Παρά το προσωπικό κόστος, θα το έκανε ξανά, είπε ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το παγκόσμιο δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων που είχε στήσει η υπηρεσία του. Μιλώντας μέσω βίντεο στην συνδιάσκεψη SXSW στο Τέξας την Δευτέρα είπε ακόμη ότι όσα έκανε είχαν ως αποτέλεσμα την βελτίωση και όχι την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, και απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα επίμαχα έγγραφα που διέρρευσε ο ίδιος έπεσαν στα χέρια των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας και της Ρωσίας. 

Ads

Ο Σνόουντεν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα επίμαχα αρχεία των διαρροών του βρέθηκαν στα χέρια των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας και της Ρωσίας. «Αυτό δεν συνέβη και δεν πρόκειται να συμβεί. Αν η κινεζική κυβέρνηση είχε ξαφνικά μάθει όλα όσα κάνει η NSA, θα είχαμε αντιληφθεί αυτή τη διαφορά», είπε, ενώ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν διεισδύσει εκτεταμμένα στην Ρωσία και την Κίνα.

Απαντώντας στον στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ, διευθυντή της NSA, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι διαρροές του είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της κυβερνοάμυνας των ΗΠΑ, ο Σνόουντεν έκανε λόγο για βελτίωση της εθνικής ασφάλειας και των επικοινωνιών, όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά και όλου του κόσμου. «Από τη στιγμή που βασιζόμαστε στα ίδια στάνταρ, βασιζόμαστε στη δυνατότητά μας να εμπιστευθούμε τις επικοινωνίες μας, και χωρίς αυτό δεν έχουμε τίποτα». Επίσης πρόσθεσε ότι χάρη στις ασφαλέστερες επικοινωνίες που φαίνονται να προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του, «το κοινό, η κυβέρνηση και κάθε κοινωνία στον κόσμο επωφελείται». Κατηγόρησε, δε, τον Αλεξάντερ και τους προκατόχους του ότι έχουν βλάψει περισσότερο τη διαδικτυακή ασφάλεια και κατ’επέκταση την εθνική ασφάλεια στην εποχή μετά την 11/9, δίνοντας έμφαση στις επιθετικές επιχειρήσεις αντί της κυβερνοάμυνας.

Σχολίασε, δε, ότι εάν αντί να παρακολουθούνται οι πάντες, παρακολουθούνταν μόνο οι πραγματικά ύποπτοι τότε πολλές επιθέσεις, όπως αυτή στον Μαραθώνιο της Βοστώνης θα είχαν αποφευχθεί. 

Ads

Απευθυνόμενος στους απλούς χρήστες του Ίντερνετ, τους ενθάρρυνε να προστατευτούν από την παρακολούθηση κρυπτογραφώντας τόσο τους σκληρούς τους δίσκους όσο και την online δραστηριότητά τους, περιγράφοντας την κρυπτογράφηση ως την «άμυνα ενάντια στις σκοτεινές τέχνες του ψηφιακού κόσμου». 

Επίσης, δέχτηκε τους επαίνους του Σερ Τιμ Μπέρνερς Λη, δημιουργού του Παγκοσμίου Ιστού.