Το New Horizons «τηλεφώνησε» χθες στη Nasa και ενημέρωσε ότι είναι…καλά, μετά την ιστορική κοντινή διέλευσή του από την Έσχατη Θούλη, το πιο μακρινό σώμα που έχει ποτέ επισκεφθεί μια διαστημοσυσκευή, σε απόσταση περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Ads

Μάλιστα το σκάφος έστειλε και τις πρώτες θολές φωτογραφίες της «Έσχατης Θούλης» στη Γη, που δείχνουν ότι το ουράνιο σώμα μοιάζει με αράπικο φιστίκι ή κορίνα του μπόουλινγκ.

Το New Horizons θα στείλει επιπλέον φωτογραφίες στη Nasa στο τέλος της εβδομάδας που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες την καλύτερη παρατήρηση του ουράνιου σώματος. Αυτό που θέλουν να εξετάσουν είναι η πιθανότητα να πρόκειται για δύο ξεχωριστά σώματα που κινούνται πολύ κοντά το ένα στο άλλο (περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχει δει η NASA έως τώρα στο διάστημα) και έτσι δίνουν την εντύπωση ενός ενιαίου σώματος με δύο λοβούς.

Το σκάφος θα έχει ήδη συλλέξει πολλά δεδομένα από απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων και θα έχει τραβήξει αρκετές φωτογραφίες, που θα καταφθάνουν αργά στη Γη έως το φθινόπωρο του 2020 λόγω της μεγάλης απόστασης. Το πρώτο ραδιοσήμα επιβεβαίωσης για την επιτυχία της αποστολής ελήφθη από μια μεγάλη κεραία του Δικτύου Βαθιού Διαστήματος της NASA στη Μαδρίτη μετά από ταξίδι έξι ωρών και οκτώ λεπτών στο διάστημα.

Ads