Πέντε κλασσικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο ή ένα σχετικό συστατικό. Από το «Τελευταίο Μετρό» του Φρανσουά Τρυφώ, με την Κατρίν Ντενέβ και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, μέχρι την «Ανάκριση» της Ρόμι Σνάιντερ.

Ads

Η ανοιξιάτικη γιορτή της Έβδομης Τέχνης επιστρέφει δυναμικά. Συνεπές στο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, το 20ό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από τις 2 έως και τις 10 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη, από τις 11 μέχρι και τις 17 Απριλίου, ενώ για πρώτη η φορά η διοργάνωση θα ταξιδέψει και στην Κύπρο. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει 46 ταινίες, εκ των οποίων οι 40 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Η θεματική ενότητας της 20ής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο άρωμα. Τα εγκαίνια θα γίνουν με ένα masterclass στις 3 Απριλίου με τίτλο «Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Élisabeth de Feydeau. Θα προβληθούν οι ταινίες:

Ads
  • Garde à vue | Η ανάκριση – Claude Miller
  • La boum | Το πρώτο μου πάρτι – Claude Pinoteau
  • Le dernier métro | Το τελευταίο μετρό – François Truffaut
  • Trois places pour le 26 | Τρεις θέσεις για την παράσταση – Jacques Demy
  • Violette Nozière – Claude Chabrol

Violette Nozière
Σκηνοθεσία: Claude Chabrol
Σενάριο: Odile Barski, Hervé Bromberger, Frédéric Grendel
Ηθοποιοί: Isabelle Huppert, Stéphane Audran, Jean Carmet
Χώρα: Γαλλία, Καναδάς
Έτος: 1978
Διάρκεια: 124 λεπτά
Βραβεία: Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών το 1978
Παρασκευή 5 Απριλίου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

image

Πρόκειται για τη διάσημη πατροκτονία της δεκαετίας του τριάντα που γοήτευσε τους σουρεαλιστές. Είναι η ιστορία μίας νεαρής κοπέλας, της Violette Nozière που για να ξεφύγει από μία οικογενειακή πραγματικότητα που την πνίγει και προκειμένου να ξαναβρεί τους φοιτητές της περιοχής του Quartier Latin στο Παρίσι με τους οποίους συναναστρέφεται, δηλητηριάζει τους γονείς της, προκαλώντας έτσι το θάνατο του πατέρα της.

Σε μια πορεία καριέρας που ξεπερνά τα πενήντα χρόνια, ο Claude Chabrol διατηρεί το αναγνωρίσιμο σαρκαστικό χιούμορ του και δοκιμάζεται σε διαφορετικά είδη ταινιών: κωμικές, δραματικές, νουάρ, αλλά και λογοτεχνικά μυθιστορήματα που μεταφέρει με επιτυχία στην μεγάλη οθόνη.

Trois places pour le 26 / Τρεις θέσεις για την παράσταση / Three Seats for the 26th
Σκηνοθεσία: Jacques Demy
Σενάριο: Jacques Demy
Ηθοποιοί: Yves Montand, Mathilda May, Françoise Fabian
Χώρα: Γαλλία
Έτος: 1988
Διάρκεια: 106 λεπτά
Τετάρτη 3 Απριλίου στις 19:45, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

image

Kαλλιτέχνης του music-hall, ο Yves Montand επιστρέφει στη Μασσαλία, την πόλη των εφηβικών χρόνων του για να προετοιμάσει την παράσταση της επόμενης παγκόσμιας περιοδείας του. Όλοι οι θαυμαστές του είναι αναστατωμένοι. Στα παρασκήνια, ο Montand σκέφτεται τη Mylène, τον νεανικό του έρωτα, που άφησε για το Παρίσι. Αλλά κάπου ανάμεσα στη σκηνή, στο παρασκήνιο και στο Παλιό Λιμάνι της πόλης, το πεπρωμένο μόνο γνωρίζει τα ραντεβού του Yves…

Κυρίως γνωστός για το σκηνοθετικό του έργο, ο Jacques Demy είναι παράλληλα Σεναριογράφος, Στιχουργός, Παραγωγός και Ηθοποιός, πιο κοντά στο ρεύμα της Nouvelle Vague. Αν και διάσημος στο ευρύ κοινό για τα μιούζικαλ του, οι δημιουργοί της νεότερης γενιάς από τον Pascale Ferran ως τον Christophe Honoré, αναγνωρίζουν την επιρροή ενός μοναδικού έργου, που παντρεύει φωτεινά και σκοτεινά χρώματα, μαγεία και μελαγχολία.

Le dernier métro / Το Τελευταίο Μετρό / The Last Metro
Σκηνοθεσία: François Truffaut
Σενάριο: François Truffaut, Suzanne Schiffman, Jean-Claude Grumberg
Ηθοποιοί: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Jean Poiret
Χώρα: Γαλλία
Έτος: 1980
Διάρκεια: 131 λεπτά
Βραβεία: Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1981
Κυριακή 7 Απριλίου στις 15:30, στον Κινηματογράφο Δαναός 1

image

Παρίσι, Σεπτέμβριος του 1942. Η Marion Steiner έχει το μυαλό της στις πρόβες της παράστασης που πρόκειται να ανέβει στο Théâtre Montmartre, θέατρο το οποίο διαχειρίζεται στη θέση του Εβραίου συζύγου της. Όλοι πιστεύουν πως ο Lucas Steiner έχει δια-φύγει από τη Γαλλία. Στην πραγματικότητα όμως, κρύβεται στο υπόγειο του θεάτρου.

Ο François Truffaut, ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της Nouvelle vague, ξεκινά την καριέρα του ως Κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Cahiers du cinéma. Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος, αναλαμβάνει κινηματογραφικές παραγωγές και εμφανίζεται ως Ηθοποιός σε διάφορες ταινίες. Το κινηματογραφικό του έργο και το συγγραφικό του έργο, όπως οι διάσημες συνεντεύξεις του με τον Alfred Hitchcock, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να επηρεάζουν γενιές Κινηματογραφιστών.

Διαβάστε επίσης:

La boum / Το Πρώτο Μου Πάρτι / The Party
Σκηνοθεσία: Claude Pinoteau
Σενάριο: Danièle Thompson, Claude Pinoteau
Ηθοποιοί: Claude Brasseur, Brigitte Fossey, Sophie Marceau
Χώρα: Γαλλία
Έτος: 1980
Διάρκεια: 100 λεπτά
Κυριακή 7 Απριλίου στις 18:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

image

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και η Vic ετοιμάζεται να πάει στο λύκειο. Στα δεκαπέντε της ήδη, ερωτεύεται ένα αγόρι, τον Philippe, στη διάρκεια μιας ροκ συναυλίας. Η ερωτική απογοήτευση και οι συνεχείς διαφωνίες με τους γονείς της ταλανίζουν τη Vic, που βρίσκει μοναδικό καταφύγιο στη γιαγιά της, την Poupette.

Η αγάπη για τον κινηματογράφο είναι οικογενειακή υπόθεση στους Pinoteau. O πατέρας του Claude Pinoteau ήταν βοηθός Παραγωγής και ο αδελφός του Σκηνοθέτης όπως και ίδιος. Αφού κάνει τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο ως βοηθός Παραγωγής και φροντιστής, στην πορεία γίνεται βοηθός Σκηνοθέτη δίπλα σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου της εποχής. Εκτός από ταινίες τρόμου και αστυνομικής δράσης, ο Claude Pinoteau σκηνοθετεί κωμωδίες καθώς και, Το πρώτο μου πάρτι (2 μέρη), που αναδεικνύει τη Sophie Marceau και γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο ευρύ κοινό.

Garde à vue / Η Ανάκριση / The Grilling
Σκηνοθεσία: Claude Miller
Σενάριο: Claude Miller et Jean Herman, βασισμένο στο μυθιστόρημα Brainwash του John Wainwright
Ηθοποιοί: Lino Ventura, Michel Serrault, Romy Schneider, Guy Marchand
Χώρα: Γαλλία
Έτος: 1981
Διάρκεια: 87 λεπτά
Βραβεία – César 1982: Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερο Ηθοποιό, Καλύτερο Ηθοποιό Β’ Ανδρικό, Καλύτερο Μοντάζ
Τετάρτη 3 Απριλίου στις 22:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

image

Βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου σε μία επαρχιακή πόλη. Ο συμβολαιογράφος Jérôme Martinaud καλείται στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει σχετικά με τη δολοφονία και τον βιασμό δύο μικρών κοριτσιών. Τελεί υπό προσωρινή κράτηση καθώς οι επιθεωρητές Gallien και Belmont είναι πεπεισμένοι πως είναι ένοχος. Ο Gallien προσπαθεί πάση θυσία να τον κάνει να ομολογήσει, αλλά η υπόθεση δεν προχωράει. Τότε, η κα Martinaud, σύζυγος του ύποπτου, καταθέτει μια μαρτυρία που θα καθορίσει την εξέλιξη της έρευνας.

Ο Claude Miller, αναπτύσσει από την παιδική του ηλικία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο. Λαμπρός φοιτητής του Institut des hautes études cinématographiques, ξεκινά την καριέρα του ως βοηθός Σκηνοθέτη, φροντιστής κινηματογράφου και Διευθυντής παραγωγής. Έρχεται σε επαφή με τους σκηνοθέτες Bresson, Demy, Godard και φυσικά τον Truffaut με τον οποίο συνεργάζεται από το 1968 έως το 1975. Το 1975 υπογράφει τη πρώτη του μεγάλου μήκους La meilleure façon de marcher, ενώ το 1981, το Garde à vue του χαρίζει 4 βραβεία César και την αναγνώριση στον χώρο του κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης: