυναίκα του Βόουλ, Κριστίν Χελμ – Βόουλ (Μάρλεν Ντίτριχ), βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η Κριστίν Βόουλ αφού αποκαλύπτει στον δικηγόρο ότι δεν είναι νόμιμη γυναίκα του Βόουλ (αφού ήταν παντρεμένη και με έναν Γερμανό συμπατριώτη της πριν τον πόλεμο, και άρα είναι δίγαμη) δεν φαίνεται καθόλου πρόθυμη να υπερασπιστεί τον άντρα της στο δικαστήριο.

Η ταινία υπήρξε μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει συμπεριλάβει στις 10 καλύτερες ταινίες δικαστικού δράματος. Ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Αντρικού ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Ήχου), ένα βραβείο BAFTA και πέντε Χρυσές Σφαίρες, όπου και τιμήθηκε η Έλσα Λάντσεστερ για την ερμηνεία της.

Δέκα Μικροί Νέγροι / Ten Little Indiands
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Πόλοκ
Σενάριο: Πίτερ Γουέλμπεκ, Πίτερ Γιέλνταμ
Πρωταγωνιστούν: Χιου Ο’ Μπράιαν, Σέρλεϊ Ιτον, Στένλεϊ Χόλογουεϊ
Φωτογραφία: Ερνεστ Στιούαρτ
Μοντάζ: Πίτερ Μπόιτα
Μουσική: Μάλκολμ Λόκιερ
Έτος Παραγωγής: 1965
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 91 λεπτά

image

Ένας πλούσιος οικοδεσπότης προσκαλεί δέκα ανθρώπους διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται απομονωμένο στην κορυφή ενός βουνού. Ο καθένας από αυτούς κρύβει μια σκοτεινή πλευρά στο παρελθόν του καθώς έχει συμβάλει με τον τρόπο του στον θάνατο ενός αθώου ανθρώπου. Ο μυστηριώδης οικοδεσπότης την ανακαλύπτει και ακολουθώντας με εμμονή τα λόγια του παιδικού τραγουδιού «δέκα μικροί νέγροι», αρχίζει να τους εξουδετερώνει έναν έναν. Ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσα στους οκτώ άγνωστους μεταξύ τους καλεσμένους και τους δύο υπηρέτες. Ποιος είναι όμως;

Η συγκεκριμένη δημοφιλής νουβέλα της Αγκάθα Κρίστι, «γέννησε» 3 κινηματογραφικές ταινίες, ένα θεατρικό έργο, μια τηλεταινία και ένα βιντεοπαιχνίδι. Παραμένει μέχρι σήμερα έβδομη στη λίστα με τα ευπόλητα παγκοσμίως. Η εκδοχή του 1965 διατηρεί τον βασικό κορμό του βιβλίου αλλά παρουσιάζει και κάποιες αλλαγές για να ταιριάζει καλύτερα στο κλίμα της ταραχώδους εποχής. Έτσι ο χαρακτήρας της γεροντοκόρης εξαφανίζεται και τη θέση του παίρνει μια λαμπερή σταρ του κινηματογράφου. Κυριαρχεί περισσότερη δράση, οι φόνοι κινηματογραφούνται για πρώτη φορά, υπάρχει μια σκηνή πάλης, ακόμα και μια σκηνή σεξ. Το τέλος επίσης είναι λιγότερο πεσιμιστικό, υιοθετώντας αυτό που η ίδια η Αγκάθα Κρίστι έδωσε στη θεατρική εκδοχή του βιβλίου της.

Το πρωτότυπο σε αυτή την ταινία στην πρώτη της προβολή ήταν η παύση της για ένα ολόκληρο λεπτό καθώς στην οθόνη εμφανίζεται ένα ρολόι που μετράει αντίστροφα και στον θεατή δίνονται τα στοιχεία για να ανακαλύψει μόνος του, τον δολοφόνο. Η φωνή του αφηγητή όμως τους βεβαιώνει ότι δεν θα μαντέψουν σωστά. Όταν η ταινία συνεχίζεται, η Clyde βγάζει το ρεβόλβερ που της είχε δώσει προηγουμένως ο Lombard και πυροβολεί. Γυρίζοντας σπίτι, αντικρίζει μια θηλειά να κρέμεται και τον δικαστή Arthur Cannon ζωντανό.

O Cannon εξηγεί πως πραγματοποίησε τους φόνους και πως κατάφερε να ξεγελάσει τον γιατρό. Στη συνέχεια καλεί την Clyde να χρησιμοποιήσει τη θηλειά και να αυτοκτονήσει παρά να αναλάβει την ευθύνη για όλους τους φόνους όταν φτάσει η αστυνομία. Μετά πίνει μια γουλιά από το δηλητήριο που είχε ετοιμάσει. Καθώς είναι έτοιμος να υποκύψει στο δηλητήριο, βλέπει τον Lombard να μπαίνει στο σπίτι και καταλαβαίνει πως το ζευγάρι του είχε στήσει παγίδα. Πεθαίνει απογοητευμένος με την αποτυχία του να θανατώσει τα δύο τελευταία θύματά του. Τα τελευταία του λόγια είναι: «Ποτέ μην εμπιστευτείς μια γυναίκα». Έτσι το ζευγάρι μένει εκεί περιμένοντας την άφιξη της αστυνομίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο βιβλίο πεθαίνουν όλοι.

Η ίδια η Αγκάθα Κρίστι είπε για το βιβλίο της: «επειδή ήταν τόσο δύσκολο να το κάνω, η ιδέα με ενθουσίαζε. Δέκα άνθρωποι έπρεπε να πεθάνουν χωρίς αυτό να φαίνεται γελοίο και χωρίς να αποκαλύπτεται ο δολοφόνος.» Νομίζω πως το αποτέλεσμα τόσο του βιβλίου όσο και της ταινίας επιβράβευσαν την δημιουργό του.

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές / Murder on the Orient Express
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λουμέτ
Σενάριο: Πολ Ντεν
Πρωταγωνιστούν: Αλμπερτ Φίνεϊ, Λόρεν Μπακόλ, Μάρτιν Μπάλσαμ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Ζακλίν Μπισέ, Ζαν-Πιερ Κασέλ, Σον Κόνερι, Αντονι Πέρκινς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ
Φωτογραφία: Τζέφρι Ανσγουορθ
Μοντάζ: Αν Β. Κόουτς
Μουσική: Ρίτσαρντ Ρόντνεϊ Μπένετ
Έτος Παραγωγής: 1974
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 131 λεπτά

image

Ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές, αλλά εξαιτίας μιας τρομερής χιονοθύελλας, το τρένο σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολης – Παρισιού. Ξαφνικά, ένας από τους επιβάτες του τρένου, ύποπτος για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας ενός μικρού κοριτσιού, βρίσκεται δολοφονημένος. Ο Πουαρό αναλαμβάνει να ρίξει φως στην υπόθεση. Όλοι έχουν κίνητρο, όλοι είναι ύποπτοι, αλλά όλοι έχουν ένα καλό άλλοθι. Τελικά θα βρεθεί η λύση του μυστηρίου;

Το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» του 1974, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λουμέτ, με πρωταγωνιστές τους διασημότερους αστέρες του κινηματογράφου, όπως τον Άλμπερτ Φίνεϊ στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, τον Σον Κόνερι, τη Λορίν Μπακόλ, τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Ο Άλμπερτ Φίνεϊ ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του, ενώ η Ίνγκριντ Μπέργκμαν κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου (ήταν το τελευταίο από τα συνολικά 3 Όσκαρ που κέρδισε στη ζωή της). Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια και στις κατηγορίες Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μουσικής και Κουστουμιών.

Στον Καθρέφτη Είδα τον Δολοφόνο / The Mirror Crack’d
Σκηνοθεσία: Γκάι Χάμιλτον
Σενάριο: Τζόναθαν Χέιλς, Μπάρι Σάντλερ
Πρωταγωνιστούν: Αντζελα Λάνσμπερι, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ροκ Χάντσον, Τόνι Κέρτις, Κιμ Νόβακ
Φωτογραφία: Κρίστοφερ Κάλις
Μοντάζ: Ρίτσαρντ Μάρντεν
Μουσική: Τζον Κάμερον
Έτος Παραγωγής: 1980
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 105 λεπτά

image

Το 1953, στο παραλιακό χωριό Σεντ Μέρι Μιντ της Βρετανίας, γενέτειρα της Μις Μαρμπλ, μια μεγάλη κινηματογραφική εταιρία αποφασίζει να πραγματοποιήσει γυρίσματα μιας ταινίας με δημοφιλείς πρωταγωνιστές. Όμως, οι δύο πρωταγωνίστριες του καστ μισούνται θανάσιμα. Η μία εξ αυτών, η Μαρίνα, λαμβάνει απειλητικά σημειώματα και κατά τη διάρκεια ενός πάρτι ένας άντρας πίνοντας το ποτό του πέφτει νεκρός. Όλοι είναι σίγουροι ότι το δηλητηριασμένο ποτό προορίζονταν για την Μαρίνα. Ένας ντέντεκτιβ καταφτάνει και ζητά βοήθεια από την εξπέρ στις εξιχνιάσεις, Μις Μαρμπλ.

Πρόκειται για την μεταφορά του διάσημου «The Mirror Crack’d from Side to Side» της Αγκάθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Γκάι Χάμιλτον (σκηνοθέτη των ταινιών Τζέιμς Μπόντ της εποχής) με το all star cast που περιλαμβάνει τους: Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ροκ Χάτσον, Κιμ Νόβακ, Τόνι Κέρτις, Αντζελα Λάνσμπουρι (Μις Μαρπλ),  Τζέραντλιν Τσάπλιν, Έντουαρντ Φοξ κ.α. Την παρθενική κινηματογραφική του εμφάνιση κάνει στο 76ο λεπτό της ταινίας ο ηθοποιός Πηρς Μπρόσναν που τότε δεν είχε περιληφθεί καν στους τίτλους της ταινίας.

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι η Αγκάθα Κρίστι εμπνεύστηκε την υπόθεση του μυθιστορήματός της από ένα πραγματικό περιστατικό της Αμερικανίδας ηθοποιού Τζιν Τίρνεϊ.

Έγκλημα Κάτω από τον Ήλιο / Evil Under the Sun
Σκηνοθεσία: Γκάι Χάμιλτον
Σενάριο: Αντονι Σάφερ
Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Ουστίνοφ, Νίκολας Κλέι, Τζέιμς Μέισον, Τζέιν Μπίρκιν, Μάγκι Σμιθ
Φωτογραφία: Κρίστοφερ Τσάλις
Μοντάζ: Ρίτσαρντ Μάρντεν
Μουσική: Κόουλ Πόρτερ
Έτος Παραγωγής: 1982
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 117 λεπτά

image

Όταν οι διακοπές έγιναν συνώνυμο του εγκλήματος. Ποιος στραγγάλισε τη νεαρή κακομαθημένη σούπερ σταρ του Μπρόντγουεη ενώ έκανε ηλιοθεραπεία σ΄ ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου; Όλοι οι ύποπτοι έχουν πολύ καλούς λόγους να επιθυμούν τον θάνατό της, έχουν όμως και εξίσου ισχυρά άλλοθι. Για πρώτη φορά ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, φαίνεται να αδυνατεί να εξιχνιάσει το έγκλημα.

Ο Γκάι Χάμιλτον, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το κλασικό βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι, με πρωταγωνιστή τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ, Πίτερ Ουστίνοφ, στον ρόλο του Βέλγου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, τον Νίκολας Κλέι, τον Τζέιμς Μέισον, την Τζέιν Μπίρκιν και την Μάγκι Σμιθ. Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί, κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές / Murder on the Orient Express
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Σενάριο: Μάικλ Γκριν
Πρωταγωνιστούν: Τομ Μπέιτμαν, Λούσι Μπόιντον, Κένεθ Μπράνα, Ολίβια Κόλμαν, Πενέλοπε Κρουζ, Γουίλεμ Νταφό, Τζόνι Ντεπ, Τζούντι Ντεντς, Τζος Γκαντ, Μανουέλ Γκαρσία-Ρούλφο, Ντέρεκ Τζακόμπι, Μαρουάν Κενζάρι, Μισέλ Φάιφερ, Σεργκέι Πολούνιν, Ντέιζι Ρίντλεϊ
Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπαρλούκος
Μοντάζ: Μικ Όντσλεϊ
Μουσική: Πάτρικ Ντόιλ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 114 λεπτά

