Ένα πουλί – γίγαντας, ψηλότερο και από έναν ενήλικο άνθρωπο που ίσως και να πετούσε, περπατούσε στη Γη την ίδια εποχή με τους δεινόσαυρους, δηλαδή πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθωμένα οστά του γιγαντόμορφου πλάσματος που ανακάλυψαν Βρετανοί και άλλοι παλαιοντολόγοι στην Κεντρική Ασία, θα ρίξουν φως στην εξέλιξη των πτηνών και στο κατά πόσο γιγαντόμορφα πουλιά συνυπήρξαν με τους δεινόσαυρους.

Ads

Τα υπερμεγέθη πουλιά φαίνεται πως αφθονούσαν στην Μεσοζωική εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στη Γη, προτού εξαφανιστούν πριν από περίπου 65 εκατομύρια χρόνια.

Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των απολιθωμάτων πουλιών-δεινοσαύρων από την Μεσοζωική περίοδο που έχουν βρεθεί, αφορούν κυρίως μικρού μεγέθους πλάσματα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το απολίθωμα ενός μεγάλου πουλιού (Gargantuavis philoinos) που βρέθηκε στη Γαλλία και χρονολογείται στην Ύστερη Κρητιδική περίοδο, κοντά δηλαδή στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων.

Ωστόσο, η ανακάλυψη ενός νέου τεράστιου πουλιού, αυτή τη φορά στην Ασία, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό βιολογίας “Biology Letters” της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών της Βρετανίας δείχνει ότι αυτά τα πλάσματα ήταν εξαπλωμένα γεωγραφικά και πιο συνήθη, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και το “Live Science”.

Ads

«Μεγάλα πουλιά ζούσαν δίπλα-δίπλα με κρητιδικούς μη πτηνόμορφους δεινόσαυρους. Οι τελευταίοι ήταν σίγουρα μεγάλοι και σημαντικοί από οικολογική άποψη, αλλά υπήρχε πάντα κάποιος χώρος για άλλα ζώα της ξηράς, όπως οι κροκόδειλοι και τα μεγάλα πουλιά», δήλωσε ο ερευνητής παλαιοντολόγος Ντάρεν Νάις του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, ο οποίος ονόμασε το νέο απολίθωμα “Samrukia nessovi” που σημαίνει μυθολογικός “φοίνικας” στη γλώσσα του Καζακστάν, όπου και έγινε η ανακάλυψη.

Το σπάνιο απολίθωμα είναι κατά βάση μια κάτω γνάθος χωρίς δόντια. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το κρανίο του πουλιού πρέπει να είχε μήκος περίπου 30 εκατοστών. Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί, προς το παρόν, αν το πουλί πετούσε ή απλώς περπατούσε.

Αν πετούσε, το άνοιγμα των φτερών του υπολογίζεται ότι ήταν μεγαλύτερο από τέσσερα μέτρα και το βάρος του θα ήταν τουλάχιστον 12 κιλά. Αν δεν πετούσε, τότε εκτιμάται ότι είχε ύψος 1,8 έως τρία μέτρα και ζύγιζε πάνω από 50 κιλά.



Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο “φοίνικας” κινδύνευε από τον φοβερό “Τυραννόσαυρο” αλλά και άλλους αρπακτικούς δεινόσαυρους. Παραμένει άγνωστο αν το γιγάντιο πουλί ήταν αρπακτικό, σαρκοβόρο, φυτοφάγο ή και τα δύο.