Λόγω της δύναμης της συνήθειας ή του φόβου για το άγνωστο, συχνά ζούμε τη ζωή μας αφήνοντας τον χρόνο να κυλάει, χωρίς να ακούμε τα ένστικτά μας ή τις πεποιθήσεις μας και πάνω απ’ όλα, χωρίς να ακούμε αυτό που μας λέει η καρδιά μας. Αυτά είναι τα βασικά θέματα που πραγματεύεται ο Γκιγιόμ Κανέ, στα «Μικρά Αθώα Ψέμματα». Η ταινία διατίθεται δωρεάν, μέσα από την ψηφιακή ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

Ads

«Η σημασία τού να μαθαίνεις να ακούς είναι αυτό που ήθελα να δείξω μέσω των χαρακτήρων της ταινίας. Όλοι τους έχουν μια αδυναμία, ένα ψέμα που έχουν κρύψει και δεν θέλουν να το αποκαλύψουν. Ένα τραγικό γεγονός, όπως αυτό που αντιμετωπίζουν, τους αναγκάζει να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τα ψέματά τους. Ήθελα να τοποθετήσω αυτή την ιστορία σε μια ατμόσφαιρα κωμωδίας και φιλίας. Όμως η κωμωδία ενισχύθηκε από τη σοβαρότητα, και έτσι περνάμε από σχεδόν ξεκαρδιστικές σκηνές σε άλλες, που ελπίζω ότι είναι πολύ συγκινητικές. Μεγάλωσα με ταινίες, όπως «Η Μεγάλη Ανατριχίλα» του Λόρενς Κάσνταν και «Husbands» του Τζον Κασαβέτη. Συνεχίζουν να είναι ένα είδος έμπνευσης για μένα, όχι απλά με το χιούμορ τους, αλλά και με την ειλικρίνεια των χαρακτήρων τους. Να γιατί, σε αυτή την ταινία, ήθελα να είμαι όσο πιο αξιόπιστος γινόταν στο πορτραίτο της φιλίας και αυτή η αξιοπιστία να γέμιζε κάθε σκηνή. Στο casting της ταινίας, επέλεξα ανθρώπους που αγαπώ και θαυμάζω, που έχουν κάτι κοινό: γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Επιμένω στο γεγονός ότι είναι μια προσωπική μου ταινία, γιατί είναι πολύ κοντά σε μένα. Είτε βλέπω τον εαυτό μου στους χαρακτήρες ή έχω συναντήσει ανθρώπους σαν αυτούς.» – Γκιγιόμ Κανέ

image

Κάθε χρόνο, ο Μαξ, ένας επιτυχημένος ιδιοκτήτης εστιατορίου και η σύζυγός του, προσκαλούν μια χαρούμενη παρέα φίλων στο όμορφο εξοχικό τους σπίτι δίπλα στη θάλασσα, για να γιορτάσουν τα γενέθλια του φίλου τους Αντουάν και να ξεκινήσουν έτσι τις διακοπές τους.

Ads

image

Όμως φέτος, προτού εγκαταλείψουν το Παρίσι, ο φίλος τους Λούντο τραυματίζεται σε ένα ατύχημα, γεγονός που οδηγεί σε μια αλυσίδα αντιδράσεων και ανάμεικτων συναισθημάτων. Οι διακοπές αυτές ωθούν τον καθένα από την παρέα να ανακαλύψει τι τον ενοχλεί και τι τον αναστατώνει. Είναι καιρός πλέον να πέσουν οι μάσκες και να ειπωθούν αλήθειες.

image

«Τα «Μικρά Αθώα Ψέματα» είναι η πέμπτη ταινία που κάνω με τον Γκιγιόμ Κανέ. Γνωριστήκαμε στην εταιρεία του Αλέν Ατάλ, «Les Productions du Tresor». Ήταν αργά το βράδυ. Έγραφα το σενάριο της ταινίας «Narco» και εκείνος δούλευε πάνω στο σενάριο του «Mon Idole». Ήταν την περίοδο που είχε βγει στις αίθουσες η ταινία «Vidocq». Μιλήσαμε πολύ, ανοιχτά και τίμια, και μου άρεσε το πόσο διορατικός ήταν. Η εξέλιξή του ως σκηνοθέτη είναι εντυπωσιακή. Στο «Mon Idole», βλέπουμε τις επιρροές του (Πολ Τόμας Άντερσον, Μάρτιν Σκορσέζε). Στο «Tell No One», είναι ήδη πολύ λιγότερο προφανές. Τον ενδιαφέρει περισσότερο η ιστορία. Το να σκηνοθετεί δεν σημαίνει για τον Γκιγιόμ ότι είναι ένας φιγουρατζής ηθοποιός, αλλά είναι μια αναγκαιότητα γι’ αυτόν. Βάζει ζωή στην τέχνη του. Όταν τον γνώρισα, είχε μαζί του ένα σημειωματάριο και σημείωνε οτιδήποτε μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα για μια ταινία ή μια σκηνή.» – Ζιλ Λελούς

image

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Μαριόν Κοτιγιάρ ηγείται ενός εξαιρετικού συνόλου, Γάλλων ηθοποιών – ανάμεσα στους οποίους ο Ζιλ Λελούς (Αγάπα Με Αν Τολμάς) και ο Ζαν Ντιζαρντέν (The Artist), με τον αξιόλογο ηθοποιό, Γκιγιόμ Κανέ να περνά αυτή τη φορά πίσω από την κάμερα, σε ρόλο σκηνοθέτη, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα «Μικρά Αθώα Ψέματα» είναι η τρίτη σκηνοθετική δουλειά μου και η πιο προσωπική μου. Για τον λόγο αυτό, επέμεινα να γράψω και το σενάριο και η όλη διαδικασία ήταν έντονη. Υποστηρίζω ότι είναι ένα προσωπικό μου φιλμ, γιατί το θέμα του είναι αρκετά κοντά σε μένα. Είναι κοντά σε ανθρώπους της γενιάς μου, που συνυπάρχουν με νεότερους και μεγαλύτερους σε ηλικία. Το να ξεγελάς τον ίδιο σου τον εαυτό είναι πολύ εύκολο. Σου επιτρέπει να πείθεσαι ότι είσαι σωστός, να “θάβεις” ή να κρύβεις θέματα που είναι αρκετά επίπονο να τα αντιμετωπίσεις. Τότε είναι που αναπτύσσουμε την ενοχλητική, αυτοαναιρούμενη συνήθεια των “μικρών αθώων ψεμάτων”. Αυτό το φιλμ μιλά για ανθρώπους που έχουν αποδεχθεί τη ζωή τους, τη δουλειά ή τη σεξουαλικότητά τους χωρίς καν να αναρωτιούνται αν είναι αυτό που πραγματικά θέλουν από τη ζωή τους ή αν είναι ευτυχισμένοι από τη σχέση τους».

image

Ο Γκιγιόμ Κανέ, ζευγαρί στη ζωή, αλλά συχνά πυκνά και στο Σινεμά – Love Me If You Dare (2003), «Rock’n Roll» (2017) – με την Μαριόν Κοτιγιάρ, παρουσιάζει μέσα από τα «Μικρά, Αθώα Ψέμματα», μία γλυκόπικρη διαδρομή αυτογνωσίας και καθυστερημένης ενηλικίωσης, σε μία ταινία που ξεχωρίζει για την αμεσότητα και την απλότητά της, πάνω απ’ όλα όμως για τις ερμηνείες της.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε για την ιστορία, ότι ήταν τέτοια η επιτυχία της συγκεκριμένης ταινίας, ώστε ακολούθησε και δεύτερη, με μικρές προσθαφαιρέσεις, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: «Μικρά Αθώα Ψέματα 2» (Nous Finirons Ensemble – 2019) του Γκιγιόμ Κανέ.

Η Ψηφιακή Ταινιοθήκη της ΕΡΤ

Στο Web Tv της ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), μπορείς κανείς να βρει σπουδαίες ταινίες, ντοκιμαντέρ, αλλά και τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες μετά την προβολή τους στην μικρή οθόνη, παραμένουν εκεί για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο κυμαίνεται από μερικές ημέρες, μέχρι εβδομάδες. Η ταινία «Μικρά, Αθώα Ψέμματα / Little White Lies», θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην ψηφιακή ταινιοθήκη της ΕΡΤ, μέχρι και την Πέμπτη 11 Ιουνίου του 2020.

Διαβάστε Επίσης:

image

Μικρά, Αθώα Ψέμματα / Little White Lies
Σκηνοθεσία: Γκιγιόμ Κανέ
Σενάριο: Γκιγιόμ Κανέ
Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Κλουζέ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Μπενουά Μαζιμέλ, Ζιλ Λελούς
Φωτογραφία: Κριστόφ Οφενστάιν
Έτος Παραγωγής: 2010
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 154 λεπτά