Η Κέιτ Μπλάνσετ, μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης και του θεάτρου και ο Γιούλιαν Ρόζενφελντ, συμπράττουν σ’ έναν κινηματογραφικό διάλογο που εμπνέεται από τα μεγάλα καλλιτεχνικά κινήματα. Το «Μανιφέστο» συνδιαλέγεται ανοιχτά με την ευθύνη και τον ρόλο του καλλιτέχνη στην σύγχρονη κοινωνία. Προβάλλεται σήμερα σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση στην ΕΡΤ και αποτελεί την πρότασή μας.

Ads

Ο Γιούλιαν Ρόζενφελντ – με παρουσία στο Museum of Modern Art (MoMA) της Νέας Υόρκης και τη Saatchi Gallery του Λονδίνου – μοντάρει μία πρωτότυπη κινηματογραφική εγκατάσταση, στην οποία η Κέιτ Μπλάνσετ ενσαρκώνει μοναδικά δεκατρείς διαφορετικούς χαρακτήρες, οι οποίοι αποκαλύπτουν το πάθος, την ουσία και την πολιτική της μεγάλης τέχνης.

image

Εξερευνώντας την αναγκαιότητα της καλλιτεχνικής επανεφεύρεσης, το «Μανιφέστο» είναι γεμάτο από το πάθος της προσωπικής έκφρασης, τις καινοτόμες ιδέες πρωτοπόρων δημιουργών και τις θέσεις ρευμάτων όπως ο Φουτουρισμός, το Νταντά, η Ποπ Αρτ, το Fluxus, αλλά και το Δόγμα 95 του Λαρς φον Τρίερ, όπως και οι Χρυσοί Κανόνες της Κινηματογράφησης του Τζιμ Τζάρμους, που επανερμηνεύονται ιδανικά με τη μορφή μονολόγων από την Κέιτ Μπλάνσετ.

Ads

image

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, ενσαρκώνει μοναδικά 13 χαρακτήρες – σύμβολα και μέσα από τις αναπαραστάσεις τους, εξερευνά τη σύσταση της τέχνης και την πολιτική της σημασία, παραδίδοντας ένα μανιφέστο των μανιφέστων.

Ο Γερμανός εικαστικός και κινηματογραφιστής Γιούλιαν Ρόζεφελντ, αποτίνει φόρο τιμής στα καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ού αιώνα με μια κινηματογραφική εγκατάσταση που προβάλλεται σε δεκατρείς γιγαντοοθόνες.

image

Η Κέιτ Μπλάνσετ συνδιαλέγεται με τον θεατή, μέσα από ένα πειραματικό φιλμ, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα κολάζ χαρακτήρων, μέσα από δεκατρείς διαφορετικούς ρόλους. Μεταξύ αυτών, παρατηρούμε μια χορογράφο, μια δασκάλα, μια εργάτρια, μια χρηματίστρια και έναν άστεγο.

Το «Μανιφέστο» αποκαλύπτει τόσο την επιτελεστική διάσταση όσο και την πολιτική σημασία των συγκεκριμένων διακηρύξεων, ενώ συγχρόνως θέτει υπό συζήτηση τον ρόλο των καλλιτεχνών σήμερα.

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε, ότι η ταινία «Μανιφέστο» (Manifesto – 2015) του Γιούλιαν Ρόζεφελντ, μετά την προβολή της, θα παραμείνει διαθέσιμη δωρεάν για 7 ημέρες στην ψηφιακή Ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

Κέιτ Μπλάνσετ / Cate Blanchett

image

H Κέιτ Μπλάνσετ, γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1969. Η Αυστραλή ηθοποιός, μετά την αποφοίτησή της από το National Institute of Dramatic Art ενσωματώθηκε στη θεατρική ομάδα CompanyB, ερμηνεύοντας ρόλους έργων όπως αυτός της Μιράντα («Η Καταιγίδα»), της Οφήλια (Άμλετ), της Νίνα (Ο Γλάρος) κ.α. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Sydney Theater Company και διακρίθηκε τόσο στο Σίδνεϊ όσο και στο Λονδίνο με σημαντικά θεατρικά βραβεία. Αντίστοιχα, δεν άργησαν να καταφθάσουν και οι κινηματογραφικές διακρίσεις: με την ερμηνεία της στο Thank God He Met Lizzie κέρδισε το πρώτο της βραβείο AFI, ενώ ως Lucinda στο Oscar and Lucinda δέχθηκε άλλη μια υποψηφιότητα για AFI Πρώτου Γυναικείου Ρόλου.

image

Η μεγάλη αποκάλυψη όμως ήταν ο ρόλος της Βασίλισσας Ελισάβετ Ι στην ταινία Elizabeth, για την οποία κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου. Από τότε έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες ταινίες: Pushing Tin, An Ideal Husband, The Talented Mr. Ripley, The Gift, The Man Who Cried, Bandits, The Shipping News, Charlotte Gray, Veronica Guerin, Coffee & Cigarettes και στην τριλογία του The Lord of the Rings. Την είδαμε να πρωταγωνιστεί στο Babel μαζί με τον Μπραντ Πιτ, με τον οποίον συνεργάστηκε ξανά στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, The Curious Case of Benjamin Button. Για τον ρόλο του Τζουντ στο I’m Not There η Κέιτ Μπλάνσετ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου στην απονομή του 2008. Έχει βραβευτεί με δύο Βραβεία Όσκαρ: ένα Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 2013, Θλιμμένη Τζάσμιν (Blue Jasmine) και ένα Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 2004, Ιπτάμενος Κροίσος (The Aviator).

Διαβάστε Επίσης:

image

Μανιφέστο / Μanifesto
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιούλιαν Ρόζεφελντ / Julian Rosefeldt
Πρωταγωνιστεί η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός, Κέιτ Μπλάνσετ
Φωτογραφία: Κριστόφ Κράους
Μοντάζ: Μπόμπι Γκουντ
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα παραγωγής: Γερμανία, Αυστραλία
Διάρκεια: 95 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 23:05 στην ΕΡΤ2