Στη σύσταση ειδικής ομάδας, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την αντιμετώπιση των αναγκών του «κυβερνοπολέμου», δηλαδή των διαδικτυακών επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών ιστότοπων, που συνιστούν τη «σύγχρονη μορφή πολέμου», προχωρά το Ισραήλ.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, η εν λόγω ομάδα ειδικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2010, με επικεφαλής τον υποστράτηγο εν αποστρατεία Ισαάκ Μπεν Ισραέλ, επρόκειτο να υποβάλει στην κυβέρνηση τις προτάσεις της για την επιτυχή διεξαγωγή «κυβερνοπόλεμου» μετά τις διακοπές του εβραϊκού Πάσχα. 


Ο Μπεν Ισραέλ, πρώην διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Όπλων και Τεχνολογικής Υποδομής στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, θεωρείται ειδήμων σε θέματα «κυβερνοπολέμου».

Η βασική απειλή εναντίον του Ισραήλ, κατά την Haaretz, σχετίζεται με δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών που ανήκουν σε κυβερνητικούς φορείς και σε υπηρεσίες ασφάλειας, τόσο σε καθημερινή βάση όσο και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και σε προσπάθειες παρεμπόδισης της λειτουργίας φορέων και ιδρυμάτων που άπτονται της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Ads

Στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατο συνέδριο ο ταξίαρχος Νιτσάν Νουριέλ, από το Γραφείο Αντιτρομοκρατίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι, καθώς και μετά την επιχείρηση κατά του Στόλου της Ελευθερίας για τη Γάζα.

«Το Ισραήλ οφείλει να ολοκληρώσει την στρατηγική δια της οποίας θα υπερασπίσει τα ζωτικά του συστήματα» από διαδικτυακές επιθέσεις που θα προέρχονται από εχθρικά διακείμενες χώρες και οργανώσεις, καθώς «ό,τι γνωρίζουμε εμείς, το γνωρίζει και ο εχθρός», σημείωσε ο Νουριέλ.

Ο Ισραηλινός ταξίαρχος αποκάλυψε επίσης ότι διάφορες τράπεζες και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες δεν είχαν συναινέσει στην παροχή κυβερνητικής προστασίας στο διαδίκτυο, μέχρις ότου τα δίκτυα τους παραβιάστηκαν από στελέχη του Γραφείου Αντιτρομοκρατίας, που θέλησαν να δείξουν το μέγεθος του κινδύνου και του δυνητικού προβλήματος.