Στην «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» μπορεί κανείς να νοικιάσει φίλους, followers, ακόμη και συγγενείς, όπως στην περίπτωση της 13χρονης Ίσι που βλέπει τον ιδιοκτήτη της εταιρείας να αντικαθιστά τον αγνοούμενο πατέρα της. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πρόκειται όμως για μια σύγχρονη αστική πραγματικότητα η οποία ενέπνευσε τον Βέρνερ Χέρτζογκ για να ολοκληρώσει μία ακόμη παράδοξη ταινία μυθοπλασίας.

Ads

Ο πρωτοπόρος και υπερδραστήριος σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ, συνεχίζει να εργάζεται ακούραστος. Γοητευμένος από την Ιαπωνία της τεχνολογίας αλλά και της παράδοσης, σκηνοθετεί μια ταινία μυθοπλασίας για ένα υπαρκτό γιαπωνέζικο φαινόμενο.

Η εταιρεία «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» μισθώνει ηθοποιούς που αναπληρώνουν συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα για λογαριασμό των πελατών της, ώστε να εξασφαλίζεται αυτό ακριβώς που δηλώνει η επωνυμία της: η οικογενειακή ευτυχία. Οι υπάλληλοι της εταιρείας συμπαρίστανται στους πελάτες αναλαμβάνοντας ρόλους σε πάρτι, γάμους, κηδείες ακόμη και σε ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές.

image

Ads

Αν το σενάριο σας μοιάζει οικείο και νομίζετε ότι το έχετε παρακολουθήσει ήδη στην μεγάλη οθόνη, τότε μάλλον έχετε δει τις «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου. Όμως ενώ εκεί το ευφυέστατο σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου και του Γιώργου Λάνθιμου, βασίζεται σε μία φανταστική ιδέα και πραγματώνεται στην Ελλάδα, στο έργο του Βέρνερ Χέρτζογκ, πρόκειται για πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν όντως στην Ιαπωνία.

image

Είναι ένας κόσμος εικονικός, άλλες φορές κωμικός, συχνά τραγικός και ιδιαιτέρως παράξενος. Οι ανθρώπινοι δεσμοί μοιάζουν εύθραυστοι και προκατασκευασμένοι: Πόσους ρόλους υποδύονται  στην πραγματικότητα οι άνθρωποι στις σχέσεις τους; Ποια είναι τα όρια της ευτυχίας και ποια αυτά της απεικόνισής της;

Ο Χέρτζογκ πάντα περιπετειώδης διεισδύει στα έγκατα της Ιαπωνικής κοινωνίας και μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε γύρω από τις δικές μας ζωές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι Yuichi Ishii, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, δεν είναι ηθοποιός. Στην πραγματική ζωή εργάζεται υποδυόμενος συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα κατά παραγγελία. Η ταινία προβλήθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών 2019 εκτός Συναγωνισμού καθώς και στο 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«Family Romance LLC»: Το Ιαπωνικό φαινόμενο που ενέπνευσε τον Βέρνερ Χέρτζογκ

image

Εμπνευσμένος από το πραγματικό γεγονός της δυνατότητας να νοικιάσεις ανθρώπους για να παίξουν ρόλους στην ζωή σου, το οποίο είναι υπαρκτό στην Ιαπωνία, ο Χέρτζογκ συνέγραψε ένα σενάριο για μια ταινία μυθοπλασίας, που βασίζεται σε αυτήν την ιδέα. Για τον τίτλο της ταινίας χρησιμοποιεί την πραγματική επωνυμία (Family Romance LLC) μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ενοικίαση ανθρώπων για να υποδυθούν ρόλους.

Ο Yuichi Ishii, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, δεν είναι ηθοποιός. Στην πραγματική ζωή είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Family Romance LLC (Οικογενειακή Ευτυχία) και εργάζεται υποδυόμενος συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα κατά παραγγελία. Η επαγγελματική του κάρτα έχει το σλόγκαν της εταιρείας του που είναι «Περισσότερη ευχαρίστηση από αυτήν που η πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει». Ο ίδιος όμως υποστηρίζει ότι ο στόχος του είναι «να υπάρξει μια κοινωνία όπου κανείς δεν θα χρειάζεται τις υπηρεσίες της εταιρείας του». 

image

Η ιδέα για την εταιρεία Family Romance ήρθε όταν πριν από έντεκα χρόνια μια φίλη του, μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια, του ζήτησε να παρουσιαστεί στον παιδικό σταθμό που ήθελε να γράψει την κόρη της και να παραστήσει τον πατέρα, επειδή προτιμούνταν παιδιά παντρεμένων γονέων. Η συνέντευξη δεν πήγε καλά, γιατί η μικρή δεν τον είχε συνηθίσει, αλλά αυτή η εμπειρία του δημιούργησε την επιθυμία «να διορθώσει την αδικία» βοηθώντας άλλες γυναίκες που βρίσκονταν στη θέση της φίλης του.

Το 2009, ο Yuichi Ishii ιδρύει τη δική του εταιρεία με τίτλο «Family romance» και απασχολεί 12 υπαλλήλους, έχει μια λίστα 1.200 συνεργατών ηθοποιών ως εξωτερικούς συνεργάτες και οι γάμοι αποτελούν το 70% των εσόδων της εταιρείας. Ο ίδιος έχει παίξει τον σύζυγο για περισσότερες από εκατό γυναίκες. Περίπου εξήντα από αυτούς τους ρόλους είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σε ένα σημείο, νωρίς στην καριέρα του, βρισκόταν σε δέκα οικογένειες ταυτοχρόνως. Αυτός ο φόρτος εργασίας συχνά γίνεται αφόρητος γιατί, όπως έχει δηλώσει: «Νιώθεις σαν να έχεις τη ζωή κάποιου στους ώμους σου». Γι’ αυτόν το λόγο στην εταιρεία του έχει εφαρμόσει μια πολιτική που κανένας ηθοποιός δεν μπορεί να παίξει περισσότερους από πέντε ρόλους κάθε φορά. Ένας από τους κινδύνους αυτής της δουλειάς είναι η εξάρτηση από τον πελάτη.

image

Στην ταινία, ο θεατής παρακολουθεί τον πρωταγωνιστή να παίζει τον ρόλο του πατέρα μιας έφηβης, να προετοιμάζεται να μιμηθεί τον νεκρό σε ένα ανοιχτό φέρετρο σε μια κηδεία, να παριστάνει έναν υπάλληλο του σιδηροδρομικού σταθμού ο οποίος είναι υπεύθυνος για την λάθος αναχώρηση ενός τρένου και άλλες περιπτώσεις υπηρεσιών σε ρόλους, που προσφέρουν οι αντίστοιχες εταιρείες στην Ιαπωνία. Για την αστείρευτη περιέργεια του Χέρτζογκ, η Ιαπωνία είναι μια χώρα – αίνιγμα και στην ταινία  «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.», εξερευνά το τί συμβαίνει στις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα και πώς η αναπαράσταση της πραγματικότητας πολλές φορές γίνεται πιο σημαντική από την ίδια την πραγματικότητα.

Διαβάστε Επίσης:

Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε. / Family Romance, LLC
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Βέρνερ Χέρτζογκ
Πρωταγωνιστούν: Yuichi Ishii, Mahiro Tanimoto
Μουσική: Ernst Reijseger
Μοντάζ: Sean Scannell
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 89 λεπτά