Δύο Ιάπωνες και ένας Αμερικανός επιστήμονας βραβεύονται από κοινού με το Νόμπελ Χημείας 2010 για την ανακάλυψη νέων μεθόδων σύνθεσης οργανικών ενώσεων, οι οποίες αξιοποιούνται σήμερα ευρέως σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής.

Ads

Οι τρεις «μάγοι» της οργανικής χημείας είναι οι Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi και Akira Suzuki για τις «διασταυρούμενες συζεύξεις που καταλύονται από παλλάδιο στην οργανική χημεία». Η χημική αυτή αντίδραση χρησιμοποιείται “στην έρευνα, τη φαρμακευτική παραγωγή και στα μόρια που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική βιομηχανία”, διευκρινίζει η Επιτροπή.

“Η ανθρωπότητα χρειάζεται νέα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου ή για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις θανατηφόρων ιών στο ανθρώπινο σώμα”, εξηγεί η επιτροπή. “Η ηλεκτρονική βιομηχανία αναζητά νέες ουσίες που εκπέμπουν φως και η γεωργική βιομηχανία χρειάζεται ουσίες ικανές να προστατεύσουν τις καλλιέργειες”.

Τα οργανικά μόρια, τα οποία περιλαμβάνουν έναν σκελετό από άτομα άνθρακα συνδεδεμένα το ένα με το άλλο, είναι η βάση όλων των μορφών ζωής στη Γη. Τα εργαλεία χημικής σύνθεσης που επινόησαν οι τρεις νομπελίστες επέτρεψαν στον άνθρωπο να μιμηθεί τη φύση παράγοντας περίπλοκα οργανικά μόρια για αναρίθμητες χρήσεις.

Ads

Στη λεγόμενη αντίδραση Heck, την αντίδραση Negishi και την αντίδραση Suzuki, άτομα άνθρακα πλησιάζουν και αντιδρούν μεταξύ τους με τη μεσολάβηση ενός ατόμου παλλάδιου που τα φέρνει σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

Ο Αμερικανός Richard F. Heck γεννήθηκε το 1931 και είναι σήμερα επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουεαρ στο Νιούαρκ. Ο Ιάπωνας Ei-ichi Negishi γεννήθηκε το 1935 και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου στις ΗΠΑ. Ο επίσης Ιάπωνας Akira Suzuki γεννήθηκε το 1930 και είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Χοκάιντο.

Οι τρεις ερευνητές θα παραλάβουν το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει (10 εκατ. σουηδικές κορώνες) στην τελετή απονομής των Νόμπελ που πραγματοποιείται το Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη.