Είκοσι πέντε χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία, τα δύο κερδισμένα Βραβεία Όσκαρ (Πρωτότυπου Σεναρίου και Ά Γυναικείου Ρόλου) και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, το «Φάργκο» αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς όχι μόνο της φιλμογραφίας των αδελφών Κοέν αλλά γενικότερα στον ανεξάρτητο αμερικάνικο κινηματογράφο. Το φιλμ προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 12 Ιουλίου στο 11ο Athens Open Air Film Festival, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να το απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Χειμώνας του 1987 στην Μινεάπολη και ο πωλητής αυτοκινήτων Τζέρι Λούντγκαρντ (Ουίλλιαμ Χ. Μέϊσι) είναι απελπισμένος με την οικονομική του κατάσταση. Με τη βοήθεια του πρώην κατάδικου και νυν συνάδελφου και μηχανικού, Σεπ Πράουντφουτ (Στηβ Ρίβις), ο Τζέρι έρχεται σε επαφή με τους εγκληματίες Καρλ Σόουγουολτερ (Στιβ Μπουσέμι) και Γκίαρ Γκρίμσρουντ (Πήτερ Στόρμαρ).

Ταξιδεύει μέχρι το Φάργκο στην Βόρεια Ντακότα για να συναντήσει από κοντά και να προσλάβει τους δύο άνδρες, με σκοπό να απαγάγουν τη σύζυγό του Τζιν (Κριστίν Ρούντραντ), και να απαιτήσουν λύτρα ύψους 80.000 δολλαρίων, από τον πλούσιο πεθερό και προϊστάμενό του, Γουέιντ Γκούσταφσον (Χαρβ Πρέσνελ).

image

Ads

Ως αντάλλαγμα, ο Τζέρι θα παρέχει στον Καρλ και τον Γκίαρ ένα καινούριο αυτοκίνητο Oldsmobile Cutlass Ciera του 1987 και τα μισά από τα χρήματα των λύτρων. Ωστόσο, ο Τζέρι σκοπεύει κρυφά να πει στον Γουέιντ ότι τα λύτρα είναι $1.000.000 δολάρια και να κρατήσει τα περισσότερα από τα χρήματα για τον εαυτό του.

Βασισμένοι σε πραγματικά γεγονότα, οι αδερφοί Κοέν, παρουσιάζουν μία ταινία – σημείο αναφοράς στον αμερικανικό κινηματογράφο. Η ταινία κέρδισε δύο από τις επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ για τις οποίες προτάθηκε, αυτήν του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για τους αδερφούς Κοέν και αυτήν του Ά Γυναικείου ρόλου για την εξαιρετική Φράνσις ΜακΝτορμαντ. Επίσης, κέρδισε το βραβείο BAFTA καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Τζόελ Κοέν, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 1996.

image

Το 2006 η ταινία θεωρήθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική» από τη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου και καταχωρήθηκε στο Αμερικάνικο εθνικό αρχείο ταινιών, καθιστώντας την μία από τις μόλις έξι ταινίες οι οποίες έχουν επιλεγεί και καταχωρηθεί εντός του πρώτου χρόνου κατά τον οποίο προτάθηκαν. Την επιτυχία της ταινίας, ακολούθησε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του τηλεοπτικού καναλιού FX το 2014, από τον Νώε Χόλεϋ, με τους αδερφούς Κοέν ως συμπαραγωγούς και πρωταγωνιστές τους Μάρτιν Φρίμαν και Μπίλι Μπομπ Θόρντον.

image

Φράνσις ΜακΝτόρμαντ / Frances McDormand

Γεννημένη στις 23 Ιουνίου του 1957, η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ είναι μία σπουδαία Αμερικανίδα ηθοποιός, τόσο του κινηματογράφου, όσο και του θεάτρου, η οποία έχει ήδη κερδίσει τρία Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου, για τις ερμηνείες της στις ταινίες: «Fargo» (1996), «Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» (2018) και «Η Χώρα των Νομάδων» (2020).

Διαβάστε Επίσης:

image

Φάργκο / Fargo
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζόελ και Ίθαν Κοέν
Πρωταγωνιστές: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Ουίλλιαμ Χ. Μέϊσι, Στιβ Μπουσέμι, Πήτερ Στόρμαρ
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς
Μοντάζ: Τζόελ και Ίθαν Κοέν
Έτος Παραγωγής: 1996
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 98 λεπτά
Πότε: Δευτέρα 12 Ιουλίου | 21:30
Πού: Σινέ Φλερύ (Σκίπη 5 – 7, Καλλιθέα) | Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες:
Η είσοδος στο χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με Δελτία Εισόδου τα οποία οι θεατές θα μπορούν:
α. είτε να προμηθεύονται επί τόπου στην τοποθεσία της εκδήλωσης
β. είτε να εξασφαλίζουν με ηλεκτρονική προκράτηση, δυο ημέρες πριν από κάθε προβολή (η προκράτηση θα ανοίγει στις 12 το μεσημέρι) στο aoaff.gr
Κάθε θεατής θα δικαιούται Μόνο Ένα δελτίο εισόδου
Η είσοδος και διάθεση δελτίων θα ξεκινά μιάμιση ώρα πριν από κάθε προβολή
Οι θεατές που έχουν κάνει ηλεκτρονική προκράτηση θα πρέπει να παραλαμβάνουν το δελτίο τους τουλάχιστον 15′ νωρίτερα από την έναρξη της προβολής, διαφορετικά η θέση θα απελευθερώνεται και θα διατίθεται επιτόπου