«Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται για να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριόνται ή δεν λένε κοινότοπα πράγματα, αλλά που καίγονται, καίγοντα, καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά». Αυτό είναι σίγουρα το πιο γνωστό και αγαπημένο απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ «Στο Δρόμο». Τι θα λέγατε όμως αν κάποιος υποστήριζε ότι αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης;

Ads

Στις 25 Μαρτίου 2017, μια μαύρη Cadillac ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μπρούκλιν με προορισμό τη Νέα Ορλεάνη. Μια κάμερα στην οροφή, ένα μικρόφωνο στο εσωτερικό και ένα παλιό σύστημα πλοήγησης συνδέονταν με καλώδια με ένα φορητό υπολογιστή που με τη σειρά του ήταν συνδεδεμένος με έναν εκτυπωτή. Ο Ross Goodwin ήλπιζε ότι ήταν η συσκευή επρόκειτο να παράγει το επόμενο αμερικανικό roadtrip μυθιστόρημα.

Ο Goodwin χρησιμοποιώντας τα δίκτυα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ποίηση, σενάρια και τώρα ετοιμάζεται να φτιάξει ένα λογοτεχνικό βιβλίο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Στη διατριβή του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο Goodwin πήρε το σακίδιο του με τρεις συσκευές (μια πυξίδα, ένα ρολόι και μια κάμερα) που τροφοδοτούσαν τα δεδομένα τους σε δίκτυα βραχυπρόθεσμης μνήμης και καθώς περπατούσε στην πόλη, κατάφερε να δημιουργήσει μια ποιητική συλλογή.

Τώρα αποφάσισε να αναβαθμίσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και να δημιουργήσει ένα έργο που θα βασίζεται στη γραφή του Κέρουακ και του Κέσυ, όπου το ίδιο το όχημα θα είναι ο «καλλιτέχνης». Για το νέο του έργο επέλεξε να ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη και να φτάσει στη Νέα Ορλεάνη, μέρος της διαδρομής που είχε πραγματοποιήσει και ο ίδιος ο Κέρουακ στο βιβλίο του «Στο Δρόμο», τη «βίβλο» της γενιάς των Μπιτ.

Ads

Στην πορεία, οι τέσσερις αισθητήρες – η κάμερα, το GPS, το μικρόφωνο και το ρολόι του υπολογιστή – θα τροφοδοτούσαν δεδομένα σε ένα σύστημα νευρωνικών δικτύων που ο Goodwin είχε «εκπαιδεύσει» με εκατοντάδες βιβλία και δεδομένα θέσης. Μέχρι το τέλος της τετραήμερης εκδρομής, ο εκτυπωτής θα είχε γεμίσει το αυτοκίνητο με λογοτεχνικές σελίδες και θα δημιουργούσε το πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε από μια μηχανή.

Έτσι και έγινε… Η πρώτη έμπνευση φαίνεται ότι ήρθε στο μηχάνημα τη στιγμή που έφυγε από το Μπρούκλιν. «Ήταν επτά και δέκα το πρωί» ξεκινάει να γράφει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Το ρολόι ουσιαστικά καταγράφει το χρόνο και στέλνει τα δεδομένα στο τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που ο Goodwin έχει «εκπαιδεύσει» με λογοτεχνικά και ποιητικά ερεθίσματα.

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Φίλος ή εχθρός

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τα αξιοθέατα, τη φύση και τους ήχους της Ανατολικής Ακτής και με τη βοήθεια του gps μετατρέπει τις εικόνες σε κείμενο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η διαδικασία της καταγραφής της ιστορίας θα μπορούσε να μοιάζει με ενός συγγραφέα.Όμως σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο και αυτό επισημαίνει και ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας. 

«Το τετραήμερο ταξίδι νομίζω ότι είχε μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο το αυτοκίνητο χρησιμεύει ως βασικός χαρακτήρας που δίνει ένα ρυθμό και ροή στην ιστορία. Έχω διαβάσει όλο το έργο και νομίζω ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον. Νομίζω ότι αποτυπώνεται όμορφα και ποιητικά η σύγχρονη αμερικάνικη κοινωνία και υπάρχουν κάποιες αξέχαστες γραμμές στο έργο. Πρόκειται ωστόσο για ένα ατελές έγγραφο, ένα γρήγορο πρωτότυπο έργο. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το συγκρίνουμε με ένα μυθιστόρημα κάποιου συγγραφέα, ούτε καν βρίσκεται κοντά», παραδέχεται εν τέλει ο Goodwin στο Atlantic.