Προσγειώθηκε για τελευταία φορά μετά από 19 χρόνια το διαστημόπλοιο Endeavour. Το Endeavour κατέληξε στην Φλόριντα όπου και θα εκτεθεί μετά από ταξίδι δύο εβδομάδων στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Ads

Οι τροχοί του διαστημικού λεωφορείου άγγιξαν το διάδρομο του διαστημικού κέντρου Κένεντι στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος. Στο διαστημικό λεωφορείο επέβαιναν έξι αστροναύτες, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός Ρομπέρτο Βιτόρι, ο Μάικ Φίνκε, ο Ντριού Φέουστελ και ο Καναδός Γκρεγκ Σαμίτοφ. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Μαρκ Κέλι, μετά την προσγείωση “είναι λυπηρό να βλέπουμε την τελευταία προσγείωση αλλά αφήνει τεράστια κληρονομιά”.

Ήταν η 25η και τελευταία τροχιακή αποστολή για το Endeavour. Στα 19 χρόνια της ένδοξης καριέρας του έχει συμπληρώσει 299 συνεχόμενες μέρες σε τροχιά, 4.672 γύρους της γης, περισσότερα από 197,6 εκατ. χιλιόμετρα και 25 αποστολές στο διάστημα. Η πρώτη εκτόξευση έγινε το 1992, όταν αντικατέστησε το Challenger. Το διαστημόπλοιο θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο όπου και θα εκτίθεται για το κοινό.