Tη στρατολόγηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη μάχη εναντίον τον πετρελαιοκηλίδων εξετάζουν επιστήμονες. Η έρευνα πραγματοποιείται τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της BP και η μερική χρηματοδότηση της προέρχεται από τον πετρελαϊκό όμιλο.

Ads

Στο πείραμα συμμετείχαν πάνω από 30 ερευνητές, συνεργαζόμενοι με 200 μαθητές γυμνασίου. Επί τρεις εβδομάδες απελευθέρωναν στην θάλασσα ειδική μπογιά, η οποία έχει το ρόλο του πετρελαίου. Τη πορεία της μπογιάς παρακολουθούν αισθητήρες, τοποθετημένοι στη θάλασσα, και αεροσκάφη, μέσω των ειδικών καμερών. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός υπολογιστικού μοντέλου των κυμάτων. Το εν λόγω μοντέλο, θα προβλέπει το τρόπο με τον οποίο θα εξαπλώνονται οι πετρελαιοκηλίδες, στη πορεία τους προς τις ακτές.

«Τα υπολογιστικά μοντέλα θα είναι σε θέση να μας δώσουν καλύτερες εκτιμήσεις για το πού θα πάει η πετρελαιοκηλίδα, πόσο γρήγορα και με ποιον τρόπο θα εξαπλωθεί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα συνεργεία καθαρισμού να κατευθύνουν καλύτερα τους περιορισμένους πόρους τους. Πιο μακροπρόθεσμα, τα μοντέλα βοηθούν επίσης στην κατανόηση της οικολογικής καταστροφής που ενδέχεται να προκλήθηκε στο περιβάλλον», δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι και επικεφαλής της ομάδας Ταμάι Εζγκεγμέν στο Atlantic.