Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την μεταφορά της Μικρής Γοργόνας, Άριελ σαν αφροαμερικανή στην live action ταινία της Disney. Η ίδια συζήτηση γίνεται και για τα μαύρα ξωτικά στην σειρά «Rings of Power» της Amazon με την ιστορία της Μέσης Γης και τα γεγονότα πριν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, αλλά και στην σειρά -πρίκουελ του Game of Thrones- «House Of Dragon» για τον μαύρο χαρακτήρα με τα ξανθά μαλλιά.

Ads

Οι αντιδράσεις είναι έντονες ψάχνοντας μόνο μερικά tweets με το hashtag #NotmyAriel βρίσκεις άτομα τα οποία αναφέρουν ότι η ηθοποιός Χάλι Μπέιλι δεν μοιάζει στο παρουσιαστικό με την Άριελ της animation ταινίας και τους καταστρέφει τις παιδικές αναμνήσεις, ενώ άλλοι μιλούν ακόμη και για ρατσισμό και προσπάθεια επιβολής της «μαύρης φυλής», ώστε να εξαφανιστεί η «λευκή», καθώς η Άριελ ήταν βασισμένη στο παραμύθι του Άντερσεν άρα λευκή.

image

image

Ads

image

Παράλληλα, το μεγάλο καστ της πολυδιαφημισμένης σειράς prequel «Lord of the Rings» της Amazon, «The Rings of Power», περιλαμβάνει μια ομάδα ηθοποιών από διαφορετικό φυλετικό και εθνικό υπόβαθρο. Αυτός ήταν ο λόγος αρκετών αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες οι οποίο εμφανίζονται εξοργισμένοι που τα ξωτικά, οι νάνοι και οι άνθρωποι της σειράς περιλαμβάνουν άτομα από διαφορετική φυλή εκτός των λευκών. Μάλιστα το ρατσιστικό ντελίριο έφτασε στο σημείο οι ηθοποιοί της σειράς υποστούν παρενοχλήσεις και απειλές.

image

image

Η ίδια η παραγωγή της σειράς εξέφρασε την στήριξη της στο cast, ενώ και οι ηθοποιοί των ταινιών «Lord of the Rings» έκαναν το ίδιο.

Επίσης, όμοιες αντιδράσεις υπήρξαν και για τον ηθοποιό Steve Toussaint που υποδύεται τον Corlys Velaryon στην σειρά House of Dragon με πολλούς να μιλούν για επιτηδευμένη προσπάθεια για διαφορετικότητα στο cast. Ο ίδιος ο ηθοποιός απάντησε χιουμοριστικά πως «υπάρχουν θεατές που τους ενοχλεί περισσότερο ότι βλέπουν εμένα σαν έναν πλούσιο χαρακτήρα με ξανθά μαλλιά παρά ότι στην σειρά υπάρχουν δράκοι».

image

image

Το ερώτημα που δημιουργείται από αυτή την έντονη αντίδραση των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γιατί υπάρχει αυτή η ξαφνική ευαισθησία όσον αφορά τις φυλές μυθολογικών χαρακτήρων σε σειρές και ταινίες;

Το whitewhashing στο Χόλιγουντ: Μία διαχρονική «αξία»

Η ευαισθησία εμφανίστηκε μεταξύ των θεατών όταν οι μειονότητες άρχιζαν να παίρνουν ρόλους «λευκών χαρακτήρων», καθώς το whitewashing, δηλαδή η αντικατάσταση χαρακτήρων διαφορετικών φυλών από λευκούς ηθοποιούς είναι μία διαχρονική αξία που το Χόλιγουντ για χρόνια τιμούσε, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Από παλαιότερες κλασικές ταινίες μέχρι νεότερες, ακόμη και ταινίες πολύ πρόσφατες έχουμε δει Τζέκινς Χαν -που αποτελεί και ιστορικό πρόσωπο- να τον υποδύεται ο γεννημένος στην Αϊόβα Τζόν Γουέιν, αλλά και τον Πρίγκιπα της Περσίας (Prince of Persia), Ντάσταν να τον υποδύεται ο Τζέικ Τζίλενχαλ.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Τζόν Γουέιν στην ταινία «The Conqueror (1956)» υποδύεται τoν Μογγόλο κατακτητή Τζένκινς Χαν.

image

  • Γιουλ Μπρίνερ στην ταινία «The King and I (1956)» υποδύεται τον Ταϊλανδό βασιλιά Μονγκούτ.

image

  • Άλεκ Γκίνες στην ταινία «Lawrence of the Arabia (1962)» υποδύεται τον Άραβα βασιλιά Φεϊσάλ.
  • Λουί Ζουρντάν στην ταινία «Jmes Bond: Octopussy (1983)» υποδύεται τον Καμάλ Καν έναν Αφγανό πρίγκιπα σύμφωνα με το βιβλίο.
  • Αλ Πατσίνο στην ταίνια «Scarface (1983)» υποδύεται τον Τόνι Μοντάνα έναν Κουβανό έμπορο ναρκωτικών.
  • Άλφρεντ Μολίνα στην ταινία «Not Without My Daughter (1991)» υποδύεται τον Ιρανό φυσικό Σαγιέντ Μαχμουντί.
  • Οι Μέρυλ Στρίπ, Γκλέν Κλόουζ,Τζέρεμι Άιρονς και Γουινόνα Ράιντερ στην ταινία «House of Spirits (1993)» υποδύονται Λατίνους χαρακτήρες που μένουν στην Χιλή.
  • Η Τζένιφερ Κόνελι στην ταινία «A Beautiful Mind (2001)» υποδύεται την Αλίσια Νας η οποία ήταν στην πραγματικότητα από το Ελ Σλαβαδόρ.
  • Ο Τζέικ Τζίλενχαλ στην ταινία «Prince of Persia: Sand of Time (2010)» υποδύεται τον πέρση πρίγκιπα Ντάσταν.

image

  • Η Τζένιφερ Λόρενς στις ταινίες «Hunger Games» υποδύεται τον χαρακτήρα της Κάντινς που στα βιβλία περιγράφεται με χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά της ηθοποιού που την υποδύεται.
  • Η Τίλντα Σουίντον στην ταινία «Doctor Strange (2016)» υποδύεται τον χαρακτήρα «Ancient One» που είναι Ασιάτης. Η ίδια αργότερα δήλωσε ότι ήταν λάθος το cast σε αυτόν τον ρόλο και δεν θα τον δεχόταν σήμερα.
  • Ολόκληρο το cast στην ταινία «God of Egypt (2016)» υποδύονται χαρακτήρες και θεούς της Αιγύπτου και αποτελείται από Ευρωπαίους ηθοποιούς.

image

Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα και κάποια αφορούν ιστορικά πρόσωπα πράγμα που θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να θεωρηθεί προσβλητικό, ωστόσο όσον αναφορά τους μυθολογικούς χαρακτήρες βιβλίων και ταινιών είναι κάπως υποκριτικό να αντιδρούμε στην φυλετική διαφοροποίηση της μεταφοράς και δεν έχει καμία σημασία η φυλή χαρακτήρων που δεν υπήρξαν ποτέ. Μπορούμε να εστιάσουμε στο πως αποδίδονται αυτοί οι χαρακτήρες, η εσωτερικότητα τους και αν παραμένει ως έχει το «μήνυμα» που «μεταφέρουν».

Όσον αναφορά την Άριελ για παράδειγμα όπως είπε η Τζόντι Μπένσον που έκανε την φωνή του χαρακτήρα στην animation ταινία «δεν έχει σημασία ο φυλετικός προσδιορισμός του χαρακτήρα, αλλά πως παρουσιάζεται η εσωτερικότητα του, αν ακούσεις στην ταινία το τραγούδι “Part of your World” και κλείσεις τα μάτια δεν έχει καμία διαφορά με την animation ταινία».

Έτσι όποιος ενοχλείται πρέπει μάλλον να αναρωτηθεί με σοβαρότητα «Μήπως είμαι απλά ρατσιστής;».