Η γραφή του Λεό Καράξ ήταν πάντα επαναστατική και ατίθαση, με μία ματιά μονίμως παρεμβατική και ποικιλοτρόπως μοναδική. Μέσα από μία προσωπική και ιδιαίτερη κινηματογραφική γλώσσα, γεμάτη ποιητικά μοτίβα, παραπλανητικά close-ups και ελλειπτικό μοντάζ, ο σκηνοθέτης έχει γράψει τη δική του προσωπική ιστορία στον χώρο του κινηματογράφου. Από την ταινία «Η Δική μας Νύχτα» του 1986, μέχρι το «Holy Motors» του 2012, ο Γάλλος δημιουργός αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ads

Ο Λεός Καράξ / Leos Carax (Αλεξάντρ Οσκάρ Ντυπόν) γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1960, στη Γαλλία. Ήταν ο μικρότερος τεσσάρων παιδιών και ο μοναδικός γιος της Αμερικανίδας κριτικού κινηματογράφου Τζόουν Ντυπόν και του Γάλλου συζύγου της.

Ως έφηβος, παράτησε το σχολείο, πέρασε ώρες στα σινεμά της Αριστερής Όχθης και υιοθέτησε το όνομα Λεός Καράξ – αναγραμματισμός του πραγματικού του ονόματος, Αλέξ Οσκάρ. Δεν άργησε να ακολουθήσει στα βήματα των κριτικών του Γαλλικού Νέου Κύματος που εξελίχθηκαν σε σκηνοθέτες. Από συντάκτης των Cahiers du Cinéma έγινε ηθοποιός κι ύστερα κινηματογραφιστής.

Το φιλμ «Αγόρι Συναντά Κορίτσι» (Boy Meets Girl), αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του δημιουργού, η οποία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στις Κάννες το 1983. Ακολουθεί η ταινία «Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais sang  – 1986). Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, στην οποία πρωταγωνιστεί το alter ego του, Ντενί Λαβάν και είναι ένα μεθυστικό μείγμα επιστημονικής φαντασίας και φιλμ νουάρ.

Ads

image

Το 1991 παρουσιάζει το φιλμ «Εραστές της Γέφυρας» (Les Amants Du Pont Neuf) μια θεσπέσια, σκοτεινή όσο και ποιητική ιστορία ενός τραγικού έρωτα ανάμεσα σε δύο άστεγους περιθωριακούς, που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών. Επηρεασμένος όμως από τα προβλήματα στη διανομή, ο Καράξ περίμενε επτά χρόνια προτού γυρίσει την επόμενη ταινία του.

Ο λόγος για το μυστηριώδη και βίαιο «Pola X» (1999). Μέσα από το συγκεκριμένο φιλμ ο Καράξ ταξίδεψε το κοινό του σε νέες, καλλιτεχνικές περιοχές, δοκιμάζοντας παράλληλα το σθένος του σε πολλά επίπεδα από το σενάριο και τις ερμηνείες, μέχρι την εικαστική υλοποίηση.

Φτάνουμε έτσι στο 2012 και στο «Holy Motors», που έκανε την πρεμιέρα του στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών και στο οποίο ο σπουδαίος Ντενί Λαβάν ερμηνεύει μία εντυπωσιακή γκάμα αξέχαστων χαρακτήρων.

Μετά το όμορφο αφιέρωμα προβολών «Η Αίσθηση του Ερωτα» τη σκυτάλη παίρνει ο θεματικό κύκλος «Λέος Καράξ: Σινεμά στα Όρια», ο οποίος πραγματοποιείται από την Κυριακή 28 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της πόλης. Οι τρεις χαρακτηριστικές ταινίες που θα παρουσιαστούν, είναι οι εξής:

  • «Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais Sang / The Night Is Young – 1986)
  • «Οι Εραστές της Γέφυρας» (Les Amants Du Pont Neuf – 1991)
  • «Holy Motors» (2012)

image

Πρόγραμμα Προβολών
Κυριακή 28 Ιανουαρίου

18:30 Holy Motors
21:00 Οι Εραστές της Γέφυρας

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου
18:30 Η Δική μας Νύχτα
21:00 Holy Motors

Τρίτη 30 Ιανουαρίου
18:30 Οι Εραστές της Γέφυρας
21:00 Η Δική μας Νύχτα

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος «Λέος Καράξ: Σινεμά στα Όρια»:

«Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais Sang / The Night Is Young – 1986)

image

Στο Παρίσι του κοντινού μας μέλλοντος, ο Μαρκ (Μισέλ Πικολί) και ο Χανς (Hans Meyer), δύο ώριμοι αλλά μπαρουτοκαπνισμένοι, ληστές, χρωστάνε χρήματα σε μία μυστηριώδη και σκληρή Αμερικανίδα. Η μόλις δυο εβδομάδων, αυστηρή, προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους, τους πιέζει εξαντλητικά για την εξόφληση των ανοικτών λογαριασμών που έχουν.

Χωρίς πολλές επιλογές, οι δύο άνδρες θα σκεφτούν την τέλεια κομπίνα. Να κλέψουν και να πουλήσουν στην αγορά, το αντίδοτο μιας υπέρ-ασθένειας κι ενός θανατηφόρου ιού της εποχής ονόματι «STBO», που προσβάλλει και σκοτώνει τους εραστές! Μόνο που γι’ αυτή τη δουλειά θα χρειαστούν κάποιον με σταθερά και ευέλικτα χέρια, οπότε και θα επιστρατεύσουν τον Άλεξ (Ντενί Λαβάν).

Το 1986, σε ηλικία εικοσιπέντε μόλις ετών, ένας από τους πλέον υποσχόμενους Γάλλους σκηνοθέτες μας παραδίδει την αναπάντεχη κινηματογραφική έκπληξη που ακούει στο όνομα «Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais Sang / The Night Is Young). Η ταινία έμελλε να εισβάλλει στο κινηματογραφικό σκηνικό της δεκαετίας του ’80, αναδεικνύοντας το πρωτοφανές σκηνοθετικό ταλέντο του «φοβερού παιδιού» του γαλλικού σινεμά.

Ο Καράξ κατασκευάζει μια πανέξυπνη αλληγορία για την αστάθμητη νεανική οξυδέρκεια, απέναντι σε μια κυρίαρχη και ανυποχώρητη πατριαρχική αντίληψη. Το εκστατικό κινηματογραφικό αριστούργημα του Γάλλου αριστοτέχνη εικονοκλάστη αποτελεί για πολλούς την πιο εντυπωσιακή του ταινία. Με ανατρεπτικό μοντάζ, και υπέροχο σάουντρακ, στην ταινία «Η Δική μας Νύχτα», συναντάμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους: Μισέλ Πικολί, Ζιλιέτ Μπινός, Ζιλί Ντελπί αλλά και τον αγαπημένο ηθοποιό του Γάλλου σκηνοθέτη, τον υπέροχο Ντενί Λαβάν.

«Οι Εραστές της Γέφυρας» (Les Amants Du Pont Neuf – 1991)

image

Με φόντο την παλαιότερη γέφυρα του Παρισιού, την Πον Νεφ, η ταινία αφηγείται μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Άλεξ (Ντενίς Λαβάν), εθισμένο στο αλκοόλ και στα ηρεμιστικά, και στη Μισέλ (Ζιλιέτ Μπινός), που σιγά σιγά χάνει την όρασή της. Μία τρυφερή ερωτική ιστορία με κοινωνικό υπόβαθρο και πρωταγωνιστές δύο άστεγους.




«Holy Motors» (2012)

image

Ένας ηθοποιός γυρίζει ταυτόχρονα περισσότερες από μία ταινίες και σε διάρκεια εικοσιτεσσάρων ωρών ζει διαφορετικές ζωές μέσα από τους ρόλους του. Εγκληματίας, ζητιάνος, πατέρας, διευθυντής πολυεθνικής και τερατόμορφο πλάσμα συνυπάρχουν και αλληλοσυγκρούονται σ’ έναν άνθρωπο. Τον υποδύεται ο συνήθης ύποπτος, Ντενίς Λαβάρτ. Όμως, που αρχίζει και που τελειώνει ο κάθε ρόλος και που βρίσκεται τελικά η αλήθεια του;

Δώδεκα χρόνια μετά το «Pola X», το ζωηρό παιδί του γαλλικού σινεμά Λεό Καράξ, επέστρεψε διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Και μπορεί εν τέλει να μην τον κέρδισε με τη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών, αλλά τιμήθηκε με το Βραβείο Νεότητας.

To «Holy Motors», άνοιξε στις 2 Νοεμβρίου την αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων.

Η ταινία είναι γοητευτική, αλλά ταυτόχρονα και απαιτητική από τον θεατή της. Ένα φιλμ, πολλαπλών αναγνώσεων, που ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ταινιών, που σε οδηγούν στα άκρα. Είτε δηλαδή θα σε μαγέψει και θα τη θυμάσαι για πάντα ή απλά θα θες να την ξεχάσεις. Είναι ένα ρίσκο, που προσωπικά, αξίζει να το πάρεις…

Πρόκειται για μια ταινία – φόρος τιμής στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά, ανένταχτη και καθηλωτική, με τον Ντενί Λαβάν και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).