Το 1957, ο σπουδαίος Μπίλι Γουάιλντερ, μεταφέρει στο Σινεμά το βιβλίο «Μάρτυρας Κατηγορίας». Πρόκειται για την πρώτη μεταφορά έργου της Αγκάθα Κρίστι στην μεγάλη οθόνη και μία από τις καλύτερες στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Ο βραβευμένος με 6 Όσκαρ δημιουργός, σκηνοθετεί υποδειγματικά τους εξαιρετικούς ηθοποιούς του: Μαρλέν Ντίτριχ, Τάιρον Πάουερ και Τσαρλς Λότον.

Ads

Ο Λέοναρντ Βόουλ (Τάιρον Πάουερ) ζητά την βοήθεια ενός ηλικιωμένου αλλά διάσημου ποινικολόγου του Λονδίνου, του Σερ Γουίλφριντ Ρόμπαρτς (Τσαρλς Λότον) προκειμένου να τον υπερασπιστεί για τις άδικες, όπως ισχυρίζεται, κατηγορίες εναντίον του, σχετικά με τη δολοφονία μιας πλούσιας κυρίας.

Ο ποινικολόγος αν και βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη λόγω πρόσφατων προβλημάτων με την καρδιά του και στενά περιφρουρούμενος από την νοσοκόμα του Μις Πλίμσολ (Έλσα Λάντσεστερ), αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση κυρίως γιατί τον ενδιέφερε η πρόκληση, να καταφέρει να αθωώσει τον πελάτη του, χωρίς να έχει στην ουσία καθόλου ελαφρυντικά στοιχεία στα χέρια του.

image

Ads

Ο Βόουλ συνελήφθη από την Σκότλαντ Γιαρντ ως ο δολοφόνος της Μις Έμιλυ Φρεντς (Νόρμα Βάρντεν), μιας πλούσιας κυρίας της οποίας είχε γίνει φίλος πρόσφατα. Τον Βόουλ ενοχοποίησε η μαρτυρία της υπηρέτριας της κυρίας Φρεντς, της Τζάνετ ΜακΚένζι (Ούνα Ο’ Κόνορ) η οποία υποστήριξε ότι ο Βόουλ ήταν μαζί με την κυρία της, λίγο πριν διαπραχθεί ο φόνος, καθώς και η ύπαρξη κηλίδων αίματος στις μανσέτες του πουκαμίσου του, αίμα που ήταν της ίδιας ομάδας με αυτό της Φρεντς (τύπου “Ο”).

Ο σερ Ρόμπαρτς έχοντας σαν μόνο μάρτυρα υπεράσπισης την γυναίκα του Βόουλ, Κριστίν Χελμ – Βόουλ (Μάρλεν Ντίτριχ), βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η Κριστίν Βόουλ αφού αποκαλύπτει στον δικηγόρο ότι δεν είναι νόμιμη γυναίκα του Βόουλ (αφού ήταν παντρεμένη και με έναν Γερμανό συμπατριώτη της πριν τον πόλεμο, και άρα είναι δίγαμη) δεν φαίνεται καθόλου πρόθυμη να υπερασπιστεί τον άντρα της στο δικαστήριο.

image

Αν και η ίδια δεν αρνείται να καταθέσει, ο σερ Ρόμπαρτς τελικά δεν την κλητεύει, γιατί του φαίνεται τόσο αδιάφορη και ψυχρή για την ζωή του άντρα της που υποθέτει ότι η μαρτυρία της θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον πελάτη του. Την κλητεύει όμως, η πολιτική αγωγή!

Μπροστά λοιπόν στο εμβρόντητο δικαστήριο, η Χελμ καταγγέλει ότι άντρας της, σκότωσε την κυρία Φρεντς και ότι εκείνη αναγκάστηκε να πει ψέματα στην Αστυνομία, γιατί την πίεζε ο σύζυγός της. Αλλά, επειδή η συνείδησή της δεν της επέτρεπε να σιωπήσει σχετικά με τον θάνατο ενός ανθρώπου, αποφάσισε να πει την αλήθεια, τώρα!

image

Ο χαρισματικός σκηνοθέτης των κλασικών ταινιών «Η Λεωφόρος της Δύσης» και «Η Γκαρσονιέρα», Μπίλι Γουάιλντερ, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το δικαστικό δράμα της Αγκάθα Κρίστι, με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Τάιρον Πάουερ και Μαρλέν Ντίτριχ.

Η ταινία υπήρξε μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει συμπεριλάβει στις 10 καλύτερες ταινίες δικαστικού δράματος. Ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Αντρικού ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Ήχου), ένα βραβείο BAFTA και πέντε Χρυσές Σφαίρες, όπου και τιμήθηκε η Έλσα Λάντσεστερ για την ερμηνεία της.

image

O Μπίλι Γουάιλντερ, συν-έγραψε επίσης το σενάριο της ταινίας. Προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά έχασε από τον Ντέιβιντ Λιν, σκηνοθέτη της ταινίας «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι». Η Γερμανίδα σταρ Μάρλεν Ντίτριχ ήταν από την αρχή μία από τις δυο επικρατέστερες για τον ρόλο. Η άλλη ήταν η Βίβιαν Λη. Η Ντίτριχ θεώρησε εγγύηση την παρουσία του Μπίλι Γουάιλντερ και δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει.

Ο «Μάρτυρας Κατηγορίας» αποτέλεσε τον τελευταίο κινηματογραφικό ρόλο στη σπουδαία καριέρα του Τάιρον Πάουερ. Ο ηθοποιός πέθανε τον Νοέμβριο του 1958 από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της επόμενης ταινίας του.

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στην διαδικτυακή κινηματογραφική πύλη του IMDB (Internet Movie Database), ο «Μάρτυρας Κατηγορίας» του Μπίλι Γουάιλντερ, βρίσκεται στη θέση 66 με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης:

Μάρτυρας Κατηγορίας / Witness for the Prosecution
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Σενάριο: Λαρι Μάρκους, Μπίλι Γουάιλντερ, Χάρι Κούρνιτζ
Πρωταγωνιστούν: Τάιρον Πάουερ, Μαρλέν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον, Ελσα Λάντσεστερ
Φωτογραφία: Ράσελ Χάρλαν
Μοντάζ: Ντάνιελ Μάντελ
Μουσική: Μάτι Μάλνεκ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1957
Διάρκεια: 116 λεπτά