Το φιλμ «Η Χώρα των Νομάδων / Nomadland», διηγείται την ιστορία μιας μοντέρνας περιπλανώμενης, που διαλέγει να αφήσει πίσω της, την μέχρι τότε δεδομένη ζωή της και να διασχίσει ολομόναχη την αμερικανική ενδοχώρα, οδηγώντας ένα τροχόσπιτο και αναζητώντας νόημα και ένα μέρος για να ανήκει. Η Κλόε Ζάο σκηνοθετεί την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ σε μία καθηλωτική ερμηνεία, που τιμήθηκε δικαίως με Όσκαρ και αξίζει να συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες της πιο περίεργης κινηματογραφικής σεζόν της εποχής μας.

Ads

Μετά την οικονομική κατάρρευση μίας εταιρείας σε μια πόλη της αγροτικής Νεβάδα, η χήρα Fern (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) φορτώνει όλη της τη ζωή σε ένα φορτηγάκι. Στο ταξίδι της θα κάνει κάθε λογής ευκαιριακές δουλειές, ενώ θα ζήσει μαζί με πραγματικούς νομάδες στο αχανές τοπίο της αμερικάνικης Δύσης και στο περιθώριο της κοινωνίας, όπου εξερευνά μια ζωή έξω από την συμβατική καθημερινότητα, ως σύγχρονη πλέον νομάδα.

Ένα πανοραμικό πορτρέτο του νομαδικού πνεύματος της Αμερικής προς εύρεση ευκαιριακής εργασίας, η ταινία της Κλόε Ζάο είναι μία «ταινία δρόμου» της εποχής μας, περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Νε πρωταγωνίστρια την υπέροχη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, η οποία «έφερε» στην Ζάο το εγχείρημα, αφού εκτίμησε την προηγούμενη ταινία της με τίτλο «The Rider».

image

Ads

«Το «The Rider» είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει εδώ και καιρό» λέει η ΜακΝτόρμαντ. «Το να μην είσαι προϊδεασμένη για τους χαρακτήρες, τη σκηνοθέτιδα ή να μην ξέρεις πολλά για την ταινία, σε κάνει να νιώθεις ότι η ταινία είναι μια προσωπική ανακάλυψη. Ως παραγωγός, με προσέλκυσε μία γυναίκα σκηνοθέτης που χρησιμοποίησε τα κλασικά αρρενωπά σχήματα λόγου ενός γουέστερν για να πει μία πανανθρώπινη ιστορία για τον θρίαμβο παρά τις αντιξοότητες και για τη θέληση για επιβίωση».

Οι δύο γυναίκες έφτιαξαν μαζί το πορτρέτο μιας γυναίκας που έχει χάσει τον σύζυγό της, αλλά και όλη την προηγούμενη ζωή της, όταν κλείνει το ορυχείο της πόλης όπου ζούσε. Όμως στη διαδρομή, βρίσκει τη δύναμή της καθώς και μια καινούρια ζωή. Ανακαλύπτει την έννοια της κοινότητας μέσα από νομαδικές συγκεντρώσεις, έρχεται κοντά με τον Dave (Ντέιβιντ Στράδερν) και με άλλους που συναντά στο διάβα της. Το κυριότερο, σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα: «Στη φύση, στην άγρια φύση, στα βράχια, στα δέντρα, στα αστέρια, σε έναν τυφώνα, είναι εκεί που βρίσκει την ανεξαρτησία της».

image

«Η Κλόε  βυθίζεται στις αφηγήσεις των χαρακτήρων της και ψάχνει το στοιχείο που δίνει δραματουργική διάσταση στην ταινία» λέει η Μακντόρμαντ. «Η διαδικασία στην ταινία «Nomadland» ήταν μία πρόκληση και για τις δυο μας γιατί είχαμε να χειριστούμε ένα υβρίδιο με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς από τη νομαδική κοινότητα και τον Ντέιβιντ Στράδερν κι εμένα ως επαγγελματίες, που υποδυόμασταν ρόλους. Παρόλα αυτά η  Κλόε και ο Τζος, ο διευθυντής φωτογραφίας, πέρασαν χρόνο με τον Ντέιβιντ κι εμένα και τις οικογένειες μας στη μικρή πόλη, όπου ζούμε. Η Κλόε κράτησε σημειώσεις για τις ζωές μας, την αλληλεπίδραση μεταξύ μας και ανέπτυξε την ιδέα της Fern και του Dave από εκεί».

image

Αυτή είναι η τρίτη ταινία μεγάλου μήκους από την σκηνοθέτιδα Κλόε Ζάο. Η «Χώρα των Νομάδων», συμπεριλαμβάνει τους αληθινούς νομάδες Linda May, Swankie και Bob Wells ως μέντορες και συντρόφους της Fern στην εξερεύνηση του απέραντου τοπίου της Αμερικανικής Δύσης.

Με τη ματιά του παρατηρητή, η γεννημένη στο Πεκίνο, Κλόε Ζάο / Chloé Zhao (The Rider), στηρίχθηκε στο βιβλίο της δημοσιογράφου Jessica Bruder και συνέθεσε μία σπουδαία και εύστοχη ταινία για τους απόκληρους νομάδες της Αμερικής, αλλά και την αίσθηση της κοινότητας που αναδύεται μέσα στη μοναξιά του αχανούς τοπίου. Η λυρική ταινία επιτυγχάνει μοναδικά την ισορροπία ανάμεσα στη μυθοπλασία και την τεκμηρίωση, τοποθετώντας την εξαιρετική πρωταγωνίστρια Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ανάμεσα σε πραγματικούς νομάδες.

image

Μία από τις καλύτερες ταινίες της ιδιαίτερης κινηματογραφικής σεζόν, η οποία τιμήθηκε με: τρία Βραβεία Όσκαρ (στις κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Ά Γυναικείου Ρόλου), δύο Χρυσές Σφαίρες (Σκηνοθεσίας & Καλύτερης Ταινίας), Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας και Βραβείο Κοινού στο Τορόντο. Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο 26ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου αποτέλεσε και την Ταινία Έναρξης της διοργάνωσης.

Πολλοί από τους πραγματικούς νομάδες που εμφανίζονται στην ταινία επιλέχθηκαν μετά από αρκετούς μήνες και σταδιακά. Η Swankie και η Linda May επιλέχθηκαν από νωρίς, καθώς είναι και στο βιβλίο της Bruder. «Για μένα, φυσικά, η ζωή μου μοιάζει φυσιολογική και συνηθισμένη, το να διαβάζω για μένα στο βιβλίο της Jessica με έκανε κάπως να ντρέπομαι φυσικά» λέει η Swankie. «Έβαλα στην άκρη κάποιες συνθήκες της ζωής μου για λίγο για να είμαι στην ταινία, αλλά άξιζε τον κόπο. Η Chloé, μάλιστα, σκέφτηκε να έχω το χέρι μου σε νάρθηκα» λέει η Swankie.

image

Η «Χώρα των Νομάδων», καταγράφει την Οδύσσεια της Fern στους αυτοκινητοδρόμους, τις ερήμους και τον απέραντο ορίζοντα μιας Αμερικής που μοιάζει με σύγχρονη Άγρια Δύση και εμπνέει την Κλόι Ζάο για ένα ήρεμο έπος, ένα μινιμαλιστικό road movie, στο οποίο η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ επικοινωνεί μοναδικά μέσα από το πρόσωπο, τα βλέμματά της, την εκφραστική γλώσσα του σώματός της, παραδίδοντας άλλη μια σπουδαία ερμηνεία σε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

image

«Η Χώρα των Νομάδων» (Νomadland)
Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο
Σενάριο: Jessica Bruder (based on the book by), Chloé Zhao (written for the screen by)
Πρωταγωνιστούν: Φράνσις Μακντόρμαντ, Ντέιβιντ Στράδερν, Λίντα Μέι, Μπομπ Γουέλς, Σαρλίν Σουόνκι
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Joshua James Richards
Μοντάζ: Chloé Zhao
Κοστούμια: Hannah Logan Peterson
Μουσική: Ludovico Einaudi
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Γερμανία
Διάρκεια: 107 λεπτά