Ads

Η χρήση των λέιζερ για τον έλεγχο πολλών ασυνήθιστων πραγμάτων – από καρκινικά κύτταρα μέχρι ελικόπτερα, ακόμη και μια παλλόμενη καρδιά, είναι γνωστή. Τώρα, η επιστήμη κάνει ακόμη ένα βήμα, επιδιώκοντας να ελέγξει την ωοτοκία των σκουληκιών.

Ο Andrew Leifer και η ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε πείραμά τους, χρησιμοποίησαν ένα μικροσκόπιο και ένα σύστημα παρακολούθησης μέσω βίντεο για να ακολουθήσουν ένα σκουλήκι. Καθώς τα σκουλήκια κινούνταν ελεύθερα σε ένα εργαστηριακό δοχείο, το λέιζερ χρησιμοποιήθηκε από τους επιστήμονες για να τονώσουν διαφορετικά κυκλώματα στο σώμα τους.

Τα σκουλήκια είδους «C. elegans» είναι διαφανείς οργανισμοί και περιέχουν στις κυτταρικές τους μεμβράνες πρωτεΐνες ευαίσθητες στο φως. Αυτό τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στο λέιζερ, συσπώντας τους μύες τους, για παράδειγμα, ή -στην προκειμένη περίπτωση- γεννώντας αυγά.

Ads

Το σύστημα παρακολούθησης που καθοδηγεί το λέιζερ (εμφανίζεται σε μπλε χρώμα στο βίντεο, πιο πάνω), λειτουργεί με 50 καρέ ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που σημαίνει ότι η ομάδα μπορεί να κρατήσει σημεία σε μεμονωμένα νευρικά κύτταρα, καθώς το σκουλήκι κινείται και να τα ενεργοποιήσει με το λέιζερ σε πραγματικό χρόνο.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα, η τεχνική αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα διαφανή ζώα, όπως στις προνύμφες που πετάνε πάνω από τα φρούτα. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη των τομών εγκεφάλου στα θηλαστικά, ή για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών – όπως είναι τύφλωση και οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού.