Ο Ιταλός δημιουργός Πάολο Βίρτζι, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen Amidon. Έχοντας στη διάθεση του ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών – ξεχωρίζουν οι υπέροχες, Βαλέρια Γκολίνο και Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι – ο σκηνοθέτης μας παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα μελέτη της ιταλικής κοινωνίας που βρίσκεται σε πτώση μετά την οικονομική κρίση που βρίσκει απροετοίμαστους τους πάντες. Οι τραγικές εξελίξεις που μοιραία θα ακολουθήσουν, βρίσκουν τους ήρωες μας ανέτοιμους. Προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ιταλία, Μιλάνο. Ένα τζιπ συγκρούεται μ’ έναν άτυχο ποδηλάτη μια νύχτα πριν την Παραμονή των Χριστουγέννων. Τι συνέβη εκείνο το βράδυ; Πώς αυτό το ατύχημα συνδέει και παράλληλα ανατρέπει τη ζωή των δύο οικογενειών Μπερνάσκι και Οσόλα, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας;

Ένα φαινομενικά τυχαίο γεγονός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με τον οποίο συνδέονται οι τέσσερις ιστορίες της ταινίες. Η κάθε μία εκ των οποίων παρουσιάζει μία διαφορετική οπτική γωνία και προσθέτει νέα στοιχεία στην χαρτογράφηση των χαρακτήρων που σταδιακά αποκαλύπτονται.

image

Ads

Ο Ιταλός σκηνοθέτης με έξυπνο αφηγηματικό τρόπο αποκαλύπτει σε κάθε κεφάλαιο από ένα κομμάτι του παζλ, επιτρέποντας στον θεατή να παρακολουθεί ταυτόχρονα πολλαπλές ιστορίες, να γνωρίσει σε βάθος τους χαρακτήρες και να ανυπομονεί διαρκώς για την εξέλιξη της πλοκής.

Το «Ανθρώπινο Κεφάλαιο» του Πάολο Βίρτζι, με καυστική διάθεση, σκιαγραφεί την σύγχρονη ιταλική κοινωνία και παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα μελέτη των επιπτώσεων που προέκυψαν από την χρηματοπιστωτική κρίση, τόσο σε οικονομικό, όσο κυρίως σε επίπεδο ηθικό αξιών.

image

Στο καστ ξεχωρίζουν οι δύο υπέροχες ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες του φιλμ, Βαλέρια Γκολίνο και Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, οι οποίες μάλιστα την ίδια πάντα χρονιά πέρασαν και πίσω από την κάμερα παρουσιάζοντας το «Μέλι» (Honey / Miele) και το «Ένας Πύργος Στην Ιταλία» (A Castle In Italy / Un Castello In Italia / Un château en Italie), αντίστοιχα. Δίπλα τους, ο Φαμπρίτζιο Μπεντιβόγλιο και ο Φαμπρίτζιο Γκιφούνι, συμπληρώνουν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο καστ.

image

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία απέσπασε επτά Βραβεία (Καλύτερης ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερου Ήχου), στα αντίστοιχα εθνικά Βραβεία της Ιταλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς επίσης και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, στις Χρυσές Σφαίρες της Ιταλίας. Παράλληλα η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (Valeria Bruni Tedeschi) τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, στο Tribeca Film Festival.

image

Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη υποψηφιότητα της Ιταλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2015, ενώ πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

image

Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο / Il Capitale Umano / Human Capital
Σκηνοθεσία: Πάολο Βιρτζί
Σενάριο: Φραντσέσκο Μπρούνι, Φραντσέσκο Πίκολο, Πάολο Βιρτζί βασισμένο στο βιβλίο του Στίβεν Αμιντον «Human Capital»
Φωτογραφία: Ζερόμ Αλμερά
Μοντάζ: Σεσίλια Ζανούσο
Μουσική: Κάρλο Βιρτζί
Πρωταγωνιστούν: Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο, Βαλέρια Γκολίνο, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Φαμπρίτσιο Τζιφούνι
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Διάρκεια: 111 λεπτά
Την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Άστυ, στο πλαίσιο του Ταινιοράματος 2019

Πληροφορίες:
Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 16 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου).

image

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2019