Αν μπορούσαμε να δούμε τον γαλαξία μας, ως παρατηρητές έξω από τα όρια του, τότε αυτός θα ήταν σαν άσπρο χιόνι, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Ads

 
Το άσπρο χρώμα του γαλαξία καταδεικνύει πως ανήκει στην κατηγορία των μεσήλικων γαλαξιών, αφού οι νεαροί γαλαξίες λάμπουν στο ιώδες μέρος του φάσματος και οι ηλικιωμένοι στο ερυθρό. H διαφορά στο χρώμα έχει να κάνει με τη γέννηση αστεριών.
 
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ευρωπαίοι αστρονόμοι του προγράμματος Kepler ανακοίνωσαν πως όλα τα περίπου 100 δισεκατομμύρια αστέρια του Γαλαξία έχουν τουλάχιστον έναν πλανήτη να περιφέρεται γύρω τους.
 
Οι Jeffrey Newman και ο Timothy Licquia, που έδωσαν χρώμα στον γαλαξία μας, σημείωσαν πως οι προσπάθειές τους να δουν το πραγματικό λευκό χρώμα του Γαλαξία εμποδίστηκαν από τη σκόνη που υπάρχει στο Διάστημα, η οποία τους επέτρεπε να δουν μόλις 2 χιλιάδες έτη φωτός μακριά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
 
Μιλώντας στο  Συνέδριο της Αστρονομικής Ενωσης στο Τέξας εξήγησαν ότι για να βρουν το χρώμα του γαλαξία μας, και έμμεσα την ηλικία του, συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από το πρόγραμμα Sloan Digital Sky Survey.
 
Οι δύο επιστήμονες συνέκριναν τα εν λόγω δεδομένα με τα δεδομένα για τη συνολική μάζα του γαλαξία μας και τον ρυθμό με τον οποίο παράγονται αστέρια σε αυτόν και έψαξαν να βρουν με ποιον άλλο γαλαξία ταιριάζουν.
 
Με αυτόν τον τρόπο προσδιόρισαν το χρώμα. «Η καλύτερη περιγραφή που μπορώ να δώσω είναι ότι το φάσμα του φωτός που θα έβλεπε ένας εξωγήινος και «εξωγαλαξιακός» αστρονόμος όταν κοιτούσε τον Γαλαξία θα ήταν το ίδιο με αυτό που παίρνει το χιόνι που πέφτει, μία ώρα μετά την αυγή ή μία ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα», δήλωσε ο Jeffrey Newman.