To βρετανικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι απόρρητες πληροφορίες σχετικά με υποβρύχια της Μ. Βρετανίας που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια, διέρρευσαν στο διαδίκτυο κατά λάθος. Η έκθεση περιλάμβανε τη γνώμη ειδικού εμπειρογνώμονα σχετικά με το «πόσο καλά ο στόλος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα καταστροφικό ατύχημα» εξαιτίας της πυρηνικής ενέργειας, όπως αναφέρεται στο «BBC».

Ads

Μερικά αποσπάσματα από το εν λόγω έγγραφο, που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του βρετανικού Κοινοβουλίου, περιείχαν «προστατευμένες» πληροφορίες, ενώ υπήρχε ενότητα που ανέφερε πως οι υπάρχοντες αντιδραστήρες ήταν «εν δυνάμει ευάλωτοι» σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Οι πληροφορίες περιλάμβαναν, επίσης, μέτρα που χρησιμοποιούνται από το ναυτικό της Μ. Βρετανίας για να προστατευθούν τα πυρηνικά της υποβρύχια, όπως ανέφερε η «Daily Star Sunday».

Οι πληροφορίες διέρρευσαν από ένα τεχνικό λάθος που έθεσε εκτός λειτουργίας τμήματα της σχετικής ηλεκτρονικής έκθεσης του υπουργείου Άμυνας. Όμως, το σβησμένο απόσπασμα μπορούσε να διαβαστεί μετά την επικόλληση που έγινε σε άλλο έγγραφο. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι μια πιο «ασφαλής έκδοση» έχει δημοσιευθεί πλέον και έχουν ληφθεί μέτρα, ώστε ένα τέτοιο περιστατικό να μην ξανασυμβεί.

Ads

Ο βουλευτής των συντηρητικών, Patrick Mercer, πρώην αξιωματικός του στρατού, ανέφερε πως η διαρροή αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να είναι καταστροφική και πως προσφέρει στοιχεία στους εχθρούς της Μ. Βρετανίας.

Ένας από τους εκπρόσωπους του υπουργείο Άμυνας, υποστήριξε από την άλλη, πως το υπουργείο είναι ευγνώμον στο δημοσιογράφο της «Daily Star Sunday», που ανέδειξε το ζήτημα και έτσι συνειδητοποίησαν τη σοβαρότητα του ζητήματος. «Από τη στιγμή που μάθαμε για τη διαρροή, πήραμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι το έγγραφο δεν είναι πια σε κοινή θέα και το αντικαταστήσαμε με το αναθεωρημένο κείμενο», τόνισε και προσέθεσε πως «παίρνουμε την πυρηνική ασφάλεια πάρα πολύ σοβαρά και κάνουμε ο, τι είναι δυνατό για να αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος».