Ο δεύτερος Τζόκερ που έφτασε στα Όσκαρ, μία κλασική ταινία που αφορά την μνήμη και το παρελθόν, μία ονειρική ταινία του Λιντς και ένα διαχρονικό sci-fi.

Ads

Τζόκερ – STAR, 22:15

Η ταινία Τζόκερ του Τοντ Φίλιπς που αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία για το 2019 και χάρισε όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Χοακίν Φοίνιξ. Με αρκετές επιρροές από ταινίες του Martin Scorcese φέρνει τον γνωστό ανταγωνιστή του Μπάτμαν στο πιο ρεαλιστικό επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ στον κινηματογράφο. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση.

Σε μια ταραγμένη Γκόθαμ Σίτι, ο Άρθουρ Φλεκ είναι ένας κοινωνικά απροσάρμοστος, μοναχικός άντρας με χρόνιο πρόβλημα συμπεριφοράς (γελάει όταν αγχώνεται, στενοχωριέται ή εκνευρίζεται), που ζει με τη μητέρα του και εργάζεται ως κλόουν. Ονειρεύεται να κάνει μια σπουδαία καριέρα ως κωμικός, βρίσκεται όμως συνεχώς στο περιθώριο. Αναζητά την αποδοχή, αλλά εισπράττει μόνο σκληρότητα, υποτίμηση, περιφρόνηση και αδιαφορία από μια εχθρική κοινωνία. Όταν η ασφυκτική πίεση του περιβάλλοντός του κορυφωθεί, η έκρηξή του θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Άγριες Φράουλες (Wild Strawberries) – Ertflix

Το ταξίδι της μνήμης και των πραγμάτων που αφήνουμε πίσω καθώς μεγαλώνουμε μέσα από τα μάτια του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Η ταινία βραβεύτηκε με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ ήταν υποψήφιο και για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, αλλά ο Μπέργκμαν αρνήθηκε την υποψηφιότητα. Επίσης, βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας.

Ads

Ο ηλικιωμένος ιατρός Άιζακ Μποργκ ταξιδεύει με το αυτοκίνητό του για την πόλη Λουντ, όπου θα τιμηθεί από το παλιό του πανεπιστήμιο για την 50χρονη καριέρα του. Στο ταξίδι τον συνοδεύει η έγκυος νύφη του Μαριάν, η οποία δεν τρέφει και τα ευγενέστερα των συναισθημάτων για τον εγωπαθή πεθερό της. Στη διαδρομή, έπειτα και από έναν εφιάλτη που θα τον προβληματίσει, ο ιατρός θα συναντήσει διάφορα πρόσωπα που, συνειρμικά, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τα όνειρα του παρελθόντος και τις μνήμες μιας ζωής που έχει μείνει πίσω.

Χαμένη Λεωφόρος (Lost Highway) – Cinobo

Η ταινία του Ντέιβιντ Λίντς που προσφέρει μία «διαδρομή» στο υποσυνείδητο, την ηθική και την παρόρμηση με την ονειρική ματιά του σκηνοθέτη. Μυστήριο και σκηνές που απορροφούν τον θεατή και τον στοιχειώνουν.

Ο Fred Madison είναι ένας σαξοφωνίστας που κάτω από μυστηριώδης συνθήκες, κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του Renee και οδηγείται στην φυλακή. Τότε εξαφανίζεται από τη φυλακή, και μεταβάλλεται σε κάποιον άλλον, σε έναν μηχανικό που ζει μια εντελώς διαφορετική ζωή.

Blade Runner – Netflix

Μια από τις πιο διαχρονικές Sci-Fi ταινίες με μεγάλη ταλαιπωρία από τα studios παραγωγής. Μία ταινία αγέραστη με μουσική από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Η ταινία πραγματεύεται την καταδίκη της ύπαρξης, την αιώνια σχέση δημιουργού και δημιουργήματος και περιέχει έναν από τους ωραιότερους αυτοσχεδιαστικούς μονολόγους του Χόλιγουντ.

Ο Ρικ Ντέκαρντ εργάζεται στη «ζούγκλα» του Λος Άντζελες του 21ου αιώνα. Είναι ένας «Μπλέιντ Ράνερ». Η δουλειά του: να κυνηγάει και να σκοτώνει παράνομα ανθρώπινα αντίγραφα. Το έγκλημα τους; Θέλουν να γίνουν άνθρωποι. Όμως, παρασύρεται από μια γυναίκα, της οποίας τα μυστικά μπορούν να κλονίσουν την ίδια την ύπαρξη του.