image

Μία ιστορία που ξεκινάει ως ένα πολυτελές ταξίδι με τρένο στην Ευρώπη, εξελίσσεται γρήγορα σε ένα από τα πιο κομψά, αγωνιώδη και συναρπαστικά μυστήρια που έχουν ειπωθεί ποτέ. Από τη συγγραφέα των best-sellers, Αγκάθα Κρίστι, το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» αφηγείται την ιστορία δεκατριών άγνωστων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα τρένο, όπου όλοι είναι ύποπτοι. Ένας άντρας πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στον χρόνο, πριν προλάβει ο δολοφόνος να χτυπήσει ξανά.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι μυστηρίου όπου όλοι είναι ύποπτοι, ξεδιπλώνεται στο πιο διάσημο τρένο του κόσμου, δια χειρός Κένεθ Μπράνα. Πρωταγωνιστούν: Τομ Μπέιτμαν, Κένεθ Μπράνα, Πενέλοπε Κρουζ, Ουίλεμ Νταφόε, Τζούντι Ντεντς, Τζόνι Ντεπ, Τζος Γκαντ, Ντέρεκ Τζακόμπι, Λέσλι Όντομ Τζούνιορ, Μισέλ Φάιφερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Μαρουάν Κενζάρι, Ολίβια Κόλμαν, Λούσι Μπόιντον, Μανουέλ Γκαρσία-Ρούλφο, Σεργκέι Πολούνιν.

Δέκα Ύποπτοι για Φόνο / Crooked House
Σκηνοθεσία: Ζιλ Πακέ- Μπρενέρ
Σενάριο: Τζούλιαν Φέλοους, Τιμ Ρόουζ, Πράις, Ζιλ Πακέ-Μπρενέρ
Πρωταγωνιστούν: Γκλεν Κλόουζ, Τέρενς Σταμπ, Μαξ Αϊρονς, Στέφανι Μαρτίνι, Τζούλιαν Σαντ, Τζίλιαν Αντερσον, Κρίστινα Χέντρικς
Φωτογραφία: Σεμπάστιαν Γουίντερο
Μοντάζ: Πίτερ Κριστέλις
Μουσική: Ουγκό ντε Σερ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 115 λεπτά

image

Αγγλία, τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο Αριστείδης Λεωνίδης βρίσκεται νεκρός κάτω από ύποπτες συνθήκες. Μετανάστης από την Ελλάδα, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία και μια οικογένεια στην οποία συμπεριφερόταν ως ο απόλυτος πατριάρχης. Η εγγονή του, η Σοφία, προσλαμβάνει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ, πρώην εραστή της, με πατέρα σημαίνον πρόσωπο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, να πάει στην οικογενειακή έπαυλη και να ερευνήσει την υπόθεση. Όταν καταφτάνει στην έπαυλη, ο Τσαρλς ανακαλύπτει τρεις γενιές της δυναστείας Λεωνίδη και μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα πικρίας, δυσαρέσκειας και ζήλιας. Σε ένα σπίτι γεμάτο με κίνητρα, ενδείξεις και ύποπτους, θα μπορέσει να βρει τον δολοφόνο πριν εκείνος «χτυπήσει» ξανά; Πρωταγωνιστούν: Γκλεν Κλόουζ, Τέρενς Σταμπ, Κριστίνα Χέντρικς, Τζίλιαν Άντερσον.

Ένας ιδιωτικός ερευνητής καλείται να εξιχνιάσει ένα βίαιο έγκλημα όπου κανένας από τους ύποπτους δεν είναι υπεράνω κάθε υποψίας, ακόμη και η πελάτης του και πρώην ερωμένη του. Η ταινία «Δέκα Ύποπτοι για Φόνο», βασίζεται στο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, «Αράχνες στη Σοφίτα» και διαθέτει έντονο το ελληνικό στοιχείο, καθώς αναζητείται ο δολοφόνος του Αριστείδη Λεωνίδη. Ενός πλούσιου μετανάστη, με ύποπτο παρελθόν κατά την περίοδο του εμφυλίου, αλλά και με επαφές στις μυστικές υπηρεσίες.

Διάσημη για τις αστυνομικές της ιστορίες, η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι, έδωσε την πρώτη ύλη για να γυριστούν δεκάδες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων της, με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους της ντετέκτιβ, Ηρακλή Πουαρώ και Μις Μαρπλ. Το «Crooked House» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1949 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Μάιο του ίδιου χρόνου στην Μεγάλη Βρετανία. Η ίδια η Κρίστι είχε δηλώσει πως αυτό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα δικά της βιβλία, μαζί με το «Ordeal by Innocence».

Έγκλημα στον Νείλο / Death on the Nile
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Σενάριο: Μάικλ Γκριν, βασισμένο στο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι
Πρωταγωνιστούν: Κένεθ Μπράνα, Γκαλ Γκαντότ, Άρμι Χάμερ, Ανέτ Μπένινγκ, Τομ Μπέιτμαν
Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπαρλούκος
Μοντάζ: Ουνα Νι Ντονγκάιλε
Μουσική: Πάτρικ Ντόιλ
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 127 λεπτά

image

Η εξωτική κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στον Νείλο που απολαμβάνει ο Ηρακλής Πουαρό παίρνει δραματική τροπή, όταν ο ειδυλλιακός μήνας του μέλιτος του τέλειου ζευγαριού συνταξιδιωτών του διακόπτεται από μία δολοφονία. Με φόντο τα επικά τοπία της ερήμου και των πυραμίδων της Γκίζας εκτυλίσσεται μία ιστορία αχαλίνωτου πάθους και αστείρευτης ζήλιας με πρωταγωνιστικές ένα μωσαϊκό κοσμοπολίτικων χαρακτήρων.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του 1937, με την υπογραφή της Αγκάθα Κρίστι, η ταινία «Έγκλημα στον Νείλο» σε σκηνοθεσία του Κένεθ Μπράνα, είναι ένα συναρπαστικό, εξωτικό θρίλερ μυστηρίου για τις μοιραίες συνέπειες της ερωτικής εμμονής. Ο σκηνοθέτης υποδύεται ξανά τον εμβληματικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, στο πλάι ενός λαμπερού καστ υπόπτων που απαρτίζεται από τους: Γκαλ Γκαντότ, Άρμι Χάμερ, Ανέτ Μπένινγκ, Τομ Μπέιτμαν.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές» και ο Κένεθ Μπράνα επιστρέφει, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα, μεταφέροντας ένα ακόμα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι και ενσαρκώνοντας τον εμβληματικό Βέλγο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, στο φιλμ «Έγκλημα στον Νείλο».

Δεδομένου ότι ο Κένεθ Μπράνα προτιμά τα πλούσια μονοπλάνα, η παραγωγή κατασκεύασε το ποταμόπλοιο για να υπηρετήσει το όραμα του δημιουργού. To πλοίο της ταινίας διαθέτει λιγότερες καμπίνες από τα κανονικά για να μεγιστοποιηθούν οι κοινοί χώροι όπου διαδραματίζεται μεγάλο μέρος της ταινίας. Ήταν τόσο εντυπωσιακό σε μέγεθος και τόσο καθηλωτικά όμορφο σε εμφάνιση, που ο Κένεθ Μπράνα ήθελε να καταγράψει στην κάμερα την αντίδραση του καστ όταν θα το έβλεπε για πρώτη φορά. Ο δημιουργός περιγράφει την άφιξη του καστ που διαδραματίζεται σε μία συγκεκριμένη σκηνή:

«Είχαμε δώδεκα ηθοποιούς πάνω στο νερό, κάτω από το φως του ήλιου, καθώς επιβιβάζονταν στο πλοίο. Στα πρόσωπά τους βλέπεις τον ενθουσιασμό τους καθώς ξεκινούν τις διακοπές τους σε ένα μυστηριώδες, αρχαίο μέρος. Όταν βλέπεις το καστ να μπαίνει στο πλοίο, διακρίνεις τη χαρά ενός παιδιού».