Το «Μικρό Νησί», εξελίσσεται με φόντο τους δυσοίωνους βάλτους του Γουαδαλκιβίρ και αποτελεί την έκτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ. Ο Ισπανός σκηνοθέτης, μας προσφέρει ένα προσεγμένο και αισθητικά τέλειο, αστυνομικό θρίλερ. Ένα θρίλερ, που παρά τη σχετικά προβλέψιμη εξέλιξη του σεναρίου, καταφέρνει με τη δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη, με την πανέμορφη φωτογραφία, τα πανοραμικά πλάνα αλλά και τις αξιόλογες ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών του – Χαβιέ Γκουτιέρεζ και Ραούλ Αρεβάλο – να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία του θεατή, μέχρι να πέσει η αυλαία.

Ads

«Το «Μικρό Νησί» είναι μια ταινία με μια κλασική χροιά, όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη των χαρακτήρων, αλλά με ένα φόντο θαμπό, λασπώδες, πυκνό και αδιαπέραστο… Όπως οι ίδιοι οι βάλτοι όπου εκτυλίσσεται. Το «Μικρό Νησί» είναι ότι πιο κοντινό σε μια ταινία είδους έχω δημιουργήσει, αλλά την ίδια στιγμή έχει τη δική του ταυτότητα που το κάνει διαφορετικό και ξεχωριστό.» – Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ

image

Μεταφερόμαστε στον Ισπανικό Νότο, το 1980. Η χώρα πασχίζει ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από τις αγριότητες της περιόδου της δικτατορίας του Φράνκο. Μια σειρά από βάναυσες δολοφονίες έφηβων κοριτσιών σε μια απομονωμένη πόλη φέρνει κοντά δύο ιδιαίτερους και ανόμοιους χαρακτήρες. Πρόκειται για δύο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών που στέλνονται από τη Μαδρίτη για να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

Ads

image

Στοιχειωμένοι και οι ίδιοι από το παρελθόν τους στη σκιά του απολυταρχικού καθεστώτος, ο Χουάν (Χαβιέ Γκουτιέρεζ) και ο Πέδρο (Ραούλ Αρεβάλο) θα πρέπει πρώτα να παραμερίσουν τις προσωπικές τους διαφωνίες και τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές τους, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τον αδίστακτο δολοφόνο.

Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς ανασύρει στην επιφάνεια τα σκοτεινά μυστικά της μικρής αυτής κοινότητας. Παράλληλα όμως και η ζωή των δύο ντετέκτιβ τίθεται σε κίνδυνο καθώς ο δολοφόνος κινείται στις σκιές και δε διστάζει να τρομοκρατεί τόσο την τοπική κοινωνία της περιοχής, όσο και να απειλεί τους δύο αστυνομικούς που βρίσκονται στα ίχνη του.

image

Η ταινία απέσπασε δέκα (10) Βραβεία Γκόγια της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Φωτογραφίας. Ενώ παράλληλα με την καλλιτεχνική αξία του φιλμ, αξιόλογη ήταν και η εμπορική του επιτυχία, ειδικά στην Ισπανία. Ο σκηνοθέτης Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Για μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια του 2009, ο Ραφαέλ Κόμπος κι εγώ φλερτάραμε με την πιθανότητα να γράψουμε μια «νουάρ» ιστορία, έχοντας ως έμπνευση το μυθιστόρημα «2666» του Μπολάνιο και ταινίες όπως «Το Δόλωμα» του Βάιντα, και άλλες όπως η «Chinatown», το «Bad Day at Black Rock», κ.α. Ως πηγή έμπνευσης είχαμε επίσης οτιδήποτε ξυπνούσαν μέσα μας οι βαλτότοποι, ένα μαγικό και μυστηριώδες μέρος όπου ο πλούτος και η εξουσία βάδιζαν χέρι χέρι με τον πόνο και τη μιζέρια χαρακτήρων που αποτελούσαν προϊόν των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών του παρελθόντος. Με όλες αυτές τις πληροφορίες ξεκινήσαμε να γράφουμε μια ιστορία. Αποφασίσαμε να την τοποθετήσουμε χρονικά στο 1980, μια χρονιά μεγάλης πολιτικής έντασης στην Ισπανία, μια ένταση που έπρεπε να γίνεται αντιληπτή στο φόντο, όπως κανείς αντιλαμβάνεται το τρίξιμο των δοντιών.»

image

Με φόντο τους δυσοίωνους βάλτους του Γουαδαλκιβίρ, ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ καλύπτει δεξιοτεχνικά την απόσταση που χωρίζει την κλασική «Chinatown» από το πρόσφατο «True Detective» και παραδίδει ένα υποβλητικό αστυνομικό θρίλερ με ασφυκτική ένταση και πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις.

Το φιλμ εκτυλίσσεται σε μια ταραγμένη περίοδο της Ισπανίας, όταν η χώρα προσπαθούσε να μεταβεί από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία. Σκληρός ρεαλισμός, πνιγηρή ατμόσφαιρα, υποδόριο σασπένς, ανατροπές, αλλά και μια πινακοθήκη από καλογραμμένους χαρακτήρες, συνθέτουν «Το Μικρό Νησί», μία από τις καλύτερες ισπανικές ταινίες της κινηματογραφικής σεζόν.

image

«Το «Μικρό Νησί» ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, σε μια έκθεση φωτογραφίας που επισκέφθηκα με τον Άλεξ Καταλάν, διευθυντή φωτογραφίας και καλό φίλο. Ο Ατίν Αγιά, φωτογράφος από τη Σεβίλλη, είχε αφιερωθεί στην απαθανάτιση των τελευταίων ψηγμάτων ενός τρόπου ζωής που υπήρχε στους βάλτους του ποταμού Γουαδαλκιβίρ για αιώνες. Πολλές από τις φωτογραφίες ήταν πορτρέτα των ντόπιων και παρουσίαζαν ένα μείγμα παραίτησης, δυσπιστίας και σκληρότητας που ήταν κομμάτι αυτών των προσώπων, των παγωμένων στο παρελθόν και που, με την εκμηχάνιση της εργασίας, πιθανότατα δεν θα είχαν πολύ μέλλον. Η έκθεση ήταν μια αντανάκλαση του τέλους μιας περιόδου, μιας εποχής. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τη Λα Ίσλα, τη δύση ενός τοπίου ιδανικού για ένα γουέστερν του τέλους του αιώνα.» – Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ

image

Η ταινία «Το Μικρό Νησί» (La Isla Minima / Marshland – 2014) του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, αλλά και με το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Χαβιέρ Γκουτιέρες. Το φιλμ κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της Weird Wave.

Έτος: 2014 | Xώρα: Ισπανία | Διάρκεια: 119 λεπτά | Σκηνοθεσία: Alberto Rodríguez | Σενάριο: Rafael Cobos, Alberto Rodríguez | Παίζουν: Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo, María Varod.