Το «Ένα Φονικό Καλοκαίρι» του Ζαν Μπεκέρ, είναι μία ιστορία μυστηρίου, εμμονών, παρεξηγήσεων και κλιμακούμενης τρέλας που ξετυλίγεται καθώς η 19χρονη Ελιάν (Ιζαμπέλ Ατζανί) μετακομίζει με την οικογένειά της σε μια πόλη του γαλλικού νότου, για να ταράξει με την υπερχειλίζουσα σεξουαλικότητά της την τοπική κοινότητα.

Ads

Η ταινία του Ζαν Μπεκέρ, γνώρισε αξιοσημείωτη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία και χάρισε στην πρωταγωνίστρια, Ιζαμπέλ Ατζανί, το Βραβείο Σεζάρ, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Η εκθαμβωτική Γαλλίδα ηθοποιός, ξεκίνησε την καριέρα της μόλις δεκατεσσάρων ετών στην ταινία «Le Petit Bougnat». Το 1974 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Suzanne Bianchetti για την ταινία «La gifle», το πρώτο σε μια σειρά σπουδαίων βραβείων και διακρίσεων.

Ακολούθησε η συνεργασία της με τον Φρανσουά Τρυφώ, στην ταινία «L’Histoire d’Adèle H.», που της χάρισε και την πρώτη της υποψηφιότητα τόσο για Σεζάρ, όσο και για το Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Ads

image

Περιζήτητη πια, η Ιζαμπέλ Ατζανί είχε την ευκαιρία στη συνέχεια να δουλέψει με μερικούς σπουδαίους σκηνοθέτες όπως οι Βέρνερ Χέρτζογκ, Ρομάν Πολάνσκι, Ζαν-Πολ Ραπενό και Αντρέ Τεσινέ.

Το 1981 στο Φεστιβάλ των Καννών ήρθε η δεύτερη σπουδαία διάκριση της όταν κέρδισε το βραβείο ερμηνείας για την ταινία του Τζέιμς Άιβορι, «Quartet», όπου μάλιστα μιλάει μόνο αγγλικά.

Την επόμενη χρονιά κέρδισε το πρώτο από τα τέσσερα Σεζάρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, για το σπουδαίο φιλμ του Αντρέι Ζουλάφσκι, «Possession».

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η Ιζαμπέλ Ατζανί είναι η μοναδική ηθοποιός στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης, η οποία έχει τιμηθεί με τέσσερα Βραβεία Σεζάρ για τις ερμηνείες της.

image

Το δεύτερο Σεζάρ το κέρδισε για τον ρόλο της στο φιλμ «L’été meurtrier» και το τρίτο για την ενσάρκωση της γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ στην ομώνυμη ταινία «Camille Claudel» το 1988. Αυτός ο ρόλος επίσης της απέφερε και τη δεύτερη Υποψηφιότητα της στα Όσκαρ, στην Κατηγορία Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας. Το τέταρτο Σεζάρ το απέσπασε για την ερμηνεία της στην ταινία του Πατρίς Σερό, «La Reine Margot» το 1994.

Στην ταινία «Ένα Φονικό Καλοκαίρι» («L’été meurtrier», 1983) του Ζαν Μπεκέρ, παρακολουθούμε την Ιζαμπέλ Ατζανί, κάπου ανάμεσα στις δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου, με τις ταινίες για την «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό» (1975) και την «Camille Claudel» (1988).

Σε μία άκρως αισθησιακή της παρουσία στην μεγάλη οθόνη, η Ιζαμπέλ Ατζανί κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις και στο φιλμ του Ζαν Μπεκέρ. Το σενάριο βασίζεται στην κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Sébastien Japrisot, ενώ την προσαρμογή επιμελήθηκε ο Sébastien Japrisot.

image

Ένα Φονικό Καλοκαίρι / One Deadly Summer / L’ Ete Meurtrier
Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ατζανί, Αλέν Σουσόν, Σουζάν Φλον, Φρανσουά Κλουζέ
Σκηνοθεσία: Ζαν Μπεκέρ
Σενάριο: Sébastien Japrisot (based on the novel by), Sébastien Japrisot (adaptation)
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1983
Διάρκεια: 133 λεπτά