Κινηματογραφική Ιστορία γράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Σπάικ Λι, όντας ο πρώτος Αφροαμερικανός που θα διατελέσει τον ερχόμενο Μάιο, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 73ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Κι εμείς, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για ένα ταξίδι στο Σινεμά του, μέσα από τις δύο πιο χαρακτηριστικές ταινίες του.

Ads

«Είναι τιμή μου να είμαι το πρώτο μέλος της αφρικανικής διασποράς που γίνεται Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Για μένα το Φεστιβάλ των Καννών (εκτός του ότι είναι το σημαντικότερο του κόσμου – δίχως να θέλω να προσβάλω κανέναν) είχε έναν τεράστιο αντίκτυπο στη καριέρα μου. Εύκολα θα μπορούσες να πεις πως οι Κάννες άλλαξαν την τροχιά του ποιος έγινα στον κόσμο του Σινεμά» – Σπάικ Λι

Κάνε το Σωστό / Do the Right Thing
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Σπάικ Λι
Πρωταγωνιστούν: Ντάνι Αγιέλο, Σπάικ Λι, Ρόζι Περέζ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Τζον Τορτούρο, Όσι Ντέιβις
Έτος Παραγωγής: 1989
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 120 λεπτά

image

Ads

Η ταινία μας μεταφέρει για ένα εικοσιτετράωρο σε μία συνοικία του Μπρούκλιν, όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί μια πιτσαρία λευκών χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στις διαφυλετικές κοινότητες. Όμως εκείνη την μοιραία ημέρα τα πράγματα θα πάρουν μία διαφορετική τροπή.

Ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι (Malcolm X – 1992, 25th Hour – 2002, Inside Man – 2006), αποφεύγοντας τις συνηθισμένες παγίδες των ταινιών του είδους, εκθέτει με έξυπνο και ιδιαίτερο τρόπο το θέμα του ρατσισμού στην αμερικανική κοινωνία αλλά και γενικότερα. Το φιλμ που γυρίστηκε με ιδιαίτερα μικρό προϋπολογισμό, είναι αυτό που ουσιαστικά μας σύστησε τον σπουδαίο δημιουργό.

Η ταινία «Κάνε το Σωστό / Do the Right Thing», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο του 1989 στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Στη συνέχεια, απέσπασε τέσσερις Υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κάποιο βραβείο. Όμως, τριάντα ένα χρονιά μετά, η ταινία του Σπάικ Λι δικαιώς θεωρείται πλέον κλασική και συγκαταλέγεται στις 100 Καλύτερες Ταινίες στην Ιστορία του Αμερικανικού Κινηματογράφου.

Η Παρείσφρηση / BlacKkKlansman
Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι
Σενάριο: Charlie Wachtel, Τσάρλι Γάτστελ, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς, Κέβιν Γουίλμοτ, Σπάικ Λι – Βασισμένο στο βιβλίο του Ρον Στάλγουορθ
Πρωταγωνιστούν: Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον, Άνταμ Ντράιβερ, Τόφερ Γκρέις, Λόρα Χάριερ,  Κόρεϊ Χόκινς, Ράιαν Έγκολντ, Άλεκ Μπάλντουιν, Χάρι Μπελαφόντε
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 135 λεπτά

image

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μιας εποχής ιδιαίτερων κοινωνικών αναταραχών μαίνεται ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ρον Στάλγουορθ (Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον) γίνεται ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός αστυνομικός στο τμήμα του Κολοράντο Σπρινγκς, αλλά η άφιξή του γίνεται δεκτή με σκεπτικισμό από τους συναδέλφους του και εκδηλώνεται ανοιχτά εχθρική διάθεση απέναντί του. Χωρίς να πτοείται, ο Στάλγουορθ καταφέρνει και αποκτά όνομα κάνοντας τη διαφορά στην κοινότητά του. Με θάρρος ξεκινά μια αποστολή, που ακόμα και σήμερα φαντάζει αδιανόητη: να μπει στους κόλπους της Κου Κλουξ Κλαν και να την ξεσκεπάσει.

Προσποιούμενος πως είναι ρατσιστής εξτρεμιστής, ο Στάλγουορθ επικοινωνεί με την ομάδα και σύντομα γίνεται μέλος του πλέον υψηλού ιεραρχικά κύκλου της. Κατορθώνει και δημιουργεί μάλιστα φιλική σχέση με τον αρχηγό της Κουξ Κλουξ Κλαν, τον Ντέιβιντ Ντιούκ (Τόπερ Γκρέις) που εκτιμά την αφοσίωσή του στην προαγωγή της Λευκής Αμερικής. Η παράδοξη αυτή αστυνομική έρευνα, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν ο συνάδελφος του Σταλγουόρθ, ο Φλιπ Ζίμερμαν (Άνταμ Ντράιβερ), υποδύεται διά ζώσης τον Σταλγουόρθ στις συναντήσεις του με την ρατσιστική οργάνωση, ώστε να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από την επικείμενη δολοφονική ενέργεια που σχεδιάζουν.

Με έξυπνο και σκηνοθετικά αξιόλογο τρόπο, ο Σπάικ Λι συνδέει την Αμερικάνικη ποπ κουλτούρα μέσω των ταινιών «Όσα Παίρνει Ο Άνεμος» (1939) και η «Γέννηση ενός Έθνους» (1915) του Γκρίφιθ, με τα περσινά αποτρόπαια γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, αλλά και την πολιτική αντιμετώπιση της ρεπουμπλικάνικης ηγεσίας του Ντόναλτ Τραμπ. Η ταινία «Η Παρείσφρηση» (BlacKkKlansman – 2018), προβλήθηκε στο 71ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αφροαμερικανού αστυνομικού Ρον Στάλγουορθ, περιγράφει την εμπειρία του στους κόλπους της Κου Κλουξ Κλαν του Κολοράντο.