Τέσσερις αιώνες μετά το θάνατο ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 17ου αιώνα, του Ρέμπραντ, ειδικοί κατάφεραν να φτιάξουν τον επόμενο πίνακά του, μία νέα προσωπογραφία με την υπογραφή του.

Ads

Προγραμματιστές και ιστορικοί τέχνης από κορυφαία ιδρύματα και εταιρείες δημιούργησαν ένα πρόγραμμα καταγραφής του έργου του Ρέμπραντ, βάσει των στοιχείων της γεωμετρίας, της σύνθεσης και των υλικών που χρησιμοποιούσε. Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα ένας αλγόριθμος προκειμένου να αναγνωριστούν και να ταξινομηθούν τα μοτίβα που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος για αποτυπώσει στον καμβά τα πρόσωπα.

image

Μετά από ανάλυση 168.000 τμημάτων των πινάκων του οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το επόμενο έργο του Ρέμπραντ θα ήταν το πορτραίτο ενός λευκού άνδρα, ηλικίας 30-40 ετών με σκούρα ενδυμασία, καπέλο και λευκό γιακά.

H εκτύπωση έγινε σε 3d εκτυπωτή με ειδική μελάνη που το κάνει πανομοιότυπο με τις ελαιογραφίες του κλασικού ζωγράφου.

Ads

Χρειάστηκε να συνεργαστούν επιστήμονες και τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων επί 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πορτραίτο των 148 εκατομμυρίων pixel.

Το επίτευγμα, στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος «Ο επόμενος Ρέμπραντ», προέκυψε από συνεργασία ερευνητών της Microsoft, του ολλανδικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ντελφτ, δύο ολλανδικών μουσείων και του χρηματοπιστωτικού οργανισμού ING, σύμφωνα με το BBC.