Το 1976 ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, έχοντας συγκεντρώσει μία πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών – Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Στεφανία Σαντρέλι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Ντομινίκ Σαντά και Αλίντα Βάλι – παρουσιάζει το κοινωνικοπολιτικό του κινηματογραφικό έπος: «1900». Ένα φιλμ διάρκειας 5 ωρών, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το θυμηθούμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη, την Τετάρτη 8 Μαΐου, ολοκληρώνοντας ιδανικά την ρετροσπεκτίβα: «Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: Ο Τελευταίος Ονειροπόλος», όπου το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

Ads

Η ταινία – έπος του Μπερτολούτσι, αφηγείται την πορεία, μέσα από τις πρώτες πέντε δεκαετίες του 20ού αιώνα, της ιταλικής αγροτικής τάξης και πιο ειδικά των χωρικών της μεγάλης πεδινής περιοχής της Εμίλια.

Στο συγκεκριμένο μέρος, η σοσιαλιστική ιδέα είναι βαθιά ριζωμένη από παλιά και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, μέσα από την παράλληλη ιστορία δύο νέων που γεννήθηκαν την Πρωτοχρονιά του 1900, σε γειτονικά σπίτια: ο γιος ενός τσιφλικά (Ζεράρ Ντεπαρντιέ) και ο γιος ενός κολίγα (Ρόμπερτ Ντε Νίρο).

Τα παιδιά συνδέονται με στενή φιλία, μεγαλώνουν μαζί, ανακαλύπτουν τη φύση και τον έρωτα, μοιράζονται τις γυναίκες, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, η ταξική διαφορά που στα νεανικά τους χρόνια είχε μικρή σημασία, αυξάνει όλο και περισσότερο, για να καταλήξει να αποτελεί ανάμεσά τους, ένα χάσμα.

Ads

image

Η ταινία αρχίζει με την εικόνα ενός ζωγραφικού πίνακα που παρασταίνει με επική έξαρση μια αγροτική πορεία. Πρώτα προβάλλεται σε γκρο πλάνο το κεντρικό πρόσωπο και ύστερα με οπισθοχώρηση του φακού, η συνολική σύνθεση, όπου οι κεντρικές μορφές χάνονται στη μάζα. Η ιστορία μιας ολόκληρης χώρας μέσα από μια παιδική φιλία.

Το «1900» ακολουθεί σ’ όλη τη διάρκειά του αυτή την κίνηση, περνώντας εξακολουθητικά από το άτομο στην ομάδα και κάνοντας να κυριαρχεί το συλλογικό στοιχείο πάνω στο ατομικό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την χαρακτηριστική μουσική σύνθεση, υπογράφει ο σπουδαίος, Ένιο Μορικόνε.

image

Πρόκειται για ένα έντονα πολιτικοποιημένο έργο, το οποίο είχε ως στόχο να αφηγηθεί την γέννηση των σοσιαλιστικών ιδεών και της επαναστατικής ουτοπίας, από τις αρχές του αιώνα μέχρι και την πτώση του φασισμού. Η ταινία προβλήθηκε σε δύο μέρη λόγω της μεγάλης της διάρκειας, γεγονός που επηρέασε εύλογα την εμπορική της απήχηση.

image

1900 / Novecento
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι / Bernardo Bertolluchi
Σενάριο: Franco Arcalli, Giuseppe Bertolucci, Bernardo Bertolucci
Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Στεφανία Σαντρέλι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Ντομινίκ Σαντά, Αλίντα Βάλι
Μουσική: Ένιο Μορικόνε
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1976
Διάρκεια: 317 λεπτά
Τετάρτη 8 Μαΐου στις 18:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι υπήρξε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ο οποίος στο σύνολο της καριέρας του πραγματοποίησε μια σειρά από γνήσιες κινηματογραφικές επαναστάσεις. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς του παγκόσμιου Σινεμά, με 16 ταινίες μυθοπλασίας του, που θα έχουμε την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουμε ξανά, στην μεγάλη οθόνη.

image

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσίασε από την Πέμπτη 2 έως και την Τετάρτη 8 Μαΐου, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ, έναν κινηματογραφικό φόρο τιμής, στον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη, που απαιτείται να βιωθεί στην μεγάλη οθόνη και κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες προβολής.

Διαβάστε επίσης: