Ο καταξιωμένος Ιταλός σκηνοθέτης, Πάολο Βίρτζι, σκηνοθετεί τους βραβευμένους με Όσκαρ ηθοποιούς, Έλεν Μίρεν και Ντόναλντ Σάδερλαντ στο «Ταξίδι Αναψυχής». Πρόκειται για ένα ταξίδι ζωής, αξέχαστο και γεμάτο συναίσθημα. Δύο ανθρώπων κοντά στα ογδόντα που λαχταρούν μία τελευταία περιπέτεια μαζί και αποφασίζουν να ξεφύγουν μακριά από τα ενήλικα παιδιά τους και τους γιατρούς, σε ένα απαγορευμένο ταξίδι. Προβάλλεται στο «Σινεμά με Θέα».

Ads

Η ταινία του Πάολο Βίρτζι (Η Τρελή Χαρά, Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο), αποτελεί μια οδύσσεια μέσα από τις πόλεις φαντάσματα, τα έρημα πάρκα, τα ξεχασμένα τουριστικά αξιοθέατα και τους ετοιμόρροπους δρόμους της Αμερικής, δοσμένη με χιούμορ, τρυφερότητα, αλλά και ειρωνεία.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι η ιστορία της Έλα (Έλεν Μίρεν) και του Τζον (Ντόναλντ Σάδερλαντ). Ένας φόρος τιμής των ανθρώπων που συνάντησαν, των εμποδίων που ξεπέρασαν, των εμπειριών που έζησαν, της αγάπης που μοιράστηκαν και του θάρρους τους να διεκδικήσουν πίσω το δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους.

image

Ads

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Michael Zadoorian η τρυφερή ταινία του Πάολο Βίρτζι είναι μια μικρή απόλαυση για το κοινό, γεμάτη χιούμορ και πολλές στιγμές συγκίνησης. Το «Ταξίδι Αναψυχής» πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο 2017, στο Φεστιβάλ της Βενετίας, αλλά και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Η ερμηνεία της Έλεν Μίρεν της χάρισε μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία των δύο θρυλικών πρωταγωνιστών, της Έλεν Μίρεν και του Ντόναλντ Σάδερλαντ, μετά από 27 χρόνια όταν και πρωταγωνίστησαν μαζί στο «Bethune: The Making of a Hero».

image

«Η ταινία «Ταξίδι Αναψυχής» είναι μια πανανθρώπινη ιστορία για την αληθινή αγάπη, για το τι συμβαίνει όταν ψιθυρίζεις στον άλλο: «για πάντα μαζί» μέσα από την ανθρώπινη, μεσογειακή ματιά του Πάολο Βίρτσι. Και είναι επιπλέον ενα κλασικό, αμερικάνικο road movie. Με τον θρυλικό Ντόναλντ Σάδερλαντ έχουμε μια τέτοια χημεία που θα πίστευες ότι υπήρξαμε όντως παντρεμένοι όλα αυτά τα χρόνια! Λάτρεψα αυτήν την ταινία και εύχομαι να το διασκεδάσετε κι εσείς όπως κι εγώ.» – Έλεν Μίρεν

Ο Πάολο Βίρτσι, έγινε ευρύτερα γνωστός ήδη από το ντεμπούτο του «La bella vita», κερδίζοντας τα βραβεία David di Donatello και Silver Ribbon για τον καλύτερο νέο σκηνοθέτη. Στη συνέχεια έγραψε και σκηνοθέτησε οχτώ ταινίες για την μεγάλη οθόνη.

image

Ανάμεσα τους συναντάμε τα «Ferie d’agosto, Ovosodo» (Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας), «Baci e abbracci, My Name is Tanino, Caterina va in città» και «N.» (Io e Napoleone), με τους Ντάνιελ Οτέιγ και Μόνικα Μπελούτσι.

Η ταινία του «Tutta la vita davanti», κέρδισε δύο Silver Ribbons (καλύτερης ταινίας και καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου στη Σαμπρίνα Φερίλι), ενώ το «Ανθρώπινο Κεφάλαιο» (Il Capitale Umano / Human Capital – 2013) αποτέλεσε την επίσημη υποψηφιότητα της Ιταλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η «Τρελή Χαρά» (Like Crazy / La Pazza Gioia – 2016), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, έχοντας Επίσημη Συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερων των Σκηνοθετών.

image

Ταξίδι Αναψυχής / Leisure Seeker
Σκηνοθεσία: Πάολο Βίρτζι / Paolo Virzi
Σενάριο: Stephen Amidon, Francesca Archibugi, Paolo Virzì, Francesco Piccolo
Διεύθυνση φωτογραφίας: Luca Bigazzi
Μοντάζ: Jacopo Quadri
Μουσική: Carlo Virzì
Ηθοποιοί: Helen Mirren, Donald Sutherland
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 112 λεπτά

  • ROOF ΚΤΙΡΙΟΥ Μ2, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 08 Ιουλίου 2019 21:30
  • ROOF ΚΤΙΡΙΟΥ Μ2, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 09 Ιουλίου 2019 21:30

Σινεμά με Θέα

Το πιο αγαπημένο θερινό σινεμά της Θεσσαλονίκης δηλώνει παρών. Καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές προσφέρουν και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι δυο κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί διοργανώνουν για πέμπτη συνεχή χρονιά το «Σινεμά με Θέα» στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο, προτείνοντας αξιόλογες ταινίες.