Γεννημένος στις 4 Νοεμβρίου του 1969, ο Μάθιου ΜακΚόναχι (Matthew McConaughey) πραγματοποίησε ιδανικά το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, έχοντας έναν μικρό, αλλά χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, «Dazed and Confused» – εκεί είναι που ειπώθηκε η πιο χαρακτηριστική ατάκα του: «alright, alright, alright». Δυστυχώς όμως οι καλλιτεχνικές του επιλογές που ακολούθησαν, δεν ήταν ανάλογες. Ωστόσο το 2012 παρατηρείτε μία εντυπωσιακή αλλαγή στην καριέρα του. Αρχικά με το «Mud» του Τζεφ Νίκολς, ενώ η ολική επαναφορά θα ολοκληρωθεί έναν χρόνο με το «Dallas Buyers Club», όπου θα κερδίσει και το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου. Με αφορμή τα γενέθλιά του, παρουσιάζουμε τις δέκα πιο αξιόλογες ερμηνείες του, στην μεγάλη οθόνη.

Ads

«Δικηγόρος Σκοτεινών Υποθέσεων» (The Lincoln Lawyer – 2011) του Μπραντ Φέρμαν

Ο Μάικλ “Μικ” Χόλερ είναι ένας επιδέξιος και χαρισματικός δικηγόρος στο Λος Άντζελες, ο οποίος χρησιμοποιεί ως γραφείο το αυτοκίνητό του, μια Lincoln Continental. Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του υπερασπίζοντας μικροαπατεώνες, ο Μικ αναλαμβάνει απροσδόκητα την σημαντικότερη υπόθεση που έχει βρεθεί ποτέ στο δρόμο του: την υπεράσπιση ενός πλούσιου πλέιμποϊ του Μπεβερλι Χιλς, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα φόνου. Ενώ όμως η υπόθεση δείχνει απλή – και ιδιαίτερα κερδοφόρα – αρχικά για τον Μικ, σύντομα εξελίσσεται σε μια θανάσιμη μάχη ανάμεσα σε δύο δεξιοτέχνες της χειραγώγησης, αλλά και σε μια κρίση συνείδησης για τον Χόλερ.

Το γεμάτο ανατροπές best seller μυθιστόρημα μυστηρίου του Μάικλ Κόνελι, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον cast, που αποτελείται από τους Μάθιου ΜακΚόναχι («Tropic Thunder»), Μαρίσα Τομέι («Before the Devil Knows You’re Dead»), Ράιαν Φιλίπε («Cruel Intentions») και Ουίλιαμ Χ. Μέισι («Fargo»).

Ads

«Η αλήθεια είναι πως ο Μικ θα μπορούσε να είναι ένας επιτυχημένος δικηγόρος στον χώρο της ψυχαγωγίας, στο Μπέβερλι Χιλς» λέει ο Μακόναχι. «Ο τύπος όμως έχει μεγάλη καρδιά και ανθρωπιά, γι’ αυτό νομίζω πως έμεινε με τους μικροαπατεώνες. Εκεί νιώθει πως είναι περισσότερο απαραίτητος κι εκεί νιώθει άνετα. Ο Μικ ήταν από την αρχή σταθερός ως προς το ποιος είναι.»

«Killer Joe» (2011) του Γουίλιαμ Φρίντκιν

Όταν ο 22χρονος έμπορος ναρκωτικών (Κρίς) ανακαλύπτει ότι η μητέρα του έκλεψε το απόθεμα των ναρκωτικών που είχε αναλάβει να πουλήσει για λογαριασμό μιας συμμορίας, πρέπει να σκεφτεί ένα τρόπο να μαζέψει άμεσα 6.000 δολάρια για να σώσει τη ζωή του από τους προμηθευτές που τον κυνηγούν. Μέσα στην απελπισία του ζητάει τη βοήθεια του πληρωμένου δολοφόνου «Κίλερ Τζο» προκειμένου να δολοφονήσει τη μητέρα του και να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της, ύψους 50.000 δολαρίων. Ωστόσο, ο Τζο ζητάει προκαταβολή για τη «δουλειά» και αφού ο Κρις δεν έχει να του δώσει, παίρνει ως εγγύηση την ελκυστική αδερφή του Κρις, την Ντότι.

Πρόκειται για μία νουάρ ρεαλιστική ματιά πάνω στον κόσμο του εγκλήματος από τον δημιουργό του θρυλικού «Εξορκιστή», Γουίλιαμ Φρίντκιν. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μάθιου Μακόναχι, Εμίλ Χιρς, Τόμας Χέιντεν Τσερτς, Τζίνα Γκέρσον, Τζούνο Τεμπλ.

«The Paperboy» (2012) του Λι Ντάνιελς

image

Η ταινία εκτυλίσσεται στον αμερικάνικο νότο και έχει ως πρωταγωνιστή έναν φιλόδοξο και ιδιοτελή δημοσιογράφο, ο οποίος με τη βοήθεια του μικρότερου αδελφού του προσπαθεί ν’ αποδείξει την αθωότητα ενός μελλοθάνατου, ελπίζοντας στο βραβείο Πούλιτζερ. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μια γοητευτική γυναίκα που διατηρεί ερωτική αλληλογραφία με τον κατάδικο, αναστατώνει τα δύο αδέλφια.

O υποψήφιος για Όσκαρ, Λι Ντάνιελς («Precious») σκηνοθετεί το «The Paperboy», όπου πρωταγωνιστούν οι βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί, Νικόλ Κίντμαν και Μάθιου Μακόναχι. Μαζί τους, ο Ζακ Έφρον και ο Τζον Κιούζακ, σ’ ένα απροσμένα ερωτικό θρίλερ. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο best-seller του βραβευμένου συγγραφέα Πιτ Ντέξτερ. Για την ερμηνεία της στην ταινία, η Νικόλ Κίντμαν ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Β’ γυναικείου ρόλου.

«Είναι τιμή μου που δούλεψα με αυτό το καστ ηθοποιών, που ζωντάνεψαν αυτούς τους ασυνήθιστους χαρακτήρες. Έδωσαν όλοι καταπληκτικές ερμηνείες, και είμαι ενθουσιασμένος με το τελικό αποτέλεσμα», λέει ο Λι Ντάνιελς.

«Ένα Καλοκαίρι» (Mud – 2012) του Τζεφ Νίκολς

image

Ο 14χρονος Έλλις (Τάι Σέρινταν), ζει σ’ ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Αρκάνσας, μαζί με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο, τον Νέκμπον (Τζέικομπ Λόφλαντ). Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισσισσιππή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας. Σκαρφαλώνουν λοιπόν για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς. Παράλληλα, βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν τον Μαντ (Μάθιου ΜακΚόναχι). Η εμφάνιση του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια και υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Σταδιακά όμως θα αναπτυχθεί μία φιλία μεταξύ τους.

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι, προσπαθεί τα τελευταία να αλλάξει ροή στην επαγγελματική του καριέρα. Κλασσικά παραδείγματα αποτελούν τα φιλμ «The Lincoln Lawyer» και «Killer Joe» του 2011 αλλά και το «The Paperboy» του 2012. Ταινίες με καλή απήχηση, αλλά με διφορούμενα καλλιτεχνικά αποτελέσματα. Όμως μέσα από το «Ένα Καλοκαίρι», ο Αμερικανός ηθοποιός, βρίσκει τον χώρο για να αναπτύξει το ταλέντο του ως ηθοποιός. Έναν χρόνο μετά θα έρθει και η αναγνώριση, καθώς θα κερδίσει το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του στην ταινία, «Dallas Buyers Club».

«Dallas Buyers Club» (2013) του Ζαν Μαρκ Βαλέ

image

Γέννημα θρέμμα Τεξανός, ο Ron Woodroof (Μάθιου Μακόναχι) είναι ηλεκτρολόγος και καουμπόι σε ροντέο. Παράλληλα όμως διάγει έκλυτο βίο χωρίς καμία έγνοια για την επόμενη μέρα. Το 1985, ο Ron αιφνιδιάζεται και σοκάρεται, όταν μετά από εξετάσεις οι γιατροί των ενημερώνουν ότι πάσχει από τον ιό H.I.V. και του δίνουν μόνο 30 μέρες ζωής. Όμως, ο Ron δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί αυτή τη θανατική ποινή. Μετά από υπερεντατική έρευνα που διεξάγει μόνος του, ανακαλύπτει ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων φαρμάκων και θεραπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποφασίζει τότε να περάσει τα σύνορα και φτάνει στο Μεξικό, αγνοώντας τις οδηγίες του γιατρού του. Παρ’ όλο που είναι ομοφοβικός, ο Ron συνασπίζεται με έναν αναπάντεχο σύμμαχο. Έναν επίσης οροθετικό τρανσέξουαλ (Τζάρεντ Λέτο) που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη ζωή. Οι δυο τους διακρίνονται για το επιχειρηματικό τους πνεύμα και ιδρύουν ένα κλαμπ, όπου οι οροθετικοί έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με μηνιαία συνδρομή.

Βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, η ταινία του Ζαν Μαρκ Βαλέ καταφέρνει να αποδώσει με πειστικότητα και χωρίς μελοδραματισμούς ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα. Μεγάλο ατού της ταινίας του Καναδού σκηνοθέτη, εκτός από το καλό σενάριο, είναι κυρίως οι ερμηνείες, από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, Μάθιου Μακόναχι και Τζάρεντ Λέτο.

«Απίστευτα ανθρώπινη, χωρίς συναισθηματισμούς. Δεν είχα ξαναδιαβάσει σενάριο που να αντιμετωπίζει το θέμα από αυτή την οπτική. Ο Ron είναι αυθεντικός και έφερε τα πάνω κάτω. Έκανε θόρυβο. Και είπα ότι θέλω να πω την ιστορία του» σχολιάζει ο ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι και συνεχίζει:

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ως ηθοποιός ήταν να υποκλιθώ ταπεινά στο κείμενο. Ο σκηνοθέτης κι εγώ νιώσαμε ότι είχαμε μία άγρια και τρελή ιστορία που ήταν ροκ με πολύ συναίσθημα και χιούμορ, με ειρωνεία την οποία δεν έπρεπε με τίποτα να αποσιωπήσουμε. Η σκέψη ήταν ότι αν είναι ανθρώπινη, θα δουλέψει. Ο τρόπος που προσέγγισα τον χαρακτήρα ήταν ότι δεν ξέχασα στιγμή πως ήταν πρώτα από όλα επιχειρηματίας, ένας άντρας που έκανε τα απαραίτητα για να επιβιώσει. Αργότερα, έγινε ένας σταυροφόρος με σκοπό, αλλά χωρίς να το πολυκαταλάβει και ο ίδιος. Βοήθησε να σωθούν πολλοί άνθρωποι και ακόμα και αν το έκανε για εγωιστικούς λόγους, αυτός το έκανε.»

«Interstellar» (2014) του Κρίστοφερ Νόλαν

Σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί και η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό, ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα. Στην ομάδα των εξερευνητών, τον ρόλο του πιλότου αναλαμβάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ Μάθιου ΜακΚόναχι, ο οποίος συνειδητοποιεί πως η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που ξεπερνάει τον χρόνο και τον χώρο, όταν αφήνει πίσω τα δύο του παιδιά για να ηγηθεί της αποστολής διάσωσης της ανθρωπότητας. Μαζί του, οι ηθοποιοί: Αν Χαθαγουέι, Τζέσικα Τσαστέιν, Κέισι Άφλεκ, Γουές Μπέντλεϊ, Τζον Λίθγκοου, Μάικλ Κέιν, Έλεν Μπέρστιν, Μπιλ Έργουιν, Μακένζι Φόι, Τόφερ Γκρέις, Ντέιβιντ Γκιάσι.

Άλλη μία σπουδαία ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν στον χώρο και αυτή της επιστημονικής φαντασίας. Το σενάριο βασίζεται στις επιστημονικές θεωρίες του παγκοσμίως γνωστού φυσικού, Κιπ Θορν, ο οποίος είναι και συμπαραγωγός της ταινίας. Γυρισμένο μόνο σε φιλμ, το «Interstellar» αποτελεί μια συναρπαστική ιστορία του διαχρονικού αγώνα του ανθρώπου να κατανοήσει τη θέση του στο σύμπαν. Η μουσική και πάλι του βραβευμένου με Όσκαρ, Χανς Ζίμερ, δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα σε ένα αγωνιώδες ταξίδι στο σύμπαν. Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο Όσκαρ στην Κατηγορία Καλύτερων Οπτικών Εφέ, ενώ είχε ακόμα τέσσερις υποψηφιότητες.

«Το ταξίδι στο «Interstellar» είναι και εσωτερικής σημασίας. Όσο πιο μακριά πάμε στο διάστημα, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε, αλλά και τη σημασία της ανθρωπότητας.» – Κρίστοφερ Νόλαν

«Μια Θάλασσα από Δέντρα» (The Sea of Trees – 2015) του Γκας Βαν Σαντ

image

Η αγάπη και η απώλεια οδηγούν τον Αμερικανό, Άρθουρ Μπρέναν (Μάθιου ΜακΚόναχι) στην άλλη μεριά του κόσμου, σ’ ένα πυκνό δάσος στους πρόποδες του Όρους Φίτζι της Ιαπωνίας, το οποίο έχει περιγραφεί ως το τέλειο μέρος για να πεθάνεις. Εκεί, συναντά τον Ιάπωνα, Τακούμι (Κεν Ουατανάμπε), ο οποίος δεν επιθυμεί πια να πεθάνει αλλά έχει χάσει τον δρόμο του. Μη μπορώντας να τον αφήσει πίσω, ο Άρθουρ επενδύει όση ενέργεια του έχει απομείνει για να σώσει τον Τακούμι. Η μάχη τους να επιβιώσουν και να αποδράσουν από το δάσος θα φέρει πίσω επώδυνες αναμνήσεις της πεθαμένης του γυναίκας (Ναόμι Ουότς), αλλά ο Άρθουρ θα συνειδητοποιήσει ότι η δοκιμασία αυτή δεν είναι παρά ένα δώρο που θα αλλάξει τα πάντα.

Ο δις υποψήφιος για Όσκαρ, Γκας Βαν Σαντ (Elephant – 2003, Milk – 2008) σκηνοθετεί τον βραβευμένο με Όσκαρ, Μάθιου ΜακΚόναχι (Dallas Buyers Club – 2014), τον Κεν Ουατανάμπε (Inception – 2010) και τη Ναόμι Γουότς (Mulholland Drive – 2001, Birdman – 2014), σε μία προσεγμένη ταινία για το πώς η αγάπη μπορεί να σε λυγίσει αλλά και να σε σώσει στις πιο αναπάντεχες στιγμές. «Το «Μια Θάλασσα από Δέντρα» ήταν το καλύτερο σενάριο που διάβασα τα τελευταία πέντε χρόνια», λέει ο Μάθιου ΜακΚόναχι και συμπληρώνει: «Έμοιαζε να αποτελείται από πανέμορφα haiku, το ένα μετά το άλλο. Ήταν απίστευτα αναπάντεχο, ανατρίχιαζα όσο το διάβαζα».

«Gold» (2016) του Στίβεν Γκάχαν

Ο Kenny Wells (Μάθιου Μακόναχι), είναι ένας άτυχος επιχειρηματίας, ο οποίος καλείται να ενώσει τις δυνάμεις του με τον γεωλόγο Michael Acosta (Έντγκαρ Ραμίρεζ) για να ανακαλύψουν χρυσάφι που βρίσκεται βαθιά μέσα στις ανεξερεύνητες και απάτητες ζούγκλες της Ινδονησίας. Πρωταγωνιστούν: Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Μάθιου Μακόναχι, Τόμπι Κέμπελ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Ρέιτσελ Τέιλορ, Κόρι Στολ, Μπιλ Καμπ, Μάικλ Λάντις, Μπρους Γκρίνγουντ, Στέισι Κιτς, Άνταμ Λεφέβρ, Τίμοθι Σίμονς.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το «Gold» είναι μια συναρπαστική περιπέτεια από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Στίβεν Γκάχαν (Syriana, Traffic). Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσαρκώνει ο βραβευμένος με Όσκαρ, Μάθιου Μακόναχι (Dallas Buyers Club) ενώ στο πλάι του εμφανίζεται η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ (Jurassic World, The Help) και ο Έντγκαρ Ραμίρεζ (Carlos TV series). Εκτός από τις καλές ερμηνείες και τις αναπάντεχες ανατροπές της, η ταινία ξεχωρίζει για την ανθρώπινη ιστορία που πραγματεύεται τη φιλοδοξία, την εμπιστοσύνη, τη μέθη της επιτυχίας, την αλλοτρίωση από τον πλούτο, αλλά και την αγάπη.

«Ο Επαναστάτης» (Free State Of Jones – 2016) του Γκάρι Ρος

image

Η αληθινή ιστορία του Νιούτον Νάιτ, ενός τολμηρού αγρότη από τον Νότο. Ο Νιουτ οργάνωσε μια εξέγερση με άλλους αγρότες και με την βοήθεια των σκλάβων κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ελεύθερη και αυτόνομη διαφυλετική Πολιτεία. Παντρεύτηκε μια πρώην σκλάβα και έζησε μέχρι το τέλος ενάντια στο κατεστημένο πολεμώντας για τις ιδέες του. Σκηνοθετεί ο υποψήφιος για Όσκαρ, Γκάρι Ρος και πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος με Όσκαρ, Μάθιου Μακόναχι (Dallas Buyers Club), ο οποίος τα τελευταία χρόνια μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις επιλογές του και που μας προσφέρει εδώ μία ακόμη πειστική ερμηνεία.

«Το Νησί της Αποπλάνησης» (Serenity – 2019) του Στίβεν Νάιτ

image

Ένας καπετάνιος αλιευτικού που έχει αποσυρθεί σε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής θα έρθει αντιμέτωπος με το σκοτεινό παρελθόν του που έρχεται για να τον στοιχειώσει και να τον εγκλωβίσει σε μια νέα πραγματικότητα που δεν είναι αυτό που δείχνει.

Από τον υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο και σκηνοθέτη Στίβεν Νάιτ (Σε Λάθος Χρόνο, Επικίνδυνες Υποσχέσεις), τον βραβευμένο με Όσκαρ παραγωγό Γκρεγκ Σαπίρο (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) και τους βραβευμένους με Όσκαρ ηθοποιούς Μάθιου Μακ Κόναχι (Interstellar, Ο Λύκος της Wall Street, Dallas Buyers Club) και Αν Χάθαγουεϊ (Interstellar, Οι Άθλιοι, Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή) έρχεται ένα θρίλερ γεμάτο ανατροπές και μυστήριο. Η χημεία μεταξύ των δύο ηθοποιών είναι ιδανική – είχαν συνεργαστεί και στο εξαιρετικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν – και αυτό είναι τελικά που σώζει την ταινία από την μετριότητα. Μαζί τους εμφανίζονται και οι ηθοποιοί: Νταϊάν Λέιν, Τζέισον Κλαρκ, Ντζιμόν Χούνσου.