Στην ταινία «Οι Κόρες του Ήλιου», η Γαλλίδα σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, Εβά Ισόν, εμπνευσμένη από τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν το 2014, με τους τζιχαντιστές να έχουν στοχοποιήσει την κοινότητα των Γιαζίντι, στρέφει την κάμεράς της και αποτυπώνει το δράμα τους στην μεγάλη οθόνη, αποτίοντας φόρο τιμής μέσα από τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία της. Πρωταγωνιστεί η εξαιρετική Ιρανή ηθοποιός, Γκολσιφτέ Φαραχάνι, σ’ ένα αξιόλογο, φεμινιστικό, πολεμικό φιλμ.

Ads

Στο Κουρδιστάν, η Bahar, αρχηγός του τάγματος Les Filles du soleil, ετοιμάζεται να απελευθερώσει την πόλη από τα χέρια εξτρεμιστών, ελπίζοντας παράλληλα να βρει τον χαμένο γιο της.

Μια Γαλλίδα Δημοσιογράφος, η Mathilde, καλύπτει αυτή την επίθεση και γίνεται μάρτυρας της ιστορίας των ξεχωριστών αυτών πολεμιστριών.

image

Ads

Από τότε που η ζωή τους άλλαξε δραματικά, όλες τους πολεμούν για τους ίδιους σκοπούς: τα δικαιώματα της γυναίκας, το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο του 2018, συμμετέχοντας στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το φιλμ δεν έχει πάρει ακόμα διανομή στην Ελλάδα, αλλά θα προβληθεί δύο φορές στο Τμήμα Πανόραμα του 20ού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης:

image

Η Εβά Ισόν / Eva Husson, γεννήθηκε το 1977 και σπούδασε στο American Film Institute. Ξεκινάει την καριέρα της ως Ηθοποιός, στη συνέχεια ως Σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους και βιντεοκλίπ, πριν σκηνοθετήσει το 2015 την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους «Bang Gang» (Une histoire d’amour moderne).

Το 2015 η σκηνοθέτης μαθαίνει για τις Κούρδες μαχήτριες που αιχμαλωτίστηκαν και υποδουλώθηκαν από εξτρεμιστές. Εμπνευσμένη από την αντίσταση αυτών των γυναικών και συγκινημένη από τον αγώνα τους για ένα ιδανικό, γράφει το σενάριο της δεύτερης ταινία της, «Les filles du soleil».

image

Στην ταινία «Οι Κόρες του Ήλιου» πρωταγωνιστεί η σπουδαία Ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχάνι, η οποία έχει συμμετάσχει σε φιλμ, όπως το «Τι Απέγινε η Έλι» του Ασγκάρ Φαραντί, το «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» της Μαρζάν Σατραπί και του Βινσέν Παρονό, αλλά και στο «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους.

Οι Κόρες του Ήλιου / Girls of the Sun / Les filles du soleil
Σκηνοθεσία: Εβά Ισόν / Eva Husson
Σενάριο: Eva Husson, Jacques Akchoti
Ηθοποιοί: Γκολσιφτέ Φαραχάνι / Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot, Zübeyde Bulut
Χώρα: Γαλλία, Βέλγιο, Γεωργία
Έτος: 2018
Διάρκεια: 115 λεπτά
Παρασκευή 5 Απριλίου στις 17:45 στον Κινηματογράφο Δαναός 1
Κυριακή 7 Απριλίου στις 22:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών