Το τελευταίο διάστημα στις επαγγελματικές κάρτες αρκετών δημοσιογράφων ανά τον κόσμο έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της μια ασυνήθιστη αναφορά: Ricochet ID. Ουσιαστικά, αυτή η αναφορά αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση προς τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος να καταγγείλουν ανώνυμα – γιατί αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα τους δίνει το Ricochet – φαινόμενα διαφθοράς οπουδήποτε συμβαίνουν: σε δημόσιους οργανισμούς, μεγάλες επιχειρήσεις, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας ή ακόμη και εκκλησιαστικούς φορείς. Χωρίς τον φόβο το όνομά τους να βγει στην επιφάνεια, με προφανείς επιπτώσεις στη ζωή των ιδίων και της οικογενείας τους.

Ads

Το Ricochet, που χρησιμοποιεί το «Tor Network», είναι ανοιχτό δωρεάν λογισμικό, στην ανάπτυξη του οποίου συμμετέχει και ο οργανισμός «Blueprint for Free Speech». Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξακολουθούν να αναπτύσσονται, αλλά ήδη δίνει τη δυνατότητα ανώνυμης επικοινωνίας, μέσα από μια έξυπνα κρυπτογραφημένη -και γι΄αυτό πιο ασφαλή- οδό, μέσω online instant messaging.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και των πολυεθνικών εταιρειών με οικονομική ισχύ κρατών, η εικόνα των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (γνωστών διεθνώς με τον όρο “whistleblowers”) στη συνείδηση των πολιτών φαίνεται πως έχει αρχίσει να αλλάζει. Αν κάποτε θεωρούνταν από την κοινή γνώμη κοινά “καρφιά”, πλέον περιπτώσεις όπως αυτές του Edward Snowden, που διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης των κυβερνήσεων σε ΗΠΑ και Βρετανία ή του Julian Assange με τα Wikileaks, έχουν αρχίσει να αλλάζουν σε έναν βαθμό την εικόνα του ανθρώπου που “φυσάει τη σφυρίχτρα” για να ξεσηκώσει θόρυβο, όταν εντοπίσει αθέμιτες πρακτικές.

«Δουλεύω πάνω στην προστασία των whistleblowers για σχεδόν μια δεκαετία και ο τρόπος με τον οποίο βλέπω το θέμα εννοιολογικά είναι ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την αποκάλυψη της διαφθοράς καθεαυτήν, αλλά με το ότι δίνει στον πολίτη την αίσθηση ότι το δίκαιο επικρατεί», σημειώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αυστραλή, Σουλέτ Ντρέιφους, (Suelette Dreyfus), λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης “Blueprint for Free Speech”, η οποία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή εκδήλωση, που διοργάνωσαν πρόσφατα το Michael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service του ACT, η οργάνωση Transparency International Greece και η Blueprint for Free Speech

Ads