Οι αυξημένες ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν έντονες μεταβολές της διάθεσης, ενδεχομένως όμως μπορούν να οδηγήσουν και σε μια αυξημένη ικανότητα να αναγνώρισης απειλητικών ή επιθετικών συμπεριφορών. Το αποτέλεσμα είναι οι μελλοντικές μητέρες να βρίσκονται σε υπέρ-επαγρύπνηση, ενώ καθίστανται και πιο ευάλωτες στο άγχος.

Ads

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η ικανότητα της γυναίκας να αναγνωρίσει εκφράσεις προσώπου που προκαλούν φόβο ή αηδία, ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο του έμμηνου κύκλου, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις ημέρες που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνη. Δεδομένου ότι τα επίπεδα της προγεστερόνης και άλλων ορμονών αυξάνονται δραματικά στο τέλος της κύησης, η Rebecca Pearson και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διερεύνησαν την διαβάθμιση της ικανότητας «ανάγνωσης» των εκφράσεων του προσώπου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στο ερευνητικό αυτό πλαίσιο ζητήθηκε από 76 έγκυες να ορίσουν ένα από τα έξι συναισθήματα, που προέκυπταν από πρόσωπα σε 60 υπολογιστές, πριν από την 14η εβδομάδα της κύησης και μετά την 34η εβδομάδα. Συμπέρασμα του πειράματος ήταν πως τα πρόσωπα που έδειχναν ευτυχία και έκπληξη αναγνωρίστηκαν σωστά και στα δύο στάδια της εγκυμοσύνης, ενώ σχετικά με αυτά που έδειχναν φόβο, θυμό και αηδία, η αναγνώριση είχε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Κατ’ αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες για την έγκυο να αναγνωρίζει δυνητικές απειλές για αυτήν και το έμβρυο της, και ως μετέπειτα μητέρα να γίνει υπέρ-προστατευτική. Βέβαια η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να έχει και μειονεκτήματα. Σ’αυτό το σημείο η Pearson επισημαίνει ότι τα άτομα με κλινικό άγχος είναι εξίσου ικανά στον εντοπισμό αρνητικών συναισθημάτων με βάση τις εκφράσεις του προσώπου. Οι έγκυες γυναίκες όμως δεν είναι κλινικά ασθενείς, αλλά «θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα με ελαφρώς πιο ευαίσθητο τρόπο», εξηγεί η Pearson.

Ads

Η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε μια πρόσφατη μελέτη του Ben Jones, του Πανεπιστημίου του Aberdeen στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος βρήκε ότι οι έγκυες γυναίκες, και οι γυναίκες στα στάδια του έμμηνου κύκλου, όπου τα επίπεδα προγεστερόνης «χτυπάνε κόκκινο», είναι καλύτερες στον εντοπισμό προσώπων που παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας. Μάλιστα όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Η αλληλεπίδραση με ανθρώπους που είναι άρρωστοι, τελικά δεν επιτρέπουν στις έγκυες να αρρωστήσουν».

Το επόμενο βήμα θα είναι να διερευνηθεί κατά πόσον οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες είναι πιο ευαίσθητες στις συναισθηματικές εκφράσεις στα πρόσωπα των βρεφών», λέει ο Jones.

Πηγή: NewScientist