Ο 86χρονος Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, μας έχει χαρίσει μέχρι σήμερα δύο μικρού μήκους δημιουργίες του και μόλις επτά μεγάλου μήκους ταινίες. Παρ’ όλα αυτά ο Χιλιανός σκηνοθέτης έχει καταφέρει να διανύσει τη δική του μοναδική πορεία και να γράψει ιστορία, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Το 1975, ο Γιοντορόφσκι εξασφάλισε τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του «Dune», του εμβληματικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Φρανκ Χέρμπερτ. Ένα πρότζεκτ το οποίο δυστυχώς δεν ολοκληρωθεί ποτέ. Το ντοκιμαντέρ του Frank Pavich «Jodorowsky’s Dune» (2013), εξιστορεί τις περιπέτειες  πίσω από τη δημιουργία ενός πιθανού αριστουργήματος. Η ταινία προβάλλεται την Πέμπτη 30 Απριλίου στο Exile Room. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Με έδρα την Αθήνα, το Exile Room είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με εμμονή στο ντοκιμαντέρ. Μέσα από ενδιαφέρουσες προβολές, εργαστήρια, masterclass και συζητήσεις, το Exile Room προσφέρει την έμπνευση και το κίνητρο για την εκπαίδευση των σινεφίλ, καθώς και τον χώρο επικοινωνίας για επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές.

Στο πλαίσιο των αξιόλογων προβολών του, τη σκυτάλη παίρνει αυτή την Πέμπτη 30 Απριλίου, το ντοκιμαντέρ του Frank Pavich «Jodorowsky’s Dune». Η ταινία, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο του 2013 στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε σε επίσης σημαντικά Φεστιβάλ, όπως αυτά του Μονάχου, του Τορόντο, του Λονδίνου, αλλά και στο Τόκιο.

image

Ads

Καμία ταινία του Γιοντορόφσκι, δεν μοιάζει με αυτή που προηγήθηκε ή που πρόκειται να ακολουθήσει. Κάθε φορά είναι ένα νέο μοναδικό ερέθισμα το οποίο φαίνεται να αποτελεί την πηγή έμπνευσης του ιδιοφυούς καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα η κατηγοριοποίηση των ταινιών του, αλλά και των επιρροών του, να αποτελεί ένα ιδιόμορφο παζλ για δυνατούς λύτες.

Ένα παζλ το οποίο ο θεατής θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει μόνο και εφ’ όσον αφεθεί να παρασυρθεί από την μαγεία των εικόνων που ο Γιοντορόφσκι θα του προσφέρει τόσο απλόχερα, μέσα από τις ταινίες του. Πνεύμα ανήσυχο, ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης έχει υπάρξει με επιτυχία: σκηνοθέτης ταινιών, αλλά και του avant-garde θεάτρου, ηθοποιός, μίμος, συνθέτης, σεναριογράφος comics, συγγραφέας μυθιστορημάτων, ακόμη και γκουρού μιας μυστικιστικής σχολής ψυχολογίας.

image

Το 1975, ο Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι εξασφάλισε τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του «Dune», του εμβληματικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert, με στόχο να παραδώσει στον κόσμο το magnum opus του. Ένα sci-fi έπος που θα άλλαζε για πάντα τα δεδομένα του είδους και όχι μόνο. Ο Γάλλος κομίστας Moebius, ο μετέπειτα σχεδιαστής του θρυλικού «Alien» H.R. Giger, o Salvador Dali, o Mick Jagger, o Orson Welles και οι Pink Floyd είναι μερικοί μόνο από τους συνεργάτες που επιστράτευσε στο πλευρό του, συχνά εξαπατώντας τους με τον πιο ευρηματικό τρόπο!

image

Μέσα από πλούσιο υλικό, συνεντεύξεις με τους υποψήφιους συντελεστές, αλλά και σύγχρονους δημιουργούς που δεν έπαψαν ποτέ να εμπνέονται από το καταδικασμένο όραμα του «Dune», αλλά κυρίως μέσα από τις ενθουσιώδεις εξομολογήσεις του εμπνευστή του, το «Jodorowsky’s Dune» εξιστορεί τις περιπέτειες και τα παρασκήνια πίσω από την παραλίγο δημιουργία ενός πιθανού αριστουργήματος και την κληρονομιά που άφησε πίσω του.

image

Ο Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής στις 17 Φεβρουαρίου του 1929, από Εβραίους γονείς Ρωσικής καταγωγής. Άρχισε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία στο Μεξικό, με χαρακτηριστικές δημιουργίες όπως η ταινία “Ο Τυφλοπόντικας” (El Topo, 1970) και “Το Ιερό Βουνό” (La montaña sagrada, 1973). Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, “Φάντο και Λίζ” (Fando y Lis, 1967), έμεινε στην ιστορία εκτός από το εικαστικό της αποτέλεσμα και για τις ταραχές που προκάλεσε η πρεμιέρα της στο φεστιβάλ ταινιών του Ακαπούλκο.

Παράλληλα όμως ο Γιοντορόφσκι έχει υπογράψει τα σενάρια για αρκετές σειρές κόμικς, οι περισσότερες από τις οποίες κινούνται στο δικό του μοναδικό σύμπαν και ανήκουν θεματικά στην επιστημονική φαντασία, ενώ το σχέδιο συχνά πυκνά υπόγραφε ο σπουδαίος Μόμπιους (Moebius). Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα έργα του: “Ινκάλ“, “Μεταβαρώνοι“, “Τεχνοπάπες”, “Megalex” κ.α.

image

Το ντοκιμαντέρ του Frank Pavich «Jodorowsky’s Dune» (2013), θα προβληθεί την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 21:00 στο Exile Room, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:

«Jodorowsky’s Dune»
Σκηνοθεσία: Frank Pavich

Με τους: Alejandro Jodorowsky, Michel Seydoux, H.R. Giger
Παραγωγή: 2013
Χώρα: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 88 λεπτά
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με αγγλικούς υπότιτλους
Για περισσότερες πληροφορίες: Exile Room

Διαβάστε επίσης:
Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι: Η επιστροφή ενός σπουδαίου σκηνοθέτη