Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Και οι πρώτες φωτογραφίες που έχουμε από το ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Άρη είναι καταπληκτικές. Δημοσιεύτηκαν από τη NASA μετά την προσγείωση του ρομποτικού αεροσκάφος insight και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου καθώς ο «κόκκινος πλανήτης» έγινε μπλε.

Ads

Όπως μπορείτε να δείτε βίντεο, φαίνεται ο ήλιος να δύει στον Άρη, έχοντας πάρει ένα μπλε χρώμα. Ωστόσο, το μπλε ηλιοβασίλεμα δεν τραβήχτηκε από το InSight, αλλά από ένα άλλο διαστημικό όχημα της NASA, το Spirit, το οποίο βρισκόταν στον πλανήτη από το 2005 έως το 2015.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κόκκινης σκόνης στην ατμόσφαιρά του Άρη που φιλτράρει μεγάλη ποσότητα από τις ερυθρές ακτίνες του ήλιου. Έτσι όταν δύει ο ήλιος, το φως του «περνά» μέσα από τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου και η σκόνη είναι πυκνότερη. Επιπλέον, ο ήλιος στον κόκκινο πλανήτη φαίνεται 2/3 πιο μικρός απ’ ότι στη Γη, γιατί βρίσκεται πιο μακριά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον «κόκκινο» πλανήτη ο Ήλιος εμφανίζεται μικρότερος κατά 2/3, εξαιτίας της μεγαλύτερης απόστασης του πλανήτη Άρη από το κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος.