Χωρίς να είναι απολογητικός για τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA, ο Μπαράκ Ομπάμα σε σχετικό διάγγελμά του το απόγευμα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος, παρουσίασε τις προτάσεις του για την μετάβαση σε μια άλλη εποχή υπηρεσιών πληροφοριών. Βασικό χαρακτηριστικό αυτών είναι ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά των διαβόητων υπηρεσιών των ΗΠΑ. 

Κατά την ομιλία του έκανε μια ιστορική αναδρομή των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, αιτιολογώντας την ανάγκη δραστηριοποίησής τους στις συνθήκες τις κάθε εποχής, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ψυχρός Πόλεμος αμέσως μετά. Αργότερα, ο Ομπάμα είπε, υπήρχε ο κίνδυνος της τρομοκρατίας «όταν μια βόμβα μπορούσε να φτιαχτεί σε ένα υπόγειο».
 
«Είναι αδιανόητο να σκεφτεί κανείς σε τι αλλαγές προέβησαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο Ομπάμα εξηγώντας ότι εκείνη η ημερομηνία αποτέλεσε σταθμό για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Κατόπιν εκείνου του γεγονότος οι νομοθεσίες άλλαξαν και οι υπηρεσίες βελτιώθηκαν δυνάμενες πλέον να παρακολουθήσουν τα πάντα. «Σαν γερουσιαστής ήμουν ενάντια σε κάποιες δραστηριότητες όπως οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων χωρίς εισαγγελικό ένταλμα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
 
Υποστήριξε ότι παρέμεινε σκεπτικός απέναντι στα προγράμματα παρακολούθησης ακόμη και μετά την εκλογή του, αλλά δήλωσε ότι δεν θα έδινε ποτέ την εντολή να σταματήσουν αυτές οι δραστηριότητες γιατί «οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές». «Η CIA και η NSA χρησιμοποιούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να προστατέψουν τον απλό πολίτη. Δεν παρακολουθούν το δικό σας email ή τα δικά σας τηλέφωνα», είπε και πρόσθεσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) αποτελούν την φυσική τεχνολογική εξέλιξη των παρακολουθήσεων. 
 
Αναφορικά με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην σύμβουλο της NSA, που αποκάλυψε το δίκτυο των παράνομων παρακολουθήσεων, είπε ότι «κάποιες φορές οι πράξεις αυτές δεν ρίχνουν φως αλλά λάδι στην φωτιά».
 

«Για να μπορούμε να είμαστε ασφαλείς πρέπει να συνεχίσουμε να εμποδίζουμε τους τρομοκράτες. Αλλά για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού και της παγκόσμιας κοινότητας», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι τους τελευταίους έξι μήνες δημιούργησε μια επιτροπή που εξέτασε τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών και κατέληξε σε κάποιες προτάσεις.
 
«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε ασφάλεια χωρίς την δυνατότητα να διεισδύουμε σε δίκτυα που επιβουλεύονται την παγκόσμια κοινότητα», είπε ενώ πρόσθεσε ασκώντας κριτική στην γερμανική κυβέρνηση ότι «ακόμη και κυβερνήσεις που εξεπλάγησαν από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν γνωρίζουμε ότι παρακολουθούν τα τηλέφωνά μας».
 
«Πρέπει να είμαι εκδικητικός απέναντι στις απειλές ως Πρόεδρος. Αλλά υπάρχουν νόμοι που περιοριζούν αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία», είπε και ανακοίνωσε τις προτάσεις του για το μέλλον των υπηρεσιών πληροφοριών.
 
Στις προτάσεις του, οι οποίες περικλύονται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα, συμπεριλαμβάνονται τα εξής: 

Ads
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών λαμβάνοντας υπόψιν πάντα τις συμμαχίες
  • Γνώμονας η προστασία για τους αμερικανούς πολίτες
  • Πλέον οι επικεφαλής των υπηρεσιών θα λογοδοτούν στο Κογκρέσο. Σε σημαντικές υποθέσεις θα συμμετέχουν στην ακρόαση και εξωτερικοί νομικοί για να πετύχουν αντικειμενικότερη άποψη 
  • Δίνεται εντολή στους παρόχους τηλεπικοινωνιών να δώσουν στην δημοσιότητα ακόμη περισσότερα στοιχεία για τα αιτήματα που τους έχουν γίνει από κυβερνητικές υπηρεσίες 
  • Θα κρατούνται δεδομένα τηλεφώνων για ένα διάστημα και θα χρησιμοποιούνται μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι ένας αριθμός εμπλέκεται σε κάποιο τρομοκρατική δραστηριότητα. Τα δεδομένα αυτά δεν θα είναι πλέον στην κατοχή της κυβέρνησης
  • Τα τηλέφωνα των οποίων τα δεδομένα θα κρατούνται αρχικά θα είναι αυτά που είναι σε συνδεδεμένα έως και σε “δεύτερο βαθμό” με τηλέφωνα γνωστών τρομοκρατών 

 
Διαβάστε σχετικά: Τέλος στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αναμένεται να ανακοινώσει ο Ομπάμα

«Όλα θα γίνουν με έναν τέτοιο τρόπο που να μπορέσει η εμπιστοσύνη της κοινωνίας να επιστρέψει», σχολίασε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώ αναφορικά με τα στοιχεία που έδειξαν ότι παρακολουθούνταν από την NSA ηγέτες σύμμαχων χωρών υποστήριξε ότι «πλέον όταν θα θέλουμε να μάθουμε κάτι για τους συμμάχους μας θα σηκώνουμε το τηλέφωνο και θα τους ρωτάμε. Δεν θα τους παρακολουθούμε. Η νέα προεδρική οδηγία αναφέρει ρητώς ότι τα τηλέφωνα θα παρακολουθούνται μόνο όταν υπάρχει σαφής απειλή για το έθνος. Ποτέ ξανά αδιάκριτα. Στόχος μας είναι να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης». 

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο Ομπάμα «λέει ψέματα» 

Ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέε ψέματα σε ό, τι αφορά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις των μυστικών υπηρεσιών και οτι «θα έπρεπε να ντρέπεται» για το πόσα λίγα έχει προσφέρει, ανέφερε ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks που είχε φέρει στο φως χιλιάδες απόρρητα τηλεγραφήματα των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών απ’ όλο τον κόσμο.

Ads

«Ακούσαμε πολλά ψέματα στην ομιλία του», είπε ο Ασάνζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αναφερόμενος στον ισχυρισμό του Ομπάμα ότι η NSA ποτέ δεν έκανε κατάχρηση των δεδομένων που συνέλεγε. «Νομίζω ότι είναι λυπηρό για έναν αρχηγό κράτους να συνεχίζει έτσι για 45 λεπτά και να μην λέει σχεδόν τίποτα», πρόσθεσε.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των μυστικών υπηρεσιών που αποκάλυψε πολλές απόρρητες πληροφορίες για τη δράση της NSA «θα χάρηκε πολύ» που ανάγκασε τον πρόεδρο να μιλήσει για αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε ο Ασάνζ.  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σνόουντεν πρόκειται να απαντήσει στον αμερικανό πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα.

Ρέντινγκ: «Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»

Η δέσμευση που ανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μεταρρυθμίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών και το σύστημα συλλογής των τηλεφωνικών δεδομένων είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει συγκεκριμένες πράξεις, σχολίασε απόψε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τον Νοέμβριο να γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Οι δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε η Β. Ρέντινγκ, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης. «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι μη Αμερικανοί πολίτες θα επωφεληθούν από τα μέτρα προστασίας κατά της κατασκοπείας, όμως περιμένω να δω αυτές τις δεσμεύσεις να συγκεκριμενοποιηθούν με νόμους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν «την προστασία των δεδομένων».