Όταν «μαγευόμαστε» από μια χαρισματική προσωπικότητα, περιοχές του εγκεφάλου μας που ευθύνονται για την εγρήγορση και το σκεπτικισμό γίνονται λιγότερο δραστήριες, υποστηρίζει έρευνα, η οποία μελέτησε τις ανθρώπινες αντιδράσεις σε προσευχές που προέρχονταν από κάποιον που θεωρείται ότι διαθέτει «θεϊκές» θεραπευτικές δυνάμεις.

Ads

Με στόχο τον προσδιορισμό της διαδικασίας που ακολουθεί ο εγκέφαλος όταν επηρεάζεται από μια χαρισματική προσωπικότητα, ο Uffe Schjødt, του πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας και συνάδελφοί του στράφηκαν σε Πεντηκοστιανούς Χριστιανούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν θεϊκές θεραπευτικές δυνάμεις, σοφία και προφητεία.

Οι επιστήμονες σκάναραν τους εγκεφάλους 20 Πεντηκοστιανών και 20 ατόμων που δεν είχαν τις ίδιες πεποιθήσεις, παίζοντας παράλληλα ηχογραφημένες προσευχές. Στους εθελοντές ειπώθηκε ότι οι 6 από τις προσευχές είχαν διαβαστεί από μη Χριστιανό, οι άλλες 6 από έναν απλό Χριστιανό και οι τελευταίες 6 από έναν «θεραπευτή». Στην πραγματικότητας, όλες είχαν διαβαστεί από απλούς Χριστιανούς.

Μόνο στους ευσεβείς εθελοντές άλλαξε η εγκεφαλική δραστηριότητα, αντιδρώντας στις προσευχές. Τμήματα του εγκεφάλου που ευθύνονται για την εγρήγορση και το σκεπτικισμό, όταν κλήθηκαν να κρίνουν την αλήθεια και τη σημασία των λεγομένων, απενεργοποιούνταν όταν τα υποκείμενα άκουγαν έναν υποτιθέμενο «θεραπευτή». Η δραστηριότητα περιοριζόταν λιγότερο όταν θεωρούσαν ότι ο ομιλητής ήταν ένας απλός Χριστιανός.

Ads

Σύμφωνα με τον Schjødt, το τελευταίο εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε άλλους. Η ικανότητά τους να το πράξουν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον προϊδεασμό της αντίληψης του κύρους και της ικανότητας να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη.

Η έρευαν δεν ξεκαθαρίζει το εάν τα συμπεράσματά της επεκτείνονται πέρα από θρησκευτικούς ηγέτες, ωστόσο, ο Schjødt υποθέτει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να απενεργοποιηθούν κατά παρόμοιο τρόπο από την επίδραση ενός γιατρού, των γονιών και πολιτικών.

Πηγή: newscientist.com