Γεννημένη στις 23 Ιουνίου του 1957, η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ είναι μία σπουδαία Αμερικανίδα ηθοποιός, τόσο του κινηματογράφου, όσο και του θεάτρου. Με αφορμή τα γενέθλιά της, θυμόμαστε τις δύο ταινίες που τις χάρισαν ισάριθμα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου: «Fargo» και «Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι».

Ads

Φάργκο / Fargo
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζόελ και Ίθαν Κοέν
Πρωταγωνιστές: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Ουίλλιαμ Χ. Μέϊσι, Στιβ Μπουσέμι, Πήτερ Στόρμαρ
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς
Μοντάζ: Τζόελ και Ίθαν Κοέν
Έτος Παραγωγής: 1996
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 98 λεπτά

image

Χειμώνας του 1987 στην Μινεάπολη και ο πωλητής αυτοκινήτων Τζέρι Λούντγκαρντ (Ουίλλιαμ Χ. Μέϊσι) είναι απελπισμένος με την οικονομική του κατάσταση. Με τη βοήθεια του πρώην κατάδικου και νυν συνάδελφου και μηχανικού, Σεπ Πράουντφουτ (Στηβ Ρίβις), ο Τζέρι έρχεται σε επαφή με τους εγκληματίες Καρλ Σόουγουολτερ (Στιβ Μπουσέμι) και Γκίαρ Γκρίμσρουντ (Πήτερ Στόρμαρ). Ταξιδεύει μέχρι το Φάργκο στην Βόρεια Ντακότα για να συναντήσει από κοντά και να προσλάβει τους δύο άνδρες, με σκοπό να απαγάγουν τη σύζυγό του Τζιν (Κριστίν Ρούντραντ), και να απαιτήσουν λύτρα ύψους 80.000 δολλαρίων, από τον πλούσιο πεθερό και προϊστάμενό του, Γουέιντ Γκούσταφσον (Χαρβ Πρέσνελ). Ως αντάλλαγμα, ο Τζέρι θα παρέχει στον Καρλ και τον Γκίαρ ένα καινούριο αυτοκίνητο Oldsmobile Cutlass Ciera του 1987 και τα μισά από τα χρήματα των λύτρων. Ωστόσο, ο Τζέρι σκοπεύει κρυφά να πει στον Γουέιντ ότι τα λύτρα είναι $1.000.000 δολάρια και να κρατήσει τα περισσότερα από τα χρήματα για τον εαυτό του.

Ads

Βασισμένοι σε πραγματικά γεγονότα, οι αδερφοί Κοέν, παρουσιάζουν μία ταινία – σημείο αναφοράς στον αμερικανικό κινηματογράφο. Η ταινία κέρδισε δύο από τις επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ για τις οποίες προτάθηκε, αυτήν του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για τους αδερφούς Κοέν και αυτήν του Α΄ Γυναικείου ρόλου για την εξαιρετική Φράνσις ΜακΝτορμαντ. Επίσης, κέρδισε το βραβείο BAFTA καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Τζόελ Κοέν, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 1996.

Το 2006 η ταινία θεωρήθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική» από τη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου και καταχωρήθηκε στο Αμερικάνικο εθνικό αρχείο ταινιών, καθιστώντας την μία από τις μόλις έξι ταινίες οι οποίες έχουν επιλεγεί και καταχωρηθεί εντός του πρώτου χρόνου κατά τον οποίο προτάθηκαν. Την επιτυχία της ταινίας, ακολούθησε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του τηλεοπτικού καναλιού FX το 2014, από τον Νώε Χόλεϋ, με τους αδερφούς Κοέν ως συμπαραγωγούς και πρωταγωνιστές τους Μάρτιν Φρίμαν και Μπίλι Μπομπ Θόρντον.

Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μάρτιν ΜακΝτόνα
Πρωταγωνιστούν: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Γούντι Χάρελσον, Σαμ Ρόκγουελ
Μοντάζ: Τζον Γκρέγκορι
Φωτογραφία: Μπεν Ντέιβις
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 115 λεπτά

image

Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, η Μίλντρεντ Χέις (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) κάνει μία τολμηρή κίνηση, παραγγέλλοντας τρεις πινακίδες στο δρόμο που οδηγεί στην κωμόπολη της, οι οποίες έχουν ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον σερίφη της περιοχής, Ουίλιαμ Ουίλοουμπι (Γούντι Χάρελσον). Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία, Αξιωματικός Ντίξον (Σαμ Ρόκγουελ), ένας ανώριμος τύπος με ροπή προς τη βία, μπλέκεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και της αστυνομίας του Έμπινγκ θα επιδεινωθεί.

Τι συμβαίνει όταν η συσσωρευμένη οργή έρχεται αντιμέτωπη με ζητήματα ηθικής; Η φιλήσυχη κωμόπολη Έμπινγκ, στο Μιζούρι, αναταράσσεται όταν η δυναμική Μίλντρεντ Χέιζ αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να έρθει αντιμέτωπη με την αστυνομία, για να βρει το δολοφόνο της κόρης της. Το φιλμ «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», είναι ένα ανατρεπτικό δράμα, με αρκετές δόσεις χιούμορ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάρτιν ΜακΝτόνα (Αποστολή στη Μπριζ – 2008), ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, σε μία σπουδαία ερμηνεία. που τις χάρισε το δεύτερο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, 22 χρόνια μετά το θρυλικό «Φάργκο / Fargo».

«Πιάστηκα πολύ από τον Τζον Γουέιν όσον αφορά στην ιδέα του παρουσιαστικού, επειδή πραγματικά δεν είχα κάποιο γυναικείο είδωλο στο μυαλό μου. Η Μίλντρεντ ανήκει περισσότερο στην παράδοση του μυστήριου άντρα στα Σπαγκέτι Ουέστερν, αυτού που έρχεται περπατώντας στη μέση του δρόμου, τραβάει το περίστροφο του και τους διαλύει όλους – αν και είναι σημαντικό, πιστεύω, πως το μόνο όπλο που χρησιμοποιεί ποτέ η Μίλντρεντ, είναι η εξυπνάδα της.» – Φράνσις ΜακΝτόρμαντ

«Μπορούσα να το δω στο περπάτημα και το ύφος της. Νομίζω πως ο Τζον Γουέιν έγινε σημείο αναφοράς, σε κάποιο βαθμό, για την Φράνσις. Αλλά βλέπω επίσης και τον Μπράντο, και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ.» – Μάρτιν ΜακΝτόνα

Ένα σκοτεινό δράμα, με υποχθόνιο χιούμορ, το οποίο αναφέρεται στην αγωνιώδη προσπάθεια μιας γυναίκας από μια μικρή πόλη του Μιζούρι, που πιέζει με έναν ξεχωριστό τρόπο τις τοπικές αρχές προκειμένου να εξιχνιαστεί η υπόθεση δολοφονίας της κόρης της. Στον πυρήνα του «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», βρίσκεται η διαμάχη της Μίλντρεντ με τον αρχηγό της αστυνομίας του Έμπινγκ. «Η ιστορία είναι ένας πόλεμος μεταξύ δύο ανθρώπων, που ο καθένας έχει ένα κάποιο δίκιο», σημειώνει ο ΜακΝτόνα, «και εκεί αρχίζει όλη η ένταση και το δράμα». Αυτές οι εντάσεις μετατρέπονται σε εξερεύνηση του τί μπορεί να συμβεί όταν η οργή δε μπορεί να συγκρατηθεί. Όσο η ένταση κλιμακώνεται, η ταινία εξερευνά τα θέματα του διχασμού, της οργής και της ηθικής.

«Που πας όταν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση απώλειας και οργής που είναι αδιέξοδη; Τι μπορείς να κάνεις, εποικοδομητικό ή καταστροφικό; Είναι μία ενδιαφέρουσα ιδέα να εξερευνήσεις, το τι συμβαίνει όταν ίσως δεν υπάρχει καμία ελπίδα σε μία κατάσταση, αλλά αποφασίζεις να το παλέψεις μέχρι αυτή η ελπίδα να έρθει. Νομίζω αυτός είναι ο λόγος που αυτή η ταινία μοιάζει διαφορετική από τις άλλες crime ταινίες: Υπάρχει αυτό το ερώτημα στον αέρα, ‘κι αν δεν υπάρχει λύση σε αυτό το έγκλημα;’.» – Μάρτιν ΜακΝτόνα

O βραβευμένος με Όσκαρ, Μάρτιν ΜακΝτόνα (Αποστολή στη Μπριζ), επιστρέφει με το γνωστό σκοτεινό του χιούμορ, υπογράφοντας το σενάριο και τη σκηνοθεσία, σε μία από τις καλύτερες ταινίες του 2018: «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω Από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι». Είναι η πρώτη φορά που ο ΜακΝτόνα γράφει έναν γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία του και στο πρόσωπο της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ φαίνεται να βρήκε την ιδανική ηθοποιό. Στην καρδιά της ταινίας θα δούμε και τους εξαιρετικούς Γούντι Χάρελσον, Σαμ Ρόκγουελ, Άμπι Κόρνις, Τζον Χοκς, Λούκας Χέτζις και Πίτερ Ντίνκλατζ, οι οποίοι στέκονται επάξια.