Ο Κρίστοφερ Νόλαν γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1970 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν κειμενογράφος διαφημίσεων, ενώ η μητέρα του, αεροσυνοδός. Η «Δουνκέρκη» αποτελεί τη δέκατη (10) μεγάλου μήκους δημιουργία του και με αφορμή τα γενέθλιά του, παρουσιάζουμε τις πέντε σημαντικότερες ταινίες του αξιόλογου Βρετανού σκηνοθέτη.

Ads

Η πρώτη του ταινία «Following» κυκλοφόρησε το 1998. Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε το «Memento» (2000) χαρίζοντας στον Νόλαν την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, όπως και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερο Σενάριο.

Η επόμενη ταινία του ήταν το «Insomnia» (2002), η οποία βασίστηκε στην ομώνυμη νορβηγική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο και Ρόμπιν Ουίλιαμς. Ακολούθησε η τριλογία του Μπάτμαν, με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ: «Batman Begins» (2005), «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (2008) και «The Dark Knight Rises» (2012).

Ενδιάμεσα, είχε κυκλοφορήσει και η ταινία του Νόλαν, «The Prestige» (2006), με πρωταγωνιστές, τον Χιου Τζάκμαν τον Κρίστιαν Μπέιλ, την Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Μάικλ Κέιν. Το φιλμ απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Ads

image

Ακολούθησαν δύο σπουδαίες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το «Inception» (φωτογραφία – 2010) και το «Interstellar» (2014). Η δεκάδα συμπληρώνεται με την υπέροχη «Δουνκέρκη» (Dunkirk – 2017). Πρόκειται για ένα αξιόλογο αντιπολεμικό φιλμ, το οποίο μας μεταφέρει στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Πέντε αντιπολεμικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης

Αναλυτικά – Οι πέντε σημαντικότερες ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν:

«Following» (1998)

image

Τον Σεπτέμβριο του 1998, προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, το φιλμ «Following». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν – ο ίδιος υπογράφει και το σενάριο – η οποία μπορεί να διαρκεί μόλις 69 λεπτά, αλλά είναι αρκετά για να μας αποδείξουν ότι ο δημιουργός του ξέρει ακριβώς τι θέλει και πως να το παρουσιάσει. Πρόκειται για ένα ευρηματικό και παράλληλα αινιγματικό έργο, με στοιχεία φιλμ-νουάρ, το οποίο πραγματεύεται την καθημερινότητα ενός συγγραφέα, ο οποίος αναζητεί την έμπνευση παρακολουθώντας τις ζωές των άλλων. Πρωταγωνιστεί, ο Jeremy Theobald, ο Alex Haw και η Lucy Russell.

«Memento» (2000)

image

Ο Λέοναρντ Σέλμπι πάσχει από μια ιδιάζουσα μορφή αμνησίας. Δεν μπορεί να θυμηθεί τα πρόσφατα γεγονότα μετά από την επίθεση που δέχτηκε η γυναίκα του και για να θυμάται πράγματα έχει τατουάζ στο σώμα του και σημειώσεις σε χαρτάκια. Ο άντρας που ψάχνει να σκοτώσει έχει τα αρχικά Τζον Γκ. Μια μέρα, σκοτώνει σε μια αποθήκη τον Τζίμυ Γκραντζ, έναν έμπορο ναρκωτικών, νομίζοντας πως αυτός διέπραξε το έγκλημα. Ο αστυνόμος Τέντι φτάνει στον τόπο του εγκλήματος και του λέει πως αυτός που σκότωσε δεν επιτέθηκε στη γυναίκα του, πως ο εγκληματίας είναι ήδη νεκρός και πως ο Τέντι πλέον τον χρησιμοποιεί εκμεταλλευόμενος την κατάστασή του. Τότε ο Λέοναρντ εξοργίζεται και σημειώνει στη φωτογραφία του Τέντι που έχει για να τον θυμάται, να μην πιστεύει τα ψέματά του….

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν και μία από τις καλύτερες του ταλαντούχου Βρετανού σκηνοθέτη. Μέσα από ένα μυστηριώδες θρίλερ και με οδηγό ένα αριστοτεχνικά δομημένο σενάριο και μοντάζ, ο Νόλαν κερδίζει άξια τις εντυπώσεις. Στο καστ συναντάμε τον εξαιρετικό Γκάι Πιρς, στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του, και δίπλα του η εντυπωσιακή Κάρι-Αν Μος, η οποία έναν χρόνο πριν ως Trinity θα είναι η αγαπημένη του Neo, στις ταινίες των αδερφών Wachowski και στην κοσμογονία του «The Matrix» (1999). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το «Memento» απέσπασε και δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen και Best Film Editing.

«Inception» (2010)

image

Ο Ντομ Κομπ (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) είναι ένας επιδέξιος ληστής και άσσος στην επικίνδυνη τέχνη της εκμαίευσης, καθώς μπορεί να κλέψει πολύτιμα μυστικά από τα βάθη του υποσυνείδητου τη στιγμή που το θύμα του κοιμάται βαθιά και το πνεύμα του είναι πάρα πολύ ευάλωτο. Η σπάνια ικανότητα του Κομπ τον έχει καταστήσει πολύτιμο παίκτη στην επικίνδυνη σκακιέρα της εταιρικής αντικατασκοπείας, αλλά και διεθνή φυγά, αφαιρώντας του ό,τι έχει αγαπήσει στη ζωή του. Ο Κομπ όμως, δέχεται μια πρόταση που μπορεί να τον εξιλεώσει. Μια τελευταία δουλειά που μπορεί να του χαρίσει πίσω τη χαμένη του ζωή αρκεί να καταφέρει το αδύνατο – την γένεση (inception).

O Κομπ και η ομάδα του που απαρτίζεται από ειδικούς πρέπει να καταφέρουν το αντίθετο απ’ ότι έκαναν ως τώρα. Ο στόχος τους πλέον δεν είναι να κλέψουν μια ιδέα, αλλά να καλλιεργήσουν μια καινούργια. Αν τα καταφέρουν, θα σκηνοθετήσουν το τέλειο έγκλημα. Όμως, κανένας σχεδιασμός δεν είναι αρκετά προσεκτικός ούτε οι ικανότητές τους μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα ξεφύγουν από τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους, που δείχνει να μπορεί να προβλέψει κάθε τους κίνησή. Έναν εχθρό που μόνο ο Κομπ θα μπορούσε να προβλέψει.

O βραβευμένος δημιουργός Κρίστοφερ Νόλαν σκηνοθετεί ένα διεθνές καστ στο εξαιρετικό φιλμ «Inception». Μία πρωτότυπη ταινία επιστημονικής φαντασίας που ταξιδεύει τον θεατή σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στον απόκρυφο και αόριστο κόσμο των ονείρων. Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μάριον Κοτιγιάρ, ‘Ελεν Πέιτζ, Μάικλ Κέιν, Κεν Γουατάναμπι, Σίλιαν Μέρφι, Τομ Χάρντι. Το επιβλητικό μουσικό σκορ του Χανς Ζίμμερ, στοιχειώνει το κάθε καρέ του φιλμ το οποίο βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης:
Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα

«Interstellar» (2014)

image

Σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί και η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό, ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα. Στην ομάδα των εξερευνητών, τον ρόλο του πιλότου αναλαμβάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ Μάθιου ΜακΚόναχι, ο οποίος συνειδητοποιεί πως η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που ξεπερνάει τον χρόνο και τον χώρο, όταν αφήνει πίσω τα δύο του παιδιά για να ηγηθεί της αποστολής διάσωσης της ανθρωπότητας. Μαζί του, οι ηθοποιοί: Αν Χαθαγουέι, Τζέσικα Τσαστέιν, Κέισι Άφλεκ, Γουές Μπέντλεϊ, Τζον Λίθγκοου, Μάικλ Κέιν, Έλεν Μπέρστιν, Μπιλ Έργουιν, Μακένζι Φόι, Τόφερ Γκρέις, Ντέιβιντ Γκιάσι.

Άλλη μία σπουδαία ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν στον χώρο και αυτή της επιστημονικής φαντασίας. Το σενάριο βασίζεται στις επιστημονικές θεωρίες του παγκοσμίως γνωστού φυσικού, Κιπ Θορν, ο οποίος είναι και συμπαραγωγός της ταινίας. Γυρισμένο μόνο σε φιλμ, το «Interstellar» αποτελεί μια συναρπαστική ιστορία του διαχρονικού αγώνα του ανθρώπου να κατανοήσει τη θέση του στο σύμπαν. Η μουσική και πάλι του βραβευμένου με Όσκαρ, Χανς Ζίμερ, δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα σε ένα αγωνιώδες ταξίδι στο σύμπαν. Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο Όσκαρ στην Κατηγορία Καλύτερων Οπτικών Εφέ, ενώ είχε ακόμα τέσσερις υποψηφιότητες.

«Το ταξίδι στο «Interstellar» είναι και εσωτερικής σημασίας. Όσο πιο μακριά πάμε στο διάστημα, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε, αλλά και τη σημασία της ανθρωπότητας.» – Κρίστοφερ Νόλαν

«Δουνκέρκη» (Dunkirk – 2017)

image

Ο Κρίστοφερ Νόλαν («Interstellar», «Inception», τριλογία «The Dark Knight») σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο στην επική, δραματική ταινία «Δουνκέρκη», το νέο του κινηματογραφικό project, τρία χρόνια μετά το «Interstellar». Η ταινία «Δουνκέρκη» ξεκινά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού. Παγιδευμένοι στην παραλία, με τις πλάτες τους στην θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανέφικτη κατάσταση, καθώς ο εχθρός πλησιάζει.

Στην «Δουνκέρκη» πρωταγωνιστεί ένα εντυπωσιακό καστ, ανάμεσα στους οποίους οι Τομ Χάρντι («The Revenant», «Mad Max: Fury Road», «Inception»), Μαρκ Ράιλανς («Bridge of Spies», «Wolf Hall»), Κένεθ Μπράνα («My Week with Marilyn», «Hamlet», «Henry V»), Κίλιαν Μέρφι («Inception», τριλογία «The Dark Knight»), όπως και ο πρωτοεμφανιζόμενος Φιόν Γουάιτχεντ. Στο καστ θα δούμε επίσης τους Ανιουρίν Μπαρνάρντ, Χάρι Στάιλς, Τζέιμς Ντ’Άρσι, Τζακ Λόουντεν, Μπάρι Κιόγκαν και Τομ Γκλιν-Κάρνι. Μία αξιόλογη ταινία είδους, με εξαιρετική φωτογραφία, καλές ερμηνείες κι ένα υποβλητικό μουσικό σκορ – το οποίο υπογράφει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Χανς Ζίμμερ – που συντροφεύει και ταξιδεύει τον θεατή σε κάθε σεκάνς.

Η «Δουνκέρκη» (Dunkirk – 2017) του Κρίστοφερ Νόλαν, κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 24 Αυγούστου, σε διανομή της εταιρείας Tanweer.