Καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα με επτά νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις αίθουσες, τρεις εκ των οποίων αποτελούν μία ασφαλή επιλογή για προβολή στην μεγάλη οθόνη. Παράλληλα διεξάγονται τόσο το 9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, όσο και το Ταινιόραμα 2019, που μας παρέχουν ένα επιπλέον κίνητρο για δροσερό Σινεμά στο θερμό καλοκαίρι που διανύουμε.

Ads

O Ρέιφ Φάινς περνά για τρίτη φορά πίσω από την κάμερα και μας χαρίζει μία αξιόλογη βιογραφία του Ρώσου χορευτή, Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Τον ενσαρκώνει ο Όλεγκ Ιβένκο, έχοντας στο πλευρό του, την γοητευτική Αντέλ Εξαρχόπουλος. Η ηθοποιός Ολίβια Γουάιλντ, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την πρωτότυπη κομεντί «Booksmart», ενώ η ταινία της εβδομάδας μας έρχεται από τη Γαλλία και ακούει στο όνομα «Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζιλ Λελούς, ενώ διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών, από τον Ματιέ Αμαλρίκ, μέχρι τον Γκιγιόμ Κανέ.

Για τους λάτρεις της περιπέτειας, η νέα κινηματογραφική εβδομάδα διαθέτει και blockbuster, καθώς ο Κρις Χέμσγουορθ και ο Λίαμ Νίσον, είναι «Οι Άντρες με τα Μαύρα» του Φ. Γκάρι Γκρέι. Ενώ για όσους αναζητούν τις επανεκδόσεις, μην χάσετε αυτή την εβδομάδα, ίσως την καλύτερη μεταφορά βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι στην μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για το αριστούργημα «Μάρτυρας Κατηγορίας» του Μπίλι Γουάιλντερ, με πρωταγωνιστές τους θρυλικούς Τάιρον Πάουερ, Μαρλέν Ντίτριχ και Τσαρλς Λότον. Αναλυτικά:

«Νουρέγιεφ: Το Λευκό Κοράκι» (The White Crow – 2018) του Ρέιφ Φάινς (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)

Ads

image

O δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Ρέιφ Φάινς μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του κορυφαίου Ρώσου χορευτή, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο οποίος κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου κατέφυγε στη Γαλλία και εξέπληξε όλο τον κόσμο με το ταλέντο του. Με τη μοναδική του παρουσία, ο Νουρέγιεφ έλαμψε ως το πιο διάσημο αστέρι του μπαλέτου, ένας αδάμαστος και όμορφος χορευτής που ένιωσε περιορισμένος από τη ζωή της δεκαετίας του 1950 στο Λένινγκραντ και άνοιξε τα φτερά του για τη Δύση. Το φλερτάρισμά του με δυτικούς καλλιτέχνες και ιδέες τον οδήγησε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κυνηγητού με την KGB. Μια συναρπαστική ταινία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Πριν από 20 χρόνια, ο καταξιωμένος ηθοποιός και πλέον και σκηνοθέτης Ρέιφ Φάινς (Κοριολανός, Η Αόρατη Γυναίκα) διάβασε τη βιογραφία της Τζούλι Κάβανο για τον θρυλικό χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ. «Αν και δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής του μπαλέτου και δεν ήξερα πολλά για τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με συνεπήρε η ιστορία των πρώιμων χρόνων του». O θεατρικός συγγραφέας και Υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος Ντέιβιντ Χέαρ (Οι Ώρες, Σφραγισμένα Χείλη), υπογράφει το σενάριο, σε αυτήν την ενδιαφέρουσα βιογραφία, με καλές ερμηνείες από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Ηθοποιοί: Όλεγκ Ιβένκο, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Ρέιφ Φάινς, Ραφαέλ Περσονάζ, Σεργκέι Πολούνιν.

«Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου» (Le grand bain / Sink or Swim – 2018) του Ζιλ Λελούς (Γαλλία)

image

Μια παρέα 40άρηδων και κάτι, όλοι στα πρόθυρα της κρίσης της μέσης ηλικίας, αποφασίζουν να δημιουργήσουν στην τοπική πισίνα την πρώτη ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης ανδρών. Αντιμετωπίζοντας το σκεπτικισμό και την γελοιοποίηση από τους γύρω τους, κι ενώ εκπαιδεύονται από μια ξοφλημένη πρωταθλήτρια που προσπαθεί να τους συγχρονίσει, η ομάδα αρχίζει μια απίθανη περιπέτεια ξαναβρίσκοντας μια μικρή αυτοεκτίμηση και πολλά περισσότερα για τους ίδιους και τους άλλους. Ενωμένοι, νιώθουν ελεύθεροι και χρήσιμοι. Βάζουν όλα τους τα δυνατά σε ένα άθλημα χαρακτηρισμένο ως σήμερα αποκλειστικά «γυναικείο»: τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Μπορεί όντως να ακούγεται περίεργο, αλλά αυτή η πρόκληση τους ξαναδίνει κέφι για ζωή. Πρωτότυπο και ελκυστικό φιλμ, που διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ. Ηθοποιοί: Ματιέ Αμαλρίκ, Γκιγιόμ Κανέ, Μπενουά Πελβούρντ, Ζαν- Ιγκ Ανγκλάν, Βιρζινί Εφρά, Λεϊλά Μπεκτί, Μαρίνα Φουά, Φιλίπ Κατρίν, Φελίξ Μποατί, Αλμπάν Ιβανόφ.

«Booksmart» (2019) της Ολίβια Γουάιλντ (Η.Π.Α.)

image

Κολλητές και αριστούχες μαθήτριες, οι Έιμι (Κέιτλιν Ντέβερ) και Μόλι (Μπίνι Φέλντσταϊν), πίστευαν ότι έχοντας τη μύτη τους χωμένη μονίμως στα βιβλία θα υπερτερούσαν των έξαλλων συμμαθητριών τους. Την παραμονή της αποφοίτησής τους, η πραγματικότητα τους χτυπάει την πόρτα καθώς συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει πολλά όσο ήταν βουτηγμένες στα βιβλία τους. Αποφασισμένες να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο, προσπαθούν να χωρέσουν τέσσερα χρόνια διασκέδασης σε ένα μόνο βράδυ χαοτικής περιπέτειας που κανένα βιβλίο δεν θα μπορούσε να τις προετοιμάσει γι’ αυτό.

Μια σύγχρονη και εντελώς αφιλτράριστη κωμωδία. Μια ταινία φτιαγμένη από γυναίκες και με πρωταγωνίστριες γυναίκες, που απευθύνεται σε όλους. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται η ταλαντούχα ηθοποιός, Ολίβια Γουάιλντ (Το Τρίτο Πρόσωπο, Rush) που εδώ πραγματοποιεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο. To σενάριo της ταινίας έγραψαν τέσσερις ταλαντούχες γυναίκες: Κέιτι Σίλμπερμαν, Σάρα Χάσκινς, Σουζάνα Φόγκελ και Έμιλι Χάλπερν. Η ταινία βασίζεται στη χημεία της Μόλι και της Έιμι και η Γουάιλντ βρήκε τις κατάλληλες ηθοποιούς που θα μετέφεραν αυτή τη χημεία στα πρόσωπα των χαρισματικών νεαρών Κάιτλιν Ντέβερ (Μικρά Όμορφα Πλάσματα) και Μπίνι Φέλντσταϊν (Lady Bird). Ηθοποιοί: Κέιτλιν Ντέβερ, Μπίνι Φέλντσταϊν, Λίζα Κούντροου, Μπίλι Λουρντ, Τζέισον Σουντέικις.

«Οι Άντρες με τα Μαύρα» (Men in Black: International – 2019) του Φ. Γκάρι Γκρέι (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Οι Άντρες με τα Μαύρα έχουν εξαπλώσει τη δράση τους στον πλανήτη, το ίδιο όμως έχουν κάνει και τα εξωγήινα αποβράσματα. Για να μας προστατεύσουν, ο παρασημοφορημένος Πράκτορας H (Κρις Χέμσγουορθ)  και η αποφασισμένη νεοσύλλεκτη M (Τέσα Τόμπσον) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα απρόσμενο δίδυμο που μπορεί και να τα καταφέρει. Καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα παγκόσμια απειλή που μπορεί να πάρει τη μορφή του οποιουδήποτε, ακόμα κι ενός Άντρα με τα Μαύρα, πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την οργάνωση και τον ίδιο τον κόσμο.

Αντλώντας έμπνευση από την ανεξάντλητη ιδέα ότι οι εξωγήινοι κυκλοφορούν ανάμεσα μας, Oι Άνδρες με τα Μαύρα: Παγκόσμια Απειλή μας συστήνουν νέους πράκτορες, θανατηφόρα όπλα, καλούς και κακούς εξωγήινους. Η κοσμοπολίτικη κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας συγκεντρώνει μερικούς από τους πιο  περιζήτητους και ταλαντούχους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων ο Κρις Χέμσγουορθ (Thor) και η Τέσα Τόμπσον (Thor:Ragnarok), που υποδύονται στους Πράκτορες H και M, με την Έμα Τόμπσον (Howards End) να αναλαμβάνει ξανά τον ρόλο της επικεφαλής της οργάνωσης ΜΙΒ και τους Λίαμ Νίσον (Taken), Ρεμπέκα Φέργκιουσον (Rogue Nation), Kumail Nanjiani (The Big Sick) να υποδύονται ρόλους κλειδιά.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Κορίτσια Κάποιας Ηλικίας» (Poms – 2019) της Ζάρα Χέις (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

Σε μια κοινότητα συνταξιούχων, δύο τολμηρές γυναίκες αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια ομάδα μαζορετών, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για καινούργιες αρχές. Εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία, η κωμωδία της Ζάρα Χέις, από τους παραγωγούς της ταινίας «Book Club». Πρωταγωνιστούν: Νταϊάν Κίτον, Τζάκι Γουίβερ, Παμ Γκρίερ, Ρέα Πέρλμαν.

«Αρχικά σκεφτόμουν να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για τις μαζορέτες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά όσο το έψαχνα συνειδητοποίησα ότι αυτή η ιδέα θα μπορούσε να γίνει ταινία μυθοπλασίας. Ελάχιστες είναι οι ταινίες με γυναίκες μεγάλης ηλικίας που χορεύουν και νιώθουν ελεύθερες με το σώμα τους. Μου φάνηκε σχεδόν επαναστατική η ιδέα του να φτιάξω μια ιστορία απ’ αυτό» – Ζάρα Χέις

«Πόκεμον Ντετέκτιβ Πίκατσου» (Pokémon Detective Pikachu – 2019) του Ρομπ Λέτερμαν (Η.Π.Α., Ιαπωνία, Καναδάς)

O ατσίδας ντετέκτιβ Χάρι Γκούντμαν εξαφανίζεται μυστηριωδώς, ωθώντας έτσι τον 21χρονο γιο του Τιμ να ανακαλύψει τι συνέβη. Στην έρευνα τον βοηθά ο πρώην συνεργάτης του Χάρι, ο Ντετέκτιβ Πίκατσου: Ένας ξεκαρδιστικός, αξιαγάπητος σούπερ μπελάς που μπορεί να μπερδέψει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Συνειδητοποιώντας ότι έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς ο Τιμ είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μιλάει με τον Πίκατσου, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια περιπέτεια για να ξεδιπλώσουν το μυστήριο. Ψάχνουν για ίχνη κάτω από τα νέον φώτα των δρόμων της Ράιμ Σιτι – μιας σύγχρονης μητρόπολης όπου οι άνθρωποι και τα Πόκεμον ζουν αρμονικά και συναντούν μία σειρά από χαρακτήρες Πόκεμον. Σταδιακά ξεδιπλώνεται μία πλεκτάνη, καθώς απειλείται η ειρηνική συνύπαρξη των Πόκεμον με τους ανθρώπους, αλλά και ολόκληρο το σύμπαν τους.

Στην πρώτη live action ταινία Πόκεμον, «Πόκεμον Ντετέκτιβ Πίκατσου», τον ρόλο του θρυλικού Ντετέκτιβ Πίκατσου αναλαμβάνει ο Ράιαν Ρέινολντς (Deadpool), ο οποίος γίνεται το κεντρικό πρόσωπο ενός από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα franchise όλων των εποχών.
Οι απανταχού φαν των Πόκεμον μπορούν τώρα να δουν τον Πίκατσου στη μεγάλη οθόνη όπως ποτέ άλλοτε, ως Ντετέκτιβ Πίκατσου, ένα Πόκεμον που δεν μοιάζει με κανένα. Στην ταινία εμφανίζονται και πολλοί άλλοι κλασικοί χαρακτήρες Πόκεμον, ο καθένας με τις δικές του μοναδικές ικανότητες και προσωπικότητα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Τζάστις Σμιθ (Jurassic World: Fallen Kingdom), Κάθριν Νιούτον (Lady Bird, TV – Big Little Lies) και ο υποψήφιος για Όσκαρ Κεν Γουατάναμπι (Godzilla, The Last Samurai). Τη σκηνοθεσία της ταινίας αναλαμβάνει ο Ρομπ Λέτερμαν (Goosebumps, Monsters Vs. Aliens).

«Το Άλογο Που Είμαι» (2019) του Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα)

Το νέο ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη διερευνά τη σχέση μας με το άφατο, το άλογο, το εκτός λογικής κομμάτι του εαυτού μας. Είναι μήπως η τρέλα, η ποίηση, κι ο πόνος, πύλες προς τη ζωντανή αλλά άρρητη αυτή πλευρά που όλοι φέρουμε μέσα μας; Στην ταινία εμφανίζονται διαφορετικές προσωπικότητες, που με τον τρόπο τους εκφράζουν κάτι που υπερβαίνει το άμεσα κατανοητό από τη  λογική και τη σκέψη. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους, εκμυστηρεύονται τον πόνο τους και αμφισβητούν τα δεδομένα, φωτίζοντας έτσι έναν κρυμμένο πυρήνα, αυτόν που κατά βάθος μας ενώνει. Στην ταινία συμμετέχει ο διδάκτωρ ψυχοπαθολογίας Φώτης Καγγελάρης, καθώς και η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ. Επίσημη συμμετοχή στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σ’ Επανέκδοση:
«Μάρτυρας Κατηγορίας» (Witness for the Prosecution – 1957) του Μπίλι Γουάιλντερ (Η.Π.Α.) – Σε πλήρως αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια

image

Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Η λεωφόρος της Δύσης» και «Η Γκαρσονιέρα», Μπίλι Γουάιλντερ,  μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το δικαστικό δράμα της Αγκάθα Κρίστι, με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Τάιρον Πάουερ και Μαρλέν Ντίτριχ. Η Έμιλυ Φρεντς, μια πλούσια κι εκκεντρική γυναίκα, βρίσκεται δολοφονημένη κι όλα τα στοιχεία οδηγούν στον προστατευόμενο της, Λέοναρντ Βόουλ. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του. Ο δικηγόρος που αναλαμβάνει την υπεράσπιση του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την απλότητα της υπόθεσης.

Η ταινία (που είναι και η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του συγκεκριμένου έργου της Αγκάθα Κρίστι) υπήρξε μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει συμπεριλάβει στις 10 καλύτερες ταινίες δικαστικού δράματος. Η ταινία ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Αντρικού ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Ήχου), ένα βραβείο BAFTA και πέντε Χρυσές Σφαίρες, όπου και τιμήθηκε η Έλσα Λάντσεστερ για την ερμηνεία της.

O Μπίλι Γουάιλντερ, συν-έγραψε επίσης το σενάριο της ταινίας. Προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά έχασε από τον Ντέιβιντ Λιν, σκηνοθέτη της ταινίας «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι». Η Γερμανίδα σταρ Μάρλεν Ντίτριχ ήταν από την αρχή μία από τις δυο επικρατέστερες για τον ρόλο. Η άλλη ήταν η Βίβιαν Λη. Η Ντίτριχ θεώρησε εγγύηση την παρουσία του Μπίλι Γουάιλντερ και δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει. Ο «Μάρτυρας Κατηγορίας» αποτέλεσε τον τελευταίο κινηματογραφικό ρόλο στη σπουδαία καριέρα του Τάιρον Πάουερ. Ο ηθοποιός πέθανε τον Νοέμβριο του 1958 από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της επόμενης ταινίας του. Με τους: Τάιρον Πάουερ, Μαρλέν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον, Έλσα Λάντσεστερ.

Διαβάστε επίσης: