«Χαμηλώστε τα φώτα και αρχίζουμε το ταξίδι». Με αυτά τα λόγια ο αστροφυσικός Κριστόφ Γκαλφάρ αρχίζει την περιήγηση του μαζί με τα παιδιά στο απέραντο διάστημα και την κατανόηση των φυσικών φαινομένων. Ο χαρισματικός κ. Γκαλφάρ μαθητής του διάσημου Στίβεν Χόκινγκ χρησιμοποιώντας τα όπλα του παραμυθά καταφέρνει κάθε φορά να κρατά σε εγρήγορση το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του παρουσιάζοντας θέματα που υπό άλλες συνθήκες μάλλον θα «κοίμιζαν» το δύσκολο κοινό του.

Ads

Ακριβώς με την ίδια συνταγή κερδίζει και τους μικρούς αναγνώστες με το βραβευμένο του βιβλίο «Ο πρίγκιπας των νεφών», το οποίο παρουσίασε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Στην φανταστική αυτή ιστορία πρωταγωνιστούν 3 φίλοι που κατοικούν στα σύννεφα. Στην πορεία θα ανακαλύψουν πως ένας τύραννος θέλει να απαγάγει την κοπέλα της παρέας, η οποία παρεμπιπτόντως είναι πριγκίπισσα. Ο κακός της ιστορίας σκοπεύει να αλλάξει το κλίμα της Γης χρησιμοποιώντας το ως όπλο για να κερδίζει τους πολέμους. Για να τον σταματήσουν και να τον πολεμήσουν τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως λειτουργεί ο ουρανός. «Το βιβλίο απαντά σε απορίες που δεν έχουν μόνο οι μικροί αλλά και πολλοί ενήλικες. Όπως γιατί είναι μπλε ο ουρανός, γιατί αλλάζει χρώμα το βράδυ, γιατί τα σύννεφα είναι λευκά, τι είναι ο κυκλώνας, πως γεννιούνται τα άστρα. Παίρνει πολύ χρόνο να εξηγήσεις στα παιδιά αυτά τα φαινόμενα αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

Οι ενήλικες πιστεύουν πως είναι πολύ εύκολο όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο». Έτσι ο κ. Γκαλφάρ αποφάσισε να «επιστρέψει» στην Γη ύστερα από 10 χρόνια συνεχούς έρευνας του διαστήματος και να γράψει το πρώτο βιβλίο που συνδυάζει το φανταστικό με την επιστήμη. Έχοντας μιλήσει ο ίδιος με περισσότερα από 15.000 παιδιά κατά την διάρκεια των παρουσιάσεών του την περσινή χρονιά τονίζει πως αυτό που λαμβάνει από το ακροατήριό του είναι ο φόβος για ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη. «Η κλιματική αλλαγή, το μέλλον της ανθρωπότητας, τα μυστήρια του διαστήματος είναι θέματα που όσο κι αν ακούγεται περίεργο απασχολούν τα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε πως καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο παρουσιάζουν ειδήσεις που δημιουργούν φόβο.

Εμείς μπορεί σε δυο βδομάδες να ξεχάσουμε αυτές τις ειδήσεις γιατί είμαστε συνηθισμένοι, τα παιδιά ποτέ. Έτσι παραμένουν δέκτες όλων αυτών των τρομερών ειδήσεων, χωρίς κανένας να τους εξηγεί τι συμβαίνει. Θέλησα λοιπόν να μεταμορφώσω αυτόν τον φόβο, σε ευτυχία και κατανόηση του κόσμου», αναφέρει ο αστροφυσικός. Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός του στόχος καθώς όπως τονίζει θέλει να φέρει πίσω το μικρόβιο της περιέργειας που έχουμε χάσει και να δείξει πως η επιστήμη είναι μια ανεξάντλητη πηγή φαντασίας και ονείρων. Όσο για τον διάσημο δάσκαλό του αναφέρει χαριτολογώντας «Καταρχάς πιστεύω πως τα βιβλία του είναι πολύ πιο δύσκολα από τα δικά μου. Πάντως το να δουλεύεις μαζί του είναι μια μοναδική εμπειρία καθώς είναι ένας τρομερά έξυπνος και ευτυχισμένος άνθρωπος».

Ads

Γιατί όμως επιλέγει να τοποθετήσει του πρωταγωνιστές του βιβλίου του στον ουρανό και μέσα από τις περιπέτειές τους να εξηγήσει την σημασία της διατήρησης του κλίματος. «Ο ουρανός είναι το μέρος όπου συμβαίνει η όποια αλληλεπίδραση μεταξύ Γης και διαστήματος. Το κλίμα είναι στην ουσία η ισορροπία που κερδήθηκε μετά από εκατομμύρια χρόνια «πάλης» μεταξύ του Ήλιου και του πλανήτη μας. Αν πεις αυτό στα παιδιά δεν θα έχουν την εικόνα πως το κλίμα είναι εχθρός μας. Είναι το στοιχείο που μας κρατά ζωντανούς, δεν μας σκοτώνει. Άλλωστε τα παιδιά είναι αυτά που κατά κύριο λόγο έχουν υιοθετήσει στην καθημερινότητά τους συνήθειες που εμείς δεν έχουμε όπως να κλείνουν την βρύση όταν πλένουν τα δόντια τους ή να βγάζουν τις συσκευές από την πρίζα».

Δηλώνοντας αισιόδοξος
για το μέλλον υποστηρίζει πως η λύση για την επιβίωση της ανθρωπότητας βρίσκεται στην εκπαίδευση και στην χρήση της επιστήμης σαν παγκόσμιο μέσο επικοινωνίας καθώς δεν εξαρτάται από γλώσσα, κουλτούρα ή θρησκεία. «Οι άνθρωποι είναι ικανοί για τόσο τρομερές ιδέες και δεν είναι τυχαίο πως σε περιόδους που τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά καταφέρνουμε να σκεφτόμαστε πολύ γρήγορα. Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορεί να ξεπηδήσει μια ιδέα. Όσο πιο διευρυμένη στον κόσμο είναι η εκπαίδευση, τόσο πιο εύκολα θα βρεθούν οι λύσεις».

Ποιος είναι ο κ. Γκαλφάρ

Ο Κριστόφ Γκαλφάρ γεννήθηκε το 1976 στη Γαλλία. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Θεωρητική Φυσική. Πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με εποπτεύοντα καθηγητή τον αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, με τον οποίο συνεργάστηκε για τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου, που τιμήθηκε με πολλά βραβεία Νεανικής Επιστημονικής Λογοτεχνίας. Το νέο του βιβλίο, «Ο πρίγκιπας των Νεφών», αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Επιστημονικού Νεανικού Βιβλίου από το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας και το Βραβείο Καλύτερου Νεανικού Μυθιστορήματος 2010 από το Γενικό Συμβούλιο των Vosges.

Συνέντευξη του Κριστόφ Γκαλφάρ στην Αναστασία Σιμιτσιάδη