Το αγαπημένο έργο «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα»* (Poulet aux prunes / Chicken with Plums – 2011), είναι μία ταινία, γοητευτική σαν παραμύθι, ανθρώπινη σαν τον χαμένο έρωτα, με μια αύρα από τον πολύχρωμο κινηματογραφικό κόσμο του παρελθόντος. Ένα ρομαντικό φιλμ, με υπέροχο μουσικό σκορ, που σκηνοθετούν από κοινού η Μαρζάν Σατραπί και ο Βινσέν Παρονό, τέσσερα χρόνια μετά το αριστουργηματικό κινούμενο σχέδιο του «Περσέπολις».

Ads

Τεχεράνη 1958. Ο Νασσέρ Αλί Καν, ο πιο δημοφιλής βιολιστής, χάνει την όρεξη του για ζωή, όταν σπάει το αγαπημένο του βιολί. Ανίκανος να βρει κάποιον να το αντικαταστήσει, βρίσκει ανώφελη πια, τη ζωή. Ξαπλώνει στο κρεβάτι του και βυθίζεται όλο και περισσότερο στις αναμνήσεις από το παρελθόν αλλά και στις έγνοιες, για το μέλλον των παιδιών του. Καθώς τα κομμάτια της ιστορίας ενώνονται, κατανοούμε το οδυνηρό μυστικό του, την αγάπη που έχασε και το βάθος της απόφασης του να δώσει τέλος, στη ζωή του…

image

Η Μαρζάν Σατραπί γεννήθηκε στο Ιράν, το 1969. Τελείωσε το σχολείο στην Τεχεράνη, σπούδασε στη Βιέννη και το 1994 εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Με την άφιξη της στο Παρίσι, εντάχθηκε στο Atelier des Vosges, ένα στέκι για τα μεγαλύτερα ονόματα στη μοντέρνα εικονογράφηση βιβλίων κόμικ.

Ads

Στο πρώτο της άλμπουμ, Persepolis 1, που δημοσιεύτηκε από την L’Association το Νοέμβριου του 2000, η Μαρζάν ανατρέχει στην ιστορία της οικογένειάς της, μέσα από τα παιδικά της χρόνια, μέχρι την πτώση του καθεστώτος του Σαχή και την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ιράν – Ιράκ. Το βιβλίο βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Angoulême.

image

Στο Persepolis 2, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2001, εξιστορεί τον πόλεμο Ιράν – Ιράκ, καθώς και τα χρόνια της εφηβείας της, μέχρι την αναχώρηση της για τη Βιέννη, στην ηλικία των 14. Τα Persepolis 3 και Persepolis 4 μιλούν για την εξορία της στην Αυστρία και την επιστροφή της στο Ιράν.

Έκτοτε, έχει δημοσιεύσει άλλα δύο άλμπουμ, τα Embroideries και Chicken with Plums. Το τελευταίο κέρδισε το πρώτο βραβείο το 2005 στο φεστιβάλ του Angoulême. Το 2009, εμφανίστηκε στην ταινία του Riad Sattouf, «Τα Ομορφόπαιδα» (Les Beaux Gosses). Έγραψε μαζί με τον Philippe Katerine, τους στίχους του Poney Rose για το άλμπουμ της Arielle Dombasle, Glamour à mort και εικονογράφησε το εξώφυλλο του άλμπουμ του Iggy Pop: Préliminaires.

image

Το Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα, σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της σε συνεργασία με τον Βινσέντ Παρονό, μετά το Περσέπολις. Το φιλμ διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι: Ματιέ Αμαλρίκ, Εντουάρ Μπαερ, Μαρία ΝτεΜεντέιρος, Γκολσίφτε Φαραχάνι, Έρικ Καραβάκα, Κιάρα Μαστρογιάννι, Ζαμέλ Ντεμπούζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

image

Η ιστορία, διαδραματίζεται στην Περσία, το 1958. Τότε που ο κεντρικός πρωταγωνιστής μας, Νασέρ Αλί, θα χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή, όταν η γυναίκα του, σ’ έναν τους καβγά, θα σπάσει το αγαπημένο του βιολί. Αυτό, θα οδηγήσει τον Νασέρ στην αναζήτηση ενός νέου βιολιού, για να ανακαλύψει έντρομος, ότι κανένα βιολί στον κόσμο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ήχο του δικού του.

image

Όντας απελπισμένος, θα αποφασίσει να πεθάνει σε οκτώ ημέρες. Οκτώ ημέρες, που θα περάσει κουβεντιάζοντας με τον άγγελο του θανάτου Αζαρέλ, για τα νεανικά του χρόνια, τα πρώτα του βήματα στον θαυμαστό χώρο της μουσικής, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, αλλά και το αγαπημένο του φαγητό, το κοτόπουλο με δαμάσκηνα.

Όλες οι παραπάνω ιστορίες, μοιάζουν με εικόνες που πηγαινοέρχονται στο κινηματογραφικό πανί σαν τον καπνό ενός μεθυσμένου τσιγάρου, γεμάτες φαντασία, κομψότητα και ενίοτε, χιούμορ.

image

Μια ευαίσθητη, αλλά αιχμηρή αλληγορία από τη Σατραπί, για την πλούσια ιστορία της πατρίδας της, η οποία άλλαξε πορεία, μετά την «ισλαμική επανάσταση». Μια ταινία μεθυστική, γεμάτη έρωτα, μουσική, μελαγχολία και τρυφερότητα, που μας μεταφέρει σε σπίτια, δρόμους και πόλεις της Περσίας του ’50, με κάθε εξωτερικό πλάνο, να γυρίζεται σε ζωγραφισμένα, υπέροχα, σχεδόν μαγικά, τοπία.

Έτος: 2011 | Xώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 93 λεπτά | Σκηνοθεσία | Σενάριο: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi | Παίζουν: Mathieu Amalric, Maria de Medeiros, Golshifteh Farahani.

*Η ταινία «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» (Poulet aux prunes / Chicken with Plums – 2011) των Μαρζάν Σατραπί και Βινσέν Παρονό (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο), προβάλλεται σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκμβρίου, στις 21:50 στην ΕΡΤ2, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής ζώνης «Σινεμά στο σπίτι σας».