Στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Από το Βιβλίο στην Οθόνη» το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου μας προτείνει να ανακαλύψουμε την κοινή ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, μια ιστορία πλούσια και πολύπλευρη που υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθούν τόσα πολλά αριστουργήματα στη μεγάλη οθόνη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προβολή της διαχρονικής ταινίας του Πατρίς Σερό, «Βασίλισσα Μαργκό», με την υπέροχη Ιζαμπέλ Ατζανί, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Aλέξανδρου Δουμά. Την Τρίτη 12 Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ads

«Βασίλισσα Μαργκό» (La Reine Margot / Queen Margot – 1994)

image

Είναι όμορφη, καθολική, έχει αδελφό τον βασιλιά, τη λένε Marguerite de Valois. Ο αδελφός της της έδωσε το όνομα Margot. Ο Henri de Navarre είναι προτεστάντης, κακοαναθρεμμένος, κακοξυρισμένος, μυρίζει σκόρδο και ιδρώτα. Τους παντρεύουν με το ζόρι για να έρθει η συμφιλίωση, σε μια περίοδο που η Γαλλία σπαράσσεται από τους θρησκευτικούς πολέμους.

Ads

Έξι μέρες μετά τον γάμο τους έρχεται η φρικιαστική νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Εκείνη τη νύχτα ένας νεαρός άντρας πληγωμένος από σπαθιά χτυπά απελπισμένα την πόρτα της Margot. Αυτή τον κρύβει, τον φροντίζει και τον ερωτεύεται. Εκείνη τη νύχτα τα πάντα θα ανατραπούν. Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ατζανί, Βίρνα Λίζι, Ντανιέλ Οτέιγ, Βενσάν Περέζ, Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ, Πασκάλ Γκρεγκορί.

image

Με αφετηρία τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, ο Σερό περιγράφει έναν ανελέητο αγώνα επιβίωσης μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, που όχι μόνο παραμένει τέτοιο και μετά τον γάμο-παρωδία της καθολικής Μαργκό με τον προτεστάντη Ερρίκο, αλλά εντείνεται περισσότερο, καθώς πέρα από τις συσσωρευμένες θρησκευτικές, εθνικιστικές και πολιτικές συγκρούσεις, έχουμε και τον καθαρά σεξουαλικό ανταγωνισμό των εραστών της Μαργκό, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται τα αδέλφια της.

image

Ένοπλοι δολοφόνοι παραμονεύουν σε κάθε γωνιά του παλατιού, τα δηλητήρια βρίσκουν συχνά πυκνά λάθος ουρανίσκους, η Αικατερίνη των Μεδίκων κινεί τα νήματα της εξουσίας πάνω στους υπηκόους της, αλλά και τα νεκροζώντανα παιδιά της, ενώ οι άνθρωποι (ευγενείς και λαϊκοί) αναζητούν στην άμεση σαρκική επαφή των σωμάτων, σ’ ένα ωμό και πρωτόγονο σεξ, παρηγοριά για το εφήμερο της ύπαρξής τους.

image

Η Ιζαμπέλ Ατζανί είναι και πάλι υπέροχη στον ρόλο της, περιστοιχισμένη από μια ομάδα αξιόλογων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο Ζαν-Ιγκ Ανγκλάντ (ο άρρωστος Κάρολος ΙΧ), ο Nταvιέλ Oτέιγ (Ερρίκος) και η Bίρνα Λίζι (Αικατερίνη των Μεδίκων), η οποία κέρδισε και το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών το 1994. Η ταινία επίσης τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, ενά απέσπασε και πέντε (5) Βραβεία César το 1995, μεταξύ των οποίων: Ά Γυναικείου Ρόλου στην Ιζαμπέλ Ατζανί, Β’ Αντρικού Ρόλου στον Ζαν-Ιγκ Ανγκλάντ και Β’ Γυναικείου Ρόλου στη Bίρνα Λίζι. Το φιλμ ήταν επίσης Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών.

image

Η «Βασίλισσα Μαργκό» (La Reine Margot / Queen Margot – 1994) του Πατρίς Σερό (Patrice Chéreau), συμμετέχει στο θεματικό Αφιέρωμα «Από το Βιβλίο στην Οθόνη» του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και θα προβληθεί την Τρίτη 12 Απριλίου στις 19:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο ΑΘηνών (Σίνα 31).

Σκηνοθεσία: Patrice Chéreau
Σενάριο: Danièle Thompson et Patrice Chéreau, Alexandre Dumas père (novel)
Φωτογραφία: Philippe Rousselot
Mουσική: Goran Bregovic
Hθοποιοί: Isabelle Adjani, Daniel Auteuil, Jean-Hugues Anglade, Virna Lisi, Vincent Pérez.
Παραγωγή: D.A. Films, Renn Productions, France 2 Cinéma, NEF Filmproduktion GmbH, ARD/Degeto Film GMBH, RCS Films-TV
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Pathé
Έγχρωμο / 159 λεπτά
Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία | 1994

Πατρίς Σερό / Patrice Chéreau

image

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ηθοποιός Πατρίς Σερό έγινε γνωστός για πολλές σκηνοθετικές δουλειές του στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές ταινίες του “L’Ηomme blessé” (βραβείο César καλύτερου σεναρίου το 1984),  “Η βασίλισσα Μαργκό” (5 César, Βραβείο της Επιτροπής και βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994), “Αυτοί που μ’ αγαπούν θα πάρουν το τρένο” (César καλύτερης σκηνοθεσίας το 2000) και “Gabrielle” με πρωταγωνίστρια την Isabelle Huppert (2 César το 2007). Ο Patrice Chéreau πέθανε το 2013 σε ηλικία 68 ετών.

17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

image

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από την Πέμπτη 7 έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 14 έως και την Τετάρτη 20 Απριλίου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, επιλεγμένες μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Δαναός, Embassy Nova Odeon και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Αuditorium Theo Angelopoulos στην Αθήνα και στους Κινηματογράφους: Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 17 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό και κατοχύρωσε επάξια τη θέση του. Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μία από της σημαντικότερες διοργανώσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής, στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Έξι προτάσεις για το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

 

Το Tvxs.gr και φέτος δίνει το παρών σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φεστιβάλ και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.