Από τον οραματιστή σκηνοθέτη Σπάικ Λι – ο οποίος μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το «Κάνε Το Σωστό» του 1989 και η «25η Ώρα» του 2002 –  έρχεται η απίστευτη πραγματική ιστορία ενός αστυνομικού που εισχώρησε στην Κου Κλουξ Κλαν, για να αποκαλύψει τα εγκλήματα της φασιστικής οργάνωσης. Πρωταγωνιστεί ο γιος του Ντένζελ Ουάσινγκτον, Τζον Ντέιβιντ και ο πάντα αξιόπιστος, Άνταμ Ντράιβερ.

Ads

«Αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει την επαφή με το ποιοί είναι τελικά οι καλοί και οι κακοί σε αυτή τη χώρα. Ο ναζισμός, η λευκή υπεροχή, η Κου Κλουξ Κλαν, αυτοί είναι οι κακοί. Είναι ομάδες μίσους. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί ότι υπάρχουν καλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές παίρνοντας ίσες αποστάσεις. Αυτή η ταινία, δεν έγινε μόνο για να ψυχαγωγήσει τα πλήθη, αλλά φτιάχτηκε για να προσφέρει μια κινηματογραφική εμπειρία που θα μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε την ηθική μας πυξίδα όταν πρόκειται για το ρατσισμό και την Λευκή Υπεροχή.» – Άνταμ Πιλ (παραγωγός της ταινίας «Η Παρείσφρηση»)

Η Παρείσφρηση / BlacKkKlansman
Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι
Σενάριο: Charlie Wachtel, Τσάρλι Γάτστελ, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς, Κέβιν Γουίλμοτ, Σπάικ Λι – Βασισμένο στο βιβλίο του Ρον Στάλγουορθ
Πρωταγωνιστούν: Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον, Άνταμ Ντράιβερ, Τόφερ Γκρέις, Λόρα Χάριερ,  Κόρεϊ Χόκινς, Ράιαν Έγκολντ, Άλεκ Μπάλντουιν, Χάρι Μπελαφόντε
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 135 λεπτά

image

Ads

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μιας εποχής ιδιαίτερων κοινωνικών αναταραχών μαίνεται ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ρον Στάλγουορθ (Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον) γίνεται ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός αστυνομικός στο τμήμα του Κολοράντο Σπρινγκς, αλλά η άφιξή του γίνεται δεκτή με σκεπτικισμό από τους συναδέλφους του και εκδηλώνεται ανοιχτά εχθρική διάθεση απέναντί του.

Χωρίς να πτοείται, ο Στάλγουορθ καταφέρνει και αποκτά όνομα κάνοντας τη διαφορά στην κοινότητά του. Με θάρρος ξεκινά μια αποστολή, που ακόμα και σήμερα φαντάζει αδιανόητη: να μπει στους κόλπους της Κου Κλουξ Κλαν και να την ξεσκεπάσει. 

image

Προσποιούμενος πως είναι ρατσιστής εξτρεμιστής, ο Στάλγουορθ επικοινωνεί με την ομάδα και σύντομα γίνεται μέλος του πλέον υψηλού ιεραρχικά κύκλου της. Κατορθώνει και δημιουργεί μάλιστα φιλική σχέση με τον αρχηγό της Κουξ Κλουξ Κλαν, τον Ντέιβιντ Ντιούκ (Τόπερ Γκρέις) που εκτιμά την αφοσίωσή του στην προαγωγή της Λευκής Αμερικής.

Η παράδοξη αυτή αστυνομική έρευνα, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν ο συνάδελφος του Σταλγουόρθ, ο Φλιπ Ζίμερμαν (Άνταμ Ντράιβερ), υποδύεται διά ζώσης τον Σταλγουόρθ στις συναντήσεις του με την ρατσιστική οργάνωση, ώστε να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από την επικείμενη δολοφονική ενέργεια που σχεδιάζουν.

image

Ο Σταλγουόρθ και ο Ζίμερμαν με αυτό τον τρόπο θα συνεργαστούν σαν αστυνομικό ντουέτο, με σκοπό να καταστρέψουν εκ των έσω την οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν, η οποία έχει άμεσο στόχο να διασπείρει την βίαιη ρητορική της στο ευρύ αμερικάνικο ακροατήριο. Μαζί, ο Στάλγουορθ και ο Ζίμερμαν κατορθώνουν να διαλύσουν την οργάνωση, της οποίας η πραγματική πρόθεση είναι να μεταδώσει όλο και ευρύτερα τη βίαιη ρητορική της.

Η παραγωγή της «Παρείσφρησης» ανήκει στην ομάδα που κέρδισε το Όσκαρ για φιλμ «Τρέξε!» (Get Out) και στον Τζόρνταν Πιλ. Η ταινία εξετάζει με άκρως τολμηρό και εμπεριστατωμένο τρόπο, τη βίαιη δυναμική του ρατσισμού στην Αμερικάνικη επαρχία του 1970. Παράλληλα η ταινία μας επισημαίνει, ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει, καθώς το φυλετικό μίσος στην σημερινή ταραχώδη πολιτική κατάσταση, είναι το ίδιο.

image

Με έξυπνο και σκηνοθετικά αξιόλογο τρόπο, ο Σπάικ Λι συνδέει την Αμερικάνικη ποπ κουλτούρα μέσω των ταινιών «Όσα Παίρνει Ο Άνεμος» (1939) και η «Γέννηση ενός Έθνους» (1915) του Γκρίφιθ, με τα περσινά αποτρόπαια γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, αλλά και την πολιτική αντιμετώπιση της ρεπουμπλικάνικης ηγεσίας του Ντόναλτ Τραμπ.

Η ταινία «Η Παρείσφρηση» (BlacKkKlansman – 2018), προβλήθηκε τον Μάιο στο 71ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αφροαμερικανού αστυνομικού Ρον Στάλγουορθ, περιγράφει την εμπειρία του στους κόλπους της ΚούΚλουξΚλαν του Κολοράντο.

image

Για το νέο του κινηματογραφικό εγχείρημα, ο Σπάικ Λι επιστρατεύει τον γιο του Ντένζελ Ουόσινγκτον – με τον οποίο έχουν διαπρέψει στο παρελθόν με ταινίες όπως το «Malcom X» (1992) και Inside Man (2004) μεταξύ άλλων. Ο νεαρός Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον, βαδίζει άξια στα χνάρια του πατέρα του και μας χαρίζει μια συγκρατημένη όσο και ηλεκτρισμένη ερμηνεία.

image

Στο πλευρό του βρίσκεται ο ολοένα βελτιωμένος Άνταμ Ντράιβερ, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Girls» και πλέον καταφέρνει να είναι περιζήτητος ανάμεσα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε (Silence), ο Τζιμ Τζάρμους (Paterson), ο Τζεφ Νίκολς (Midnight Special), ο Νόα Μπάουμπαχ (Frances Ha) και οι αδερφοί Κοέν (Inside Llewyn Davis). Ξεχωριστό ρόλο στο φιλμ έχει ο θρυλικός μουσικός και ακτιβιστής, Χάρι Μπελαφόντε, στον οποίο ο Σπάικ Λι χαρίζει την πιο συγκινητική σκηνή της ταινίας.

Διαβάστε επίσης: