Το 1969, ο Τζον Σλέσιντζερ σκηνοθετεί τους Τζον Βόιτ και Ντάστιν Χόφμαν στο φιλμ «Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου». Ένα έργο που έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία, ως το μοναδικό με την ένδειξη «ακατάλληλο«» (X-rated), που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Προβάλλεται στο πλαίσιο του Αφιερώματος που διοργανώνει το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: «To Woodstock και η χρονιά που άλλαξε το Hollywood».

Ads

Ένας Τεξανός, ο Τζο Μπακ (Τζον Βόιτ), παραιτείται από τη δουλειά του ως λαντζιέρης και παίρνει το λεωφορείο για τη Νέα Υόρκη, την οποία επισκέφτεται για πρώτη φορά. Τα σχέδιά του είναι να εκμεταλλευτεί την αρρενωπή του εξωτερική εμφάνιση και να γίνει συνοδός ευπόρων κυριών.

Ο Τζο βασανίζεται από άσχημες αναμνήσεις του παρελθόντος (βία, σεξουαλική κακοποίηση και εγκατάλειψη), οι οποίες του έχουν αφήσει ανοιχτές πληγές, αλλά έχει καταφέρει να διατηρήσει μια παιδική αφέλεια σε συνδυασμό με την αισιοδοξία και τη δίψα για ζωή.

image

Ads

Η ευγένεια, μαζί με τη γενναιοδωρία και την αφέλειά του, τον καθιστούν εύκολο στόχο στη μεγαλούπολη. Παρά το γεγονός ότι τον εξαπατούν και τον κλέβουν, ο Τζο συνεχίζει να συμπεριφέρεται με ευγένεια στους συνανθρώπους του κι όταν συναντά τον μικροαπατεώνα Ενρίκο Σαλβατόρε Ράτσο Ρίτσο (Ντάστιν Χόφμαν), του δείχνει εμπιστοσύνη, ενώ ο Ράτσο του κλέβει 20 δολάρια.

image

Οι δυο τους συναντιούνται ξανά αργότερα και γίνονται φίλοι και συνοδοιπόροι. Ο Ράτσο προσφέρεται να βοηθήσει τον Τζο με την ενασχόλησή του ως ζιγκολό με το αζημίωτο, αλλά η υγεία του εξασθενεί. Τότε ο Τζο καλείται να κάνει επιλογές τις οποίες δεν είχε αναλογιστεί ποτέ στο παρελθόν.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Λίο Χίρλιχαϊ, το οποίο διασκεύασε για την μεγάλη οθόνη ο Γουόντο Σολτ. Έλαβε εφτά υποψηφιότητες για Όσκαρ και βραβεύτηκε με τρία χρυσά αγαλματίδια, μεταξύ των οποίων και με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

image

Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ταινία, με την ένδειξη «αυστηρώς ακατάλληλη» που κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο. Τιμήθηκε επίσης με το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Τζον Σλέσιντζερ) και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (Γουόλντο Σολτ). Ενώ ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Τζον Βόιτ και η Σίλβια Μάιλς, ήταν Υποψήφιοι για τις ερμηνείες τους.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 36η θέση στη λίστα με 100 αριστουργήματα του αμερικανικού κινηματογράφου, ενώ το 1994 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

image

32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 1969, υπήρξε μία καταλυτική χρονιά για το Αμερικάνικο Σινεμά, με ξεχωριστές ταινίες. Οκτώ χαρακτηριστικές εξ αυτών, θα έχουμε την ευκαιρία να τις θυμηθούμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «To Woodstock και η χρονιά που άλλαξε το Hollywood». Από τον «Ξέγνοιαστο Καβαλάρη» του Ντένις Χόπερ, στον «Καουμπόι του Μεσονυχτίου» του Τζον Σλέσιντζερ και από την «Άγρια Συμμορία» του Σαμ Πέκινπα, μέχρι το «Σκοτώνουν τα Άλογα Όταν Γεράσουν» του Σίντνεϊ Πόλακ.

Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, σήκωσε αυλαία την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου. Φέτος το παλαιότερο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, φιλοξενείται στις αίθουσες Τριανόν (21/11-4/12, Κοδριγκτώνος 21) και Ανδόρα (28/11-4/12, Σεβαστουπόλεως 117).

Διαβάστε επίσης:

image

Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου / Midnight Cowboy
Σκηνοθεσία: Τζον Σλέσιντζερ
Σενάριο: Γουόλντο Σολτ, Τζέιμς Λίο Χέρλιχαϊ (Μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστές: Ντάστιν Χόφμαν, Τζον Βόιτ, Σίλβια Μάιλς, Τζον ΜακΓκάιβερ, Μπρέντα Βακάρο, Μπάρναρντ Χιουζ, Ρουθ Γουάιτ, Τζένιφερ Σολτ, Μπομπ Μπάλαμπαν
Μουσική: Τζον Μπάρι
Φωτογραφία: Άνταμ Χόλεντερ
Μοντάζ: Hugh A. Robertson
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1969
Διάρκεια: 113 λεπτά
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 22:30 στον Κινηματογράφο Τριανόν