Οι κορυφαίοι Ισπανοί παραγωγοί animation του «Wrinkles» και «The Lissing Lynx», ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Σαλβαδόρ Σιμό, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό animation – φόρο τιμής στον πατέρα του σουρεαλισμού, Λουίς Μπουνιουέλ. Το φιλμ «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες», είναι διαθέσιμο δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

«Ευτυχώς, κάπου ανάμεσα στο τυχαίο και το μυστηριώδες βρίσκεται η φαντασία, το μόνο πράγμα που προστατεύει την ελευθερία μας, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συνέχεια να την περιορίσουν ή να την αφανίσουν ολοσχερώς…» – Λουίς Μπουνιουέλ

Παρίσι, 1930. Ο Σαλβαδόρ Νταλί και ο Λουίς Μπουνιουέλ είναι ήδη οι κύριες μορφές του σουρεαλιστικού κινήματος. Απροσδόκητα, ο Μπουνιουέλ μένει χωρίς χρήματα μετά το σκάνδαλο που περιβάλλει την ταινία του «Χρυσή Εποχή».

image

Ads

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε το επόμενο έργο του, ένα ντοκιμαντέρ για μία από τις φτωχότερες ισπανικές περιφέρειες, τη Λας Ούρδες.

Ωστόσο, ο καλός του φίλος, ο γλύπτης Ραμόν Ασίν, αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα πληρώσει για την ταινία. Απίστευτα και αναπάντεχα, η τύχη είναι στο πλευρό τους.

image

Η ταινία, βασισμένη στην πραγματική ιστορία των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Γη Χωρίς Ψωμί» (Land Without Bread / Las Hurdes – 1933), συνδυάζει σκίτσα και επιλεγμένες σκηνές από το αυθεντικό ντοκιμαντέρ, για να σκιαγραφήσει το πορτραίτο ενός νεαρού δημιουργού που αγωνιά να βρει την καλλιτεχνική φωνή του.

Η ταινία ήταν Υποψήφια για Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχέδιων στα Βραβεία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου το 2019, ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κινουμένων Σχέδιων Ανεσί το 2019. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να την δούμε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και ακολούθησε η διανομή στις αίθουσες από την Danaos Films.

image

Σαλβαδόρ Σιμό

Καρτουνίστας που σπούδασε στην Καταλονία και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινουμένου Σχεδίου, ο Σαλβαδόρ Σιμό εργάστηκε στην Ντίσνεϊ και την Pixar, προτού αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στο τμήμα των οπτικών εφέ του «Χρονικού της Νάρνια», του «Skyfall», του «Λυκανθρώπου» και των «Πειρατών της Καραϊβικής». Αυτή είναι η τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία του.

Λουίς Μπουνιουέλ

Ο Λουίς Μπουνιουέλ, υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων σκηνοθετών στην ιστορία του Κινηματογράφου. Ο Ισπανός δημιουργός δε δίστασε μέσα από τα έργα του, να ασκήσει δριμεία κριτική στην καθεστηκυία τάξη και στους αντιπροσώπους της. Στο στόχαστρό του καλλιτέχνη βρέθηκαν το Κράτος, η Εκκλησία αλλά και οι Αστοί – Μπουρζουαζία. Με ευρηματική σκηνοθεσία, που συχνά πυκνά αναιρεί τον διαχωρισμό μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ο Μπουνιουέλ επαναπροσδιορίζει τα όρια της Έβδομης Τέχνης.

image

Η σουρεαλιστική σύγχυση της πραγματικότητας, αποτέλεσε για τον Μπουνιουέλ ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά κι ένα μέσο αμφισβήτησης του καθολικισμού. Αποτέλεσε παράλληλα και την κινητήρια δύναμη στο σύνολο του σπουδαίου έργου του, διατηρώντας ζωντανή την αντίφαση της συνύπαρξης δύο αντίρροπων δυνάμεων, του Σουρεαλισμού και του Καθολικισμού.

Ωστόσο ο κορυφαίος Ισπανός σκηνοθέτης, γνώριζε καλά πως η συνεπής καλλιτεχνική δημιουργικότητα, αν θέλει να συνεχίσει την πορεία της και να εξελίσσεται, δεν μπορεί ποτέ και δεν πρέπει να επαναπαύεται στις δάφνες της που έχει ήδη αποκτήσει, αλλά συνεχώς να αναζητά την βελτίωση. Ο δημιουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέσω του Σουρεαλισμού, κατάλαβα ότι η ζωή έχει ένα ηθικό νόημα, το οποίο ο άνθρωπος δεν πρέπει να αγνοήσει».

«Πάντα ήμουν με το μέρος αυτών που ψάχνουν την αλήθεια, αλλά τους αφήνω αμέσως μόλις νομίσουν ότι την έχουν βρει. Πολύ συχνά γίνονται είτε φανατικοί, πράγμα που περιφρονώ, είτε ιδεολόγοι: δεν είμαι διανοούμενος, κι ο λόγος τους με κάνει να τρέπομαι σε φυγή – όπως όλοι οι λόγοι. Για μένα, ο καλύτερος ομιλητής είναι αυτός που, ήδη από την πρώτη φράση, βγάζει από τις τσέπες του δύο πιστόλια και πυροβολεί το κοινό.» – Λουίς Μπουνιουέλ

Η ταινία «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες» (2018) του Σαλβαδόρ Σιμό, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και την Κυριακή 10 Ιουλίου του 2022.

Διαβάστε Επίσης:

image

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες / Buñuel in the Labyrinth of the Turtles / Buñuel en el laberinto de las tortugas
Σκηνοθεσία: Σαλβαδόρ Σιμό
Σενάριο: Ελίχιο Ρ. Μοντέρο, Σαλβαδόρ Σιμό
Φωτογραφία: Χοσέ Μανουέλ Πινιέρο
Μοντάζ: Χοσέ Μανουέλ Χιμένες
Μουσική: Αρτούρο Καρδελούς
Με τις φωνές των: Χόρχε Ουσόν, Φερνάντο Ράμος, Πέπα Γκράθια, Ρέιτσελ Λασκάρ
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία
Διάρκεια: 80 λεπτά