Είμαστε μπροστά σε μια νέα τεχνολογική επανάσταση. Η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση είναι έτοιμα να αλλάξουν τον τρόπο που τρεφόμαστε, από την παραγωγή στο αγρόκτημα μέχρι την κατανάλωση στην κουζίνα μας.

Ads

Όμως αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Το άροτρο και το τρακτέρ πάλι τότε είχαν αναταράξει τα δεδομένα της εποχής. Πλέον με την αυτοματοποίηση, όμως, της παραγωγής και της μεταποίησης που παρέχει η τεχνολογία η ταχύτητα και η ποιότητα εκτοξεύεται.

Αν πάρουμε για παράδειγμα την πίτσα: τα ρομπότ εκτός από την σπορά του σιταριού και τον θερισμό, μπορούν να μεταποιήσουν το στάχυ για να παραχθεί το αλεύρι, και στη συνέχεια να πλάσουν τη ζύμη και να απλώσουν ομοιογενώς την ντομάτα. Όμως ακόμη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα.

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν τα ερωτήματα. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας από την τεχνολογία, είναι θεμιτή. Όμως, όπως επιχειρήθηκε να γίνει στις ΗΠΑ με τους εργαζομένους των καταστημάτων fast food, η χρήση της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας για να δικαιολογήσει μείωση των εργαζομένων ή του κατώτατου μισθού, δεν είναι αποδεκτή από τους εργαζομένους. 

Ads

«Πρέπει πάντα να υπάρχει η ισορροπία. Να αξιοποιούμε τα ρομπότ εκεί που είναι καλύτερα από τους ανθρώπους. Όμως να μη ξεχνάμε ότι σε κάποια πράγματα οι άνθρωποι θα είναι πάντα καλύτεροι από τα ρομπότ!» είπε στο Wired η Julia Collins, πρόεδρος της Zume Pizza, που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή της!