Το «Μικρό Νησί», εξελίσσεται με φόντο τους δυσοίωνους βάλτους του Γουαδαλκιβίρ και αποτελεί την έκτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ. Ο Ισπανός σκηνοθέτης, μας προσφέρει ένα προσεγμένο και αισθητικά τέλειο, αστυνομικό θρίλερ. Το φιλμ εγκαινιάζει τον νέο κύκλο προβολών του Ινστιτούτου Θερβάντες, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Σύγχρονος Ισπανικός Κινηματογράφος

image

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο κύκλος σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου μας προσφέρει μια πανοραμική άποψη των ταινιών που ξεχώρισαν το 2014 από την Ιβηρική χερσόνησο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση, η οποία επιδιώκει να καλύψει διαφορετικές ματιές και κινηματογραφικά είδη, που – με τη σειρά τους – αντικατοπτρίζουν την σύγχρονη κοινωνία μας. Το πρόγραμμα προβολών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ads
  • Τετάρτη 2 Νοεμβρίου – Το Μικρό Νησί
  • Τετάρτη 9 Νοεμβρίου – Ντονιάνα, Τέσσερις Εποχές
  • Τετάρτη 16 Νοεμβρίου – Τα Πρόβατα δεν Χάνουν το Τραίνο
  • Τετάρτη 23 Νοεμβρίου – Σακρομόντε / Οι Σοφοί της Φυλής
  • Τετάρτη 30 Νοεμβρίου – Λουλούδια

Το Μικρό Νησί / La Isla Minima / Marshland
Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ / Alberto Rodríguez

Σενάριο: Rafael Cobos, Alberto Rodríguez
Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Γκουτιέρεζ, Ραούλ Αρεβάλο, Μαρία Βαρόντ, Πέρικο Θερβάντες, Τζέσους Καρόζα, Αντόνιο ντε λα Τόρε, Νερέα Μπάρος, Σάλβα Ρέινα, Χεσούς Κάστρο, Μανόλο Σόλο
Χώρα: Ισπανία
Έτος: 2014
Διάρκεια: 105

image

Μεταφερόμαστε στον Ισπανικό Νότο, το 1980. Η χώρα πασχίζει ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από τις αγριότητες της περιόδου της δικτατορίας του Φράνκο. Μια σειρά από βάναυσες δολοφονίες έφηβων κοριτσιών σε μια απομονωμένη πόλη φέρνει κοντά δύο ιδιαίτερους και ανόμοιους χαρακτήρες. Πρόκειται για δύο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών που στέλνονται από τη Μαδρίτη για να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

Στοιχειωμένοι και οι ίδιοι από το παρελθόν τους στη σκιά του απολυταρχικού καθεστώτος, ο Χουάν (Χαβιέ Γκουτιέρεζ) και ο Πέδρο (Ραούλ Αρεβάλο) θα πρέπει πρώτα να παραμερίσουν τις προσωπικές τους διαφωνίες και τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές τους, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τον αδίστακτο δολοφόνο.

image

Ένα θρίλερ, που παρά τη σχετικά προβλέψιμη εξέλιξη του σεναρίου, καταφέρνει με τη δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη, με την πανέμορφη φωτογραφία, τα πανοραμικά πλάνα αλλά και τις αξιόλογες ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών του – Χαβιέ Γκουτιέρεζ και Ραούλ Αρεβάλο – να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία του θεατή, μέχρι να πέσει η αυλαία.

image

«Το «Μικρό Νησί» είναι μια ταινία με μια κλασική χροιά, όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη των χαρακτήρων, αλλά με ένα φόντο θαμπό, λασπώδες, πυκνό και αδιαπέραστο… Όπως οι ίδιοι οι βάλτοι όπου εκτυλίσσεται. Το «Μικρό Νησί» είναι ότι πιο κοντινό σε μια ταινία είδους έχω δημιουργήσει, αλλά την ίδια στιγμή έχει τη δική του ταυτότητα που το κάνει διαφορετικό και ξεχωριστό.» – Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ

Διαβάστε επίσης:
Ένα υποβλητικό αστυνομικό θρίλερ: «Το Μικρό Νησί»

Όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά. Οι προβολές αρχίζουν ακριβώς στις 19.30. Είσοδος ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις. Ο νέος κύκλο του σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου, πραγματοποοιείται σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και την εταιρεία διανομής Weird Wave.

image

Για περισσότερες πληροφορίες: Ινστιτούτο Θερβάντες (Μασσαλίας 22, Αθήνα)