Ο Αντρέι Ζουλάφσκι (Andrzej Zulawski), γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1940, στο Λβιβ της Πολωνίας. Ο εμβληματικός σκηνοθέτης, που μας ταξίδεψε μοναδικά μέσα από τις ταινίες του, υπήρξε ένας πιστός και ακούραστος υπηρέτης του Σινεμά. Έφυγε στις 17 Φεβρουάριου του 2016, σε ηλικία 75 ετών, συνεπής σ’ ένα κινηματογραφικό σύμπαν που υπηρέτησε με αξιοπρέπεια τις ηθικές αξίες του και τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Ως ελάχιστο φόρο τιμής, στην κινηματογραφική στήλη του Tvxs.gr παρουσιάζουμε μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές και αγαπημένες δημιουργίες του.

Ads

 

Ο Αντρέι Ζουλάφσκι, είναι υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως το «Σημασία Έχει να Αγαπάς», με τον Κλάους Κίνσκι και την ανεπανάληπτη Ρόμι Σνάιντερ, αλλά και το «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη», με τον Σαμ Νιλ και την Ιζαμπέλ Ατζανί, ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της (Α’ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες).

image
Ο εμβληματικός Πολωνός σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί με αξιόλογους ηθοποιούς όπως η Ρόμι Σνάιντερ και η Ιζαμπέλ Ατζανί. Με την Σοφί Μαρσό, έζησαν μαζί επί 17 χρόνια και το 1995 απέκτησαν έναν γιο. Λίγο πριν τον θάνατο του σκηνοθέτη, ο άλλος του γιος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Xawery Zulawski – τον οποίο απέκτησε με την Πολωνή ηθοποιό Malgorzata Braunek – είχε γράψει στην σελίδα του στο Facebook:

Ads

«Φίλοι μου έχω την ανάγκη να σας γράψω. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι είναι στο τελικό στάδιο του καρκίνου, βρίσκεται στην εντατική» ενώ σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «δεν τρέφει ελπίδες» για την εξέλιξη της ασθένειας του πατέρα του.
image

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και πλέον αγαπημένες δημιουργίες του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη, Αντρέι Ζουλάφσκι:

Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζουλάφσκι
Χώρα Παραγωγής: Πολωνία
Έτος Παραγωγής: 1971
Διάρκεια: 105 λεπτά
Φορμά: Έχρωμο

image

Πολωνία, γερμανική κατοχή. Ο Μίχαλ αναρρώνει από μια αρρώστια στο πατρικό εξοχικό με την οικογένειά του. Ξαφνικά τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες εισβάλλουν και δολοφονούν με απίστευτη αγριότητα την γυναίκα του Έλενα, τον γιο τους Λούκας και την μητέρα του ήρωα. Ο Μίχαλ σώζεται και επιστρέφει στην πόλη όπου εντάσσεται στο αντιστασιακό δίκτυο.

Κάποια στιγμή κυνηγημένος από τους ναζί, κρύβεται σ΄ ένα διαμέρισμα όπου ανακαλύπτει μια ετοιμόγεννη γυναίκα, την Μάρτα που μοιάζει εκπληκτικά με την δολοφονημένη του σύζυγο. Την βοηθά να ξεγεννήσει και προσπαθώντας να σώσει την γυναίκα και το μωρό κατεβαίνει κυριολεκτικά στην… κόλαση.

Πρόκειται για μία μοναδική εσχατολογική αλληγορία γύρω από την ανεξήγητη φύση του κακού, τη βαριά σκιά του θανάτου πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και την απεγνωσμένη αναζήτηση διαφυγής από έναν ζοφερό κόσμο, φωτισμένο μονάχα από τη σκοτεινή λάμψη της Αποκάλυψης.

Σημασία Έχει Ν ‘Αγαπάς / That Most Important Thing: Love
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζουλάφσκι
Με τους: Romy Schneider, Fabio Testi, Jacques Dutronc
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1975
Διάρκεια: 109 λεπτά
Φορμά: Έχρωμο

image

Ένας φωτογράφος συναντά και γοητεύεται από μια παντρεμένη ηθοποιό δευτεροκλασάτων ερωτικών ταινιών. Υπό το βλέμμα του καταθλιπτικού, σινεφίλ συζύγου της, και προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα της, ο φωτογράφος αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μια θεατρική παραγωγή του «Ριχάρδου ΙΙΙ», δανειζόμενος χρήματα από τους μαφιόζους εργοδότες του.

Θα μπορέσει όμως αυτό το ανορθόδοξο αυτό ερωτικό τρίγωνο, να επιβιώσει εν μέσω οργίων, εθισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών; Αλλά κυρίως, θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το μοιραίο δίλημμα ανάμεσα στον έρωτα και στο καθήκον;

Το φιλμ «Σημασία Έχει ν’Αγαπάς» (That Most Important Thing: Love – 1975), αποτελεί την πρώτη γαλλόφωνη ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι. Πρωταγωνίστρια είναι η ανεπανάληπτη Ρόμι Σνάιντερ (φωτογραφία άρθρου). Μία σπουδαία ηθοποιός που όμοια της δύσκολη συναντάμε στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Γεννημένη στην Βιέννη της Αυστρίας και μεγαλωμένη από οικογένεια ηθοποιών, η Ρόμι Σνάιντερ έγινε από νωρίς γνωστή ως “πριγκίπισσα Σίσσυ” με τον ρόλο της στην σχετική τριλογία με θέμα τη ζωή της Ελισάβετ της Βαυαρίας. Ένας ρόλος που της χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε τη νέμεσις της προσπαθώντας σε όλη την καριέρα της να τον αποποιηθεί… Στο φιλμ συμμετέχει σε δεύτερο ρόλο, το υποκριτικό alter ego του Γερμανού σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζογκ, ο γνωστός και ιδιόρρυθμος ηθοποιός, Κλάους Κίνσκι.

Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζουλάφσκι
Με τους: Isabelle Adjani, Sam Neill, Margit Carstensen
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία – Δυτική Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1981
Διάρκεια: 124 λεπτά
Φορμά: Έχρωμο

image

Επιστρέφοντας στο Δυτικό Βερολίνο, ο Μαρκ (Σαμ Νιλ) βρίσκει τη γυναίκα του Άννα (Ιζαμπέλ Ατζανί) να συμπεριφέρεται παράξενα. Τον εγκαταλείπει, όχι για τον εραστή της, αλλά για ένα τέρας που παίρνει σιγά-σιγά τα χαρακτηριστικά του Μαρκ, ενώ ο ίδιος συναντά στο πρόσωπό της δασκάλας του παιδιού τους, τη σωσία της Άννας…

Η ταινία είναι ένα υπέροχο ερωτικό θρίλερ σκηνοθετημένο άψογα από τον σπουδαίο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Ζουλάφσκι. Στο καστ ξεχωρίζουν με την παρουσία τους τόσο ο Σαμ Νιλ, όσο κυρίως η εκθαμβωτική Ιζαμπέλ Ατζανί σε μία ερμηνεία που κόβει την ανάσα και που δικαίως της χάρισε το Ά Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες, εκείνη την χρονιά.

Ο Πολωνός σκηνοθέτης, όπως έχει χαρακτηριστικά δηλώσει, έγραψε το σενάριο στο μεταίχμιο μιας διαταραγμένης διαδικασίας χωρισμού. Στο “Possession”, μια γυναίκα δαιμονισμένη εγκαταλείπει τον εραστή της. Συγκρούσεις και νευρικοί κλονισμοί συνθέτουν το παζλ, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του Αντρέι Ζουλάφσκι.

Χαραγμένη για πάντα στη μνήμη, η σκηνή όπου η Ιζαμπέλ Ατζανί τρέχει για να “γλιτώσει”, στο υπόγειο μετρό του Βερολίνου. Σκηνή που αποτελεί σημείο αναφοράς και που όσο κι αν φαίνεται απίστευτο είναι γυρισμένη σε μονόπλανο…

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι πέρσι τον Αύγουστο, στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Αντρέι Ζουλάφσκι: «Cosmos» (2015).

Φιλμογραφία

  • 2015 Cosmos
  • 2000 Fidelity
  • 1996 Szamanka
  • 1991 La Note Bleue
  • 1989 Boris Godounov
  • 1989 My Nights Are More Beautiful Than Your Days
  • 1987 On the Silver Globe
  • 1985 L’ Amour Braque
  • 1984 The Public Woman
  • 1981 Possession
  • 1975 That Most Important Thing: Love
  • 1972 The Devil 1971 The Third Part of the Night

image

«Δεν είναι όπως στις ταινίες ή στα βιβλία, όπου τα πάντα είναι ακριβή, λογικά σχεδιασμένα, οργανωμένα, με ξεκάθαρο στόχο. Όλα είναι χάος, τύχη, πόνος, αταξία.» –  Από την ταινία «Ερωτική Τρέλα» (L’ Amour Braque – 1985) του Αντρέι Ζουλάφσκι