Το 1986, ο Λεό Καράξ υπογράφει το σενάριο και σκηνοθετεί, την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του. Ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης έχει στη διάθεσή του, τέσσερις από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της πατρίδας του, καθώς ο Μισέλ Πικολί, η Ζιλιέτ Μπινός, ο Ντενί Λαβάν και η Ζουλί Ντελπί, καλούνται να επιβιώσουν στη «Δική μας Νύχτα», υπό τους ήχους ενός αξέχαστου μουσικού σκορ, όπου ξεχωρίζει το εμβληματικό τραγούδι του Ντέιβιντ Μπόουι. Προβάλλεται σήμερα στην τηλεόραση και αποτελεί την πρότασή μας.

Ads

Στο Παρίσι του κοντινού μας μέλλοντος, ο Μαρκ (Μισέλ Πικολί) και ο Χανς (Hans Meyer), δύο ώριμοι αλλά μπαρουτοκαπνισμένοι, ληστές, χρωστάνε χρήματα σε μία μυστηριώδη και σκληρή Αμερικανίδα. Η μόλις δυο εβδομάδων, αυστηρή, προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους, τους πιέζει εξαντλητικά για την εξόφληση των ανοικτών λογαριασμών που έχουν.

Χωρίς πολλές επιλογές, οι δύο άνδρες θα σκεφτούν την τέλεια κομπίνα. Να κλέψουν και να πουλήσουν στην αγορά, το αντίδοτο μιας υπέρ-ασθένειας κι ενός θανατηφόρου ιού της εποχής ονόματι «STBO», που προσβάλλει και σκοτώνει τους εραστές! Μόνο που γι’ αυτή τη δουλειά θα χρειαστούν κάποιον με σταθερά και ευέλικτα χέρια, οπότε και θα επιστρατεύσουν τον Άλεξ (Ντενί Λαβάν).

image

Ads

Ο Άλεξ, είναι ένας οργισμένος και νεαρός επαναστάτης, ο οποίος έχει μόλις χωρίσει με την κοπέλα του, τη δεκαεξάχρονη Λιζ (Ζουλί Ντελπί). Όμως λίγες μέρες πριν την μεγάλη κλοπή, ο Άλεξ μοιραία πέφτει θύμα της γοητείας της νεαρής ερωμένης του Μαρκ, της Άννας (Ζιλιέτ Μπινός).

Οι δυο τους συζητούν, παίζουν και τραγουδούν μαζί, όμως η Άννα του ξεκαθαρίζει ότι είναι ερωτευμένη με τον Μαρκ. Παράλληλα η δεκαεξάχρονη Λιζ είναι αποφασισμένη να ξανακερδίσει τον Άλεξ και δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την προσπάθεια τόσο εύκολα. Αποφασίζει λοιπόν η Λιζ να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι για να συναντήσει τον Άλεξ την ημέρα της ληστείας.

image

Ανάμεσα σε απρόσμενες συναντήσεις, επικίνδυνες διασταυρώσεις κι ένα τολμηρό σχέδιο διάσωσης, ο Άλεξ έχει παράλληλα κι ένα αεροπλάνο να προλάβει για να τον μεταφέρει στην Ελβετία, όπου και πρόκειται να παραλάβει το μερίδιό του.

Το 1986, σε ηλικία εικοσιπέντε μόλις ετών, ένας από τους πλέον υποσχόμενους Γάλλους σκηνοθέτες της γενιάς του μας παραδίδει την αναπάντεχη κινηματογραφική έκπληξη που ακούει στο όνομα «Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais Sang / The Night Is Young). Η ταινία έμελλε να εισβάλλει στο κινηματογραφικό σκηνικό της δεκαετίας του ’80, αναδεικνύοντας το πρωτοφανές ταλέντο του «φοβερού παιδιού» του Γαλλικού Σινεμά.

image

Μ’ έναν συναισθηματικό κόσμο παρόμοιο με εκείνους που συνήθιζε να πλάθει ο Γκοντάρ στις πρώτες του ταινίες, με εικαστικό λεξιλόγιο που αποτίνει φόρο τιμής στα μεταγενέστερά του δημιουργήματα και μια μαγική ευαισθησία που οφείλει στον Ζαν Κοκτώ, στον οποίο αποτίει φόρο τιμής σε μία χαρακτηριστική σεκάνς, ο Καράξ κατασκευάζει μια πανέξυπνη αλληγορία για την αστάθμητη νεανική οξυδέρκεια, απέναντι σε μια κυρίαρχη και ανυποχώρητη πατριαρχική αντίληψη.

image

Το εκστατικό κινηματογραφικό αριστούργημα του Γάλλου αριστοτέχνη εικονοκλάστη αποτελεί για πολλούς την πιο εντυπωσιακή του ταινία. Με ανατρεπτικό μοντάζ, και υπέροχο σάουντρακ, στην ταινία «Η Δική μας Νύχτα», συναντάμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους: Μισέλ Πικολί, Ζιλιέτ Μπινός, Ζιλί Ντελπί αλλά και τον αγαπημένο ηθοποιό του Γάλλου σκηνοθέτη, τον υπέροχο Ντενί Λαβάν.

image

Η γραφή του Λεό Καράξ ήταν πάντα επαναστατική και ατίθαση και η ματιά του παρεμβατική και ποικιλοτρόπως μοναδική. Η ταινία «Η Δική μας Νύχτα» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία και ένα υπέροχο όσο και χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του εκκεντρικού καλλιτέχνη.

Στο επίκεντρο της ιστορίας συναντάμε την αγάπη, μια πανανθρώπινη αξία που ενδεχομένως, πολλές φορές, συνιστά για τον σκηνοθέτη και έναν πολύ σημαντικό λόγο για να παραμείνει κανείς ζωντανός. Περιμετρικά της, σε ένα αριστοτεχνικά δομημένο, νέο-νουαρικό σύμπαν, βρίσκεται ο Άλεξ, τον οποίο φυσικά υποδύεται ο αγαπημένος πρωταγωνιστής του Καράξ, ο μοναδικός Ντενί Λαβάν.

image

Μέσα από μία υπέροχη κινηματογραφική γλώσσα, γεμάτη ποιητικά μοτίβα, παραπλανητικά close-ups και ελλειπτικό μοντάζ, ο σκηνοθέτης φέρνει αναπόφευκτα τον πρωταγωνιστή μας κοντά στην υπέροχη Άννα, την απόκοσμα όμορφη σύντροφο του νέου συνεργάτη του και πρώην φίλου του πατέρα του, την οποία υποδύεται υπέροχα η πάντα όμορφη Ζιλιέτ Μπινός.

Η αγάπη του Άλεξ για την Άννα είναι η κινητήριος δύναμη της ιστορίας μας, η οποία θα γεννήσει δύο από τις πιο όμορφες εικόνες-ορόσημα της παγκόσμιας κινηματογραφικής ανθολογίας. ο λόγος για την εναλλακτική πτώση με αλεξίπτωτο αλλά και την υπέροχη εκδοχή οπτικοποίησης του τραγουδιού «Modern Love» του χαρισματικού Ντέιβιντ Μπόουι.

Λεό Καρά / Leos Carax

image

Η γραφή του Λεό Καράξ ήταν πάντα επαναστατική και ατίθαση, με μία ματιά μονίμως παρεμβατική και ποικιλοτρόπως μοναδική. Μέσα από μία προσωπική και ιδιαίτερη κινηματογραφική γλώσσα, γεμάτη ποιητικά μοτίβα, παραπλανητικά close-ups και ελλειπτικό μοντάζ, ο σκηνοθέτης έχει γράψει τη δική του προσωπική ιστορία στον χώρο του κινηματογράφου. Από την ταινία «Η Δική μας Νύχτα» του 1986, μέχρι το «Holy Motors» του 2012, ο Γάλλος δημιουργός αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο Λεός Καράξ (Αλεξάντρ Οσκάρ Ντυπόν) γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1960, στη Γαλλία. Ήταν ο μικρότερος τεσσάρων παιδιών και ο μοναδικός γιος της Αμερικανίδας κριτικού κινηματογράφου, Τζόουν Ντυπόν και του Γάλλου συζύγου της. Ως έφηβος, παράτησε το σχολείο, πέρασε ώρες στα Σινεμά της Αριστερής Όχθης και υιοθέτησε το όνομα Λεός Καράξ – αναγραμματισμός του πραγματικού του ονόματος, Αλέξ Οσκάρ. Δεν άργησε να ακολουθήσει στα βήματα των κριτικών του Γαλλικού Νέου Κύματος που εξελίχθηκαν σε σκηνοθέτες. Από συντάκτης των Cahiers du Cinéma έγινε ηθοποιός κι ύστερα κινηματογραφιστής.

Το φιλμ «Αγόρι Συναντά Κορίτσι» (Boy Meets Girl), αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του δημιουργού, η οποία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στις Κάννες το 1983. Ακολουθεί η ταινία «Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais sang  – 1986). Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, στην οποία πρωταγωνιστεί το alter ego του, Ντενί Λαβάν και είναι ένα μεθυστικό μείγμα επιστημονικής φαντασίας και φιλμ νουάρ. Το 1991 παρουσιάζει το φιλμ «Εραστές της Γέφυρας» (Les Amants Du Pont Neuf) μια θεσπέσια, σκοτεινή όσο και ποιητική ιστορία ενός τραγικού έρωτα ανάμεσα σε δύο άστεγους περιθωριακούς, που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών. Επηρεασμένος όμως από τα προβλήματα στη διανομή, ο Καράξ περίμενε επτά χρόνια προτού γυρίσει την επόμενη ταινία του.

Ο λόγος για το μυστηριώδη και βίαιο «Pola X» (1999). Μέσα από το συγκεκριμένο φιλμ ο Καράξ ταξίδεψε το κοινό του σε νέες, καλλιτεχνικές περιοχές, δοκιμάζοντας παράλληλα το σθένος του σε πολλά επίπεδα από το σενάριο και τις ερμηνείες, μέχρι την εικαστική υλοποίηση. Φτάνουμε έτσι στο 2012 και στο «Holy Motors», που έκανε την πρεμιέρα του στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών και στο οποίο ο σπουδαίος Ντενί Λαβάν ερμηνεύει μία εντυπωσιακή γκάμα αξέχαστων χαρακτήρων.

image

Η Δική μας Νύχτα / Mauvais Sang / The Night Is Young / Bad Blood
Σκηνοθεσία: Λεό Καράξ
Σενάριο: Λεό Καράξ
Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Πικολί, Ζιλιέτ Μπινός, Ντενί Λαβάν, Ζουλί Ντελπί
Έτος Παραγωγής: 1986
Xώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 105 λεπτά
Προβάλλεται την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στις 22:00, στην ΕΡΤ